Pentru a curata otelul inoxidabil nu este strict necesar sa folosesti produse din comert. Desi formulele lor sunt eficiente, exista si alternative ecologice care dau rezultatele asteptate.
Otelul inoxidabil este un material rezistent care, de obicei, ramane in stare buna, in ciuda trecerii timpului. Cu toate acestea, capata un aspect neingrijit atunci cand nu este ingrijit corespunzator.
De ce este important sa cureti otelul inoxidabil?
Acest material este utilizat foarte frecvent in bucatarie, datorita rezistentei sale la caldura si coroziune.
In plus, spre deosebire de alte tipuri de metale, rezista mai mult, nu rugineste rapede in contact cu umiditatea si nu dezvolta de obicei pete. Problema este ca se poate deteriora vizibil atunci cand suprafata sa este acoperita cu grasime, praf si alte tipuri de murdarie.
Aceasta situatie impiedica cromul din otel inoxidabil sa reactioneze optim la oxigenul din aer si nu se mai formeaza stratul protector care impiedica aparitia ruginei. De aceea, tunci cand nu este tratat in mod corespunzator, materialul este vulnerabil la coroziune si uzura.
Iata o metoda simpla care iti va permite sa cureti si sa lustruiesti orice obiect din acest material: tavi, chiuvete, hote, frigidere, precum si suprafete din bucatarie, folosite pentru prepararea alimentelor.
CITEȘTE ȘI: Cum să ai prosoape de bucătărie curate și dezinfectate – De ce nu e de ajuns să le speli în mașina de spălat
Metoda ecologica de curatare a otelului inoxidabil
Ai nevoie de:
- 2 linguri de ceara de albine (30 g)
- 1 lingura de sare grunjoasa (15 g)
- Detergent lichid
- Sucul de la o jumatate de lamaie
- Panza de bumbac sau prosop moale.
Instructiuni
Pentru a curata otelul inoxidabil, mai intai vei folosi ceara de albine. Freaca la suprafata si lasa-l sa se solidifice. Cand s-a terminat, se presara deasupra o lingura de sare grunjoasa. Apoi freaca bine suprafata cu o carpa de bumbac sau cu un prosop moale, recomanda acasa.ro.
Dar pentru ca obiectul sa fie complet curat, trebuie sa prepari o solutie din detergent cu putina apa, pe care o pulverizezi pe suprafata respectiva.
Apoi freaca din nou cu carpa si clateste bine. Usuca cu o carpa curata si, in final, sterge bine cu o carpa umeda impregnata cu suc de lamaie. Doar așa vasele tale vor arata ca noi.
Pentru a mentine vasele de inox in stare perfecta, trebuie sa repeti acest proces de curatare la fiecare doua sau trei saptamani.
CITEȘTE ȘI: Trucuri în bucătărie: Ce să NU faci când gătești legumele la cuptor, dacă vrei să fie fragede și savuroase
Alte recomandari
1. Mentine o rutina de curatare a mobilierului si a ustensilelor din otel inoxidabil cu apa calda si o carpa moale. De asemenea, ai grija sa folosesti un prosop uscat pentru a sterge excesul de apa.
2. Curata intotdeauna in aceeasi directie cu smaltul crom, pentru a evita petele si uzura materialului.
3. Daca ustensilele au grasimi sau reziduuri alimentare, atunci pune putin detergent lichid diluat in apa calda.
Comentarii: