Oricare dintre noi este constient ca traieste intr-o societate in care abundenta alimentara este regula, nu mai vorbim de perioada sărbătorilor. Mancarea este peste tot, la indemana si chiar ieftina, in special cea nesanatoasa.
Dar oamenii, ca specie, nu au fost creati pentru asa ceva. Omul a fost creat sa faca fata accesului sporadic la alimente care trebuiau, atunci cand erau gasite, sa fie consumate in cantitate mare, pentru a fi transformate in rezerve care sa ajunga in perioadele (dese) de foamete. Cele mai cautate erau alimentele grase si dulci, care aveau o valoare calorica ridicata. Caloriile multe nu erau, precum sunt azi, ceva de evitat ci, din contra, ceva râvnit. Foamea, necesitatea fiziologica de a ingera alimente, era semnalul de alarma care indemna omul sa caute mâncare.
Alte timpuri, aceeasi senzatie de foame
Astazi, asa cum stim, lucrurile stau cu totul altfel. Doar ca dorinta de a ingera alimente, foamea, a ramas. Si este unul dintre obstacolele cele mai importante in calea celor care incearca sa slabeasca. Mancand mai putin, incercand sa se ajunga la o balanta energetica negativa, in care aportul e mai mic decat cheltuielile, oamenii ajung sa mobilizeze energie din tesutul adipos si sa scada in greutate.
Doar ca procesul e de durata si…ce te faci cand te apuca foamea? Organismul habar n-are ca tu vrei sa fii mai sanatos, mai suplu, cu o greutate aproape de normal. El simte deficitul energetic si, asa cum o facea si in cazul omului primitiv, intra intr-o stare de alarma care poate fi potolita doar cu mancare.
Trucuri pentru a potoli foamea.„Pachetelul” pentru birou – idei sanatoase, cu putine calorii
Numeroase studii arata ca dietele de succes sunt cele care asigura aderenta pe termen lung a indivizilor, iar aderenta la dieta este imposibila atunci cand mori de foame non-stop. Ce-i de facut? Exista mici trucuri, deloc complicate, care ne pot face mai… cooperanti:
inainte de masa principala incercati sa mancati cateva fructe oleaginoase. Nu o cantitate mare, pentru ca au multe calorii. Dar cateva alune sau migdale aduc grasimi si fibre care scad foamea devoratoare si garanteaza ca nu veti manca in exces la pranz;
o gustare adecvata intre mese este una bogata in fibre. Fibrele umplu rapid stomacul, dau senzatia de satietate, fara a va incarca in calorii, ca atare o sa rezistati mai bine pana la masa. Putem vorbi de un fruct mai putin dulce (un mar acrisor, o para semicoapta), de legume (stickuri de morcov crud, ardei, gogosar, castraveciori murati) sau de biscuiti cu putina grasime, facuti din faina integrala, cu adaos de seminte (semintele aduc si putina grasime, alaturi de fibre, ceea ce va va satura rapid);
beti apa sau ceai pe parcursul zilei! Indemnul nu se refera, in acest caz, la necesitatea hidratarii. Ci la faptul ca lichidele necalorigene dilueaza sucurile digestive si fac senzatia de foame mai suportabila;
o solutie care functioneaza numai la unele persoane este guma de mestecat. Desi, in principiu, mestecatul de guma creste secretiile gastrice, la unele persoane tine de foame pentru o perioada oarecare de timp. Deci, nu strica sa incercati, dar folositi exclusiv guma fara zahar, care nu ridica riscul de carie dentara;
mancati un mic desert la sfarsitul mesei principale. Aceasta afirmatie poate suna aberant, dar ea functioneaza. Cand sunteti la dieta, masa principala nu are multe calorii si, oricum, sfatul de a nu va ridica extrem de satul de la masa e valabil si acum. De aceea, este foarte probabil ca la ceva timp dupa ce ati mancat sa vi se faca foame. Completand cu un desert sanatos, constand in 3-4 smochine sau alte fructe uscate, 2-3 cubulete de ciocolata neagra sau orice altceva va face placere (fara a exagera, desigur), va tine foamea pentru mai mult timp departe, chiar daca masa in sine a fost formata doar dintr-o salata si dintr-o sursa de proteine.