Cum să recuperezi 6 ani din viața ta: Obiceiul care te ajută să reîntinerești – E la îndemâna oricui. Cercetătorii au dezvăluit ce să faci ca să întinerești cu 6 ani! Căutarea unei ,,Fântâni a tinereții” poate părea o idee învechită. Însă studiile făcute recent arată că schimbările simple și realizabile în stilul de viață ne pot ajuta să trăim mai mult, dar și să ne menținem sănătatea pentru o perioadă mai îndelungată.
Exercițiile fizice sunt unul dintre factorii-cheie, dar ce tip de exerciții, în ce combinații și de ce contribuie la prelungirea vieții noastre?
Cercetătorii au dezvăluit ce să faci ca să întinerești cu 6 ani!
Conform cercetărilor prezentate la Ședințele Științifice ale Asociației Americane a Inimii din 2023, opt obiceiuri sănătoase pot încetini procesul de îmbătrânire biologică cu până la 6 ani.
Aceste obiceiuri se referă la alimentație, menținerea unei greutăți sănătoase, evitarea tutunului, asigurarea unui somn bun, gestionarea colesterolului, zahărului și a tensiunii arteriale. Și, nu în ultimul rând, menținerea unei activități fizice regulate.
CITEȘTE ȘI: Beneficiile ieșite din comun ale somnului: Regenerarea creierului, pierderea în greutate și întinerire
Într-un podcast realizat de Medical News Today s-a discutat legătura dintre exerciții fizice și trăirea unei vieți lungi și sănătoase, de către Dr. Borja del Pozo Cruz și Dr. Edwina (Eddie) Brocklesby.
Împreună cu alți cercetători, Dr. del Pozo Cruz a realizat diverse studii care explorează legătura dintre diferite forme de exerciții și riscul de deces din cauze diferite.
Dr. Brocklesby a devenit cunoscută sub numele de ,,Iron Gran” (Bunica de Fier). La vârsta de 72 de ani, a fost cea mai în vârstă femeie britanică care a terminat un triatlon Ironman. Este, de asemenea, fondatoarea și CEO-ul Silverfit, o organizație non-profit care promovează activitatea fizică pe tot parcursul vieții.
Ce tipuri de exerciții reduc riscul de deces?
Într-un studiu publicat în JAMA Internal Medicine în august 2023, Dr. del Pozo Cruz și colegii săi au analizat date de la 500,705 de participanți urmăriți pe o perioadă mediană de 10 ani pentru a vedea cum diferitele forme de exerciții se corelează cu riscul de mortalitate al unei persoane.
În studiu s-a analizat efectul activităților fizice aerobice moderate. Cum ar fi mersul pe jos sau ciclismul ușor, activitățile aerobice intense. Cum ar fi alergarea și activitatea de întărire musculară, precum ridicarea greutăților.
Concluziile indică faptul că o combinație echilibrată a tuturor acestor forme de exerciții este cea mai eficientă în reducerea riscului de mortalitate.
În mod specific, aproximativ 75 de minute de exercițiu aerob moderat, plus peste 150 de minute de exercițiu intens, împreună cu cel puțin două sesiuni de antrenament de forță pe săptămână, au fost asociate cu un risc mai scăzut de mortalitate de orice cauză.
Dr. Brocklesby, cunoscută sub numele de „Eddie”, este un exemplu al importanței combinării diferitelor forme de exerciții. Într-adevăr, antrenarea și participarea la un triatlon implică realizarea unei ,,diete” echilibrate de exerciții moderate și intense, precum și de antrenament de forță.
Dar ce se întâmplă cu persoanele care nu sunt atât de atletice? Care este „cantitatea” minimă de exerciții care ar putea ajuta la prevenirea unora dintre afecțiunile care prezintă cel mai mare pericol pentru sănătate?
Orice activitate fizică este benefică?
Dr. del Pozo Cruz și echipa sa par să aibă un răspuns la această întrebare. În decembrie 2022, au publicat concluziile unui studiu anterior în European Heart Journal.
Această cercetare a sugerat că angajarea în exerciții intense doar 2 minute pe zi ar putea ajuta la reducerea semnificativă a riscului de deces legat de cancer sau evenimente cardiovasculare.
CITEȘTE ȘI: Sfatul neurologului: Cum să întinerești creierul cu 5 ani
Cercetătorii au descoperit că participanții la studiu care nu s-au angajat niciodată în exerciții intense au avut un risc de 4% de a muri în decurs de 5 ani. Dar introducerea a mai puțin de 10 minute de activitate intensă pe săptămână a redus la jumătate acest risc.
Mai mult, riscul lor de deces s-a redus din nou pentru cei care s-au angajat în cel puțin 60 de minute de exercițiu pe săptămână.
În podcast, Dr. del Pozo Cruz a subliniat că aproape orice cantitate și formă de exerciții este mai bună decât deloc. Un punct de vedere susținut și de un alt studiu care argumentează că orice activitate este mai bună pentru sănătatea inimii decât un stil de viață sedentar.
Comentarii: