Usturoiul – această minune a naturii ce dă gust vieţii la propriu, dar şi stimulează buna funcţionare a sistemului imunitar şi ne apără de infecţii trebuie exploatat la maximum. Francezii şi spaniolii îl combină cu ulei de măsline şi gălbenuş şi fac aioli, grecii îl pun în iaurt cu castraveţi şi fac tzatiki, noi îl pisăm şi îl mixăm cu ulei şi apă şi îl transformăm în mujdei. Am cercetat cum putem face cel mai sănătos mujdei de usturoi.
Cele mai dragi amintiri culinare pe care românii le au legate de mujdeiul de usturoi sunt cu siguranţă cele legate de preparatele culinare ale bunicii. Mujdei se făcea la peşte prăjit, mujdei se făcea şi la carnea de pui sau găină la ceaun. Preparatele astea erau inevitabil legate de mămăligă. Se mânca cu poftă. Cu siguranţă, nutriţioniştii de astăzi nu sunt de acord cu consumarea unui ulei în care s-au prăjit alimente.
Pe vremea aceea, uleiurile folosite erau cele de floarea-soarelui sau uleiul de rapiţă. Nu se ştia/găsea/vorbea despre uleiuri rezistente temperaturi înalte şi potrivite pentru prăjire. Ok, şi despre prăjirea alimentelor se ştie că nu este o metodă sănătoasă.
Însă mujdeiul de usturoi a creat cu siguranţă multe amintiri frumoase tuturor românilor. Acesta poate fi utilizat cu succes şi peste legume la grătar, legume la cuptor de exemplu. De la felii de vinete, felii de roşii, felii de dovlecei, felii de ardei roşii, cartofi – toate se asezonează perfect cu sosul de usturoi.
Cum alegem usturoiul pentru mujdei?
Dacă în trecut, la ţară mujdeiul este pregătit din usturoi de grădină, uleiul era făcut chiar din seminţele de floarea-soarelui din gospodăria proprie astăzi situaţia s-a schimbat. Chiar şi multe persoane care locuiesc în mediu rural cumpără ingrediente de bază de la supermarketuri. Chiar şi usturoiul vine din diverse ţări şi chiar din îndepărtata China.
Pentru a beneficia de proprietăţile benefice ale usturoiului, alegeţi variantele ecologice (organice) şi usturoiul românesc, recomandă csid.ro. Ca să vă daţi seama că usturoiul nu a fost iradiat, observaţi dacă încolţeşte. Dacă, da, este un semn bun, embrionul este viu.
CITEŞTE ŞI: În general benefic, usturoiul poate fi periculos. De ce e bine să-l consumi cu moderaţie
Ce tip de ulei alegem pentru mujdeiul de usturoi?
Variantele cele mai sănătoase de ulei sunt cele extravirgin – în cazul uleiului de măsline sau uleiurile presate la rece. Ulei de cânepă, ulei de in, ulei de nucă (o delicatesă) sunt câteva opţiuni. Nu uitaţi însă că o singură lingură de ulei are 100 kilocalorii. Aşadar, folosiţi cu măsură.
Ce tip de sare alegem pentru mujdei?
Sarea este un condiment. Chiar dacă avem la îndemână un borcan de sare şi ne place gustul sărat, trebuie să folosim foarte, foarte chibzuit sarea. Imaginaţi-vă că tot ceea ce mâncăm conţine deja sare – de la pâine, la biscuiţi, salam, cârnaţi, brânzeturi etc. Cantităţile pe care le adăugăm cu mâna noastră trebuie să fie mici, fix cât cuprinzi între degete. Sarea de mare netratată şi sarea de mină, nerafinată sunt opţiuni prin care ne putem bucura de beneficiile mineralelor prezente în mod natural în sare.
CITEŞTE ŞI: Ţine un căţel de usturoi sub pernă toată noaptea! Te vei trezi mult mai odihnit şi energic
Consumaţi imediat mujdeiul!
Mujdeiul de usturoi se prepară astfel. Căţeii de usturoi cu puţină sare se pisează bine, bine. Se adaugă puţin ulei şi se mixează. Apoi se adaugă apa după ochi şi după gust. Pentru a vă bucura de toate calităţile usturoiului, consumaţi imediat mujdeiul.
Comentarii: