Se spune că micul dejun ar trebui să fie masa principală a zilei, însă nu toată lumea reușește să-l pună pe primul plan și se mulțumește cu o cafea și eventual un covrig luat în fugă spre serviciu. Dar cum putem să schimbăm acest lucru, astfel încât să avem energia necesară pentru a face față unei noi zile de muncă.
Dr. Anca Hâncu, medic specialist în nutriție și boli metabolice, a explicat pentru Observator cum să ne gestionăm mesele în așa fel încât să nu mai sărim peste micul dejun, uneori chiar și peste prânz, iar seara să nu ”rupem” ușa de la frigider.
”Începem o zi sănătoasă cu micul dejun. Un mic dejun care ne aduce energie pentru a putea fi în forță și în formă, dar și pentru a ne bucura de o zi frumoasă.
CITEȘTE ȘI: Combate colesterolul cu un mic dejun sănătos: Alimentul care face diferența
Este bine să avem o masă echilibrată, să avem proteine, să avem carbohidrați cu absorbție lentă, și să avem sigur și grăsimi. Noi, nutriționiștii preferăm să lăsăm proteinele de origine animală, cumva, separate.
Dacă facem omletă o combinăm mai bine cu ceva legume, cu spanac, cu pătrunjel, cu ciuperci. Brânza o punem în alt mic dejun, brânză cu măsline și cu o felie de pâine. Șunca, de exemplu, este un alt mic dejun. Șuncă cu pâine, cu puțin unt, dacă e un copil mic, dacă e o doamnă care se chinuie să scadă în greutate, fără unt. Și cu roșii, cu ardei, cu castravete”, a explicat dr. Anca Hâncu o mică parte dintre combinațiile sănătoase de la micul dejun.
Cât privește porția de pâine, dr. Hâncu susține că femeile pot să mănânce o felie, în timp ce bărbații două felii. ”Ne obișnuim să mâncăm câte o legumă la fiecare mic dejun, la fiecare masă să avem ceva colorat. De ce? Pentru că ne aduce fibre, ne aduce vitamine. Un ardei roșu ne aduce vitamina C pentru o zi întreagă.
O portocală cu iaurt, cu niște kiwi, cu fulgi de ovăz, dacă vrem să fie puțin mai dulce, niște stafide, și iată, un mic dejun puțin mai dulce, cu creșterea treptată a glicemiei”, a mai spus nutriționistul.
Mai mult, dr. Anca Hâncu a venit și cu câteva sugestii pentru cei care nu pot să mănânce micul dejun, din varii motive, dar și cum se pot gestiona mesele pe parcursul zilei.
CITEȘTE ȘI: Nutriționistul Mihaela Bilic recomandă: Alimentul vedetă al unui mic dejun sănătos
”Poate că nu avem chef să mâncăm într-o dimineață. O să ni se facă foame, poate, la gustare, și atunci mâncăm o banană sau un alt fruct, eventual luăm câteva migdale. Și mâncăm măcar la masa de prânz, să nu o sărim, și să nu compensăm seara tot ce nu am mâncat dimineața. Când mănânc sub presiunea foamei nu mai am răbdare să mai gândesc, să judec, ce mai combin și le iau așa, de-a valma.
Stați 2-3 seri nemâncați, uitați de cină 2-3 seri, beți apă și vă culcați și o să vedeți dimineața cum vă treziți cu o foame și o să vă faceți și omletă și o să mâncați și roșie și castravete și orice”, a mai spus nutriționistul cu privire la ”săritul” peste mese.