Cum să-ți dai seama că ai o circulație a sângelui deficitară la nivelul picioarelor. Atunci când se vorbește despre circulația sângelui la extremități și despre simptomele care sugerează o circulație deficitară, majoritatea persoanelor care nu sunt medici cred că pot recunoaște cu ușurință problema după furnicăturile sau senzația de frig din aceste părți ale corpului.
O astfel de concluzie este complet greșită, deoarece picioarele reci sunt departe de a fi singurul simptom și este foarte posibil ca acest simptom să fie cauzat de altceva, și nu de circulația sângelui deficitară.
Recunoașterea timpurie a problemei, luarea de măsuri în timp util reduce în mod semnificativ riscul de complicații, ceea ce face ca sensibilizarea și cunoașterea celor mai proeminente simptome ale circulației deficitare să fie esențiale.
CITEȘTE ȘI: Desertul care îmbunătățește circulația sângelui și scade colesterolul
Cum să-ți dai seama că ai o circulație a sângelui deficitară la nivelul picioarelor
Circulația slabă a sângelui la nivelul membrelor se manifestă printr-o serie de simptome, nu doar cu o senzație de răceală în acestea. Printre simptomele prin care putem constata că circulația slabă a sângelui este o posibilă cauză a afecțiunilor noastre se numără:
Modificări vizuale
Aceste tipuri de modificări ale membrelor care sugerează că aveți o problemă cu circulația sunt ușor de depistat deoarece sunt obiective și vizibile, nu subiective. Printre simptomele vizibile ale problemelor de circulație se numără o schimbare a texturii pielii.
Această schimbare poate fi, de asemenea, simțită, deoarece pielea este mai dură și mai aspră la atingere. Desigur, pielea aspră nu înseamnă neapărat o circulație proastă a sângelui la nivelul extremităților, există și alte cauze ale pielii aspre, ceea ce necesită testarea sau monitorizarea pacientului pentru simptome suplimentare pentru a pune diagnosticul.
Greutatea în picioare
Simptomul poate afecta toate membrele, dar de obicei vorbim despre picioare. Greutatea și senzația de picioare umflate de obicei ne deranjează masiv vara, dacă stăm mult timp în picioare la birou, precum și dacă purtăm pantofi strâmți și incomozi vara.
Umflarea picioarelor se poate întâmpla chiar și fără a suferi de o circulație deficitară a sângelui. Acest simptom trebuie, de asemenea, luat în considerare și evaluat împreună cu celelalte pentru a pune un diagnostic precis.
Durere la nivelul membrelor
Dacă sângele nu ajunge la membre în volumul necesar, nu este de mirare că acestea devin palide, iar durerea este diferită ca intensitate. Pacienții o simt, și chiar dacă ar vrea, nu ar putea să o ignore. Partea bună este că prezența durerii facilitează procesul de diagnosticare, conduce pacientul la cabinetul medical, iar apoi la tratament.
Atât durerea cât și greutatea picioarelor sunt observate de obicei la sfârșitul zilei, când picioarele sunt obosite. Acestea sunt agravate de statul în picioare pentru o perioadă lungă de timp cu membrele neînălțate sau în poziție verticală.
Umflarea membrelor
Ca și schimbarea texturii membrelor, schimbarea dimensiunii lor, adică apariția edemului, ar facilita cu siguranță diagnosticul, deoarece o astfel de schimbare nu ar putea rămâne neobservată nici măcar pentru pacientul cu așa-numitele. „picioare de plumb”.
Amorțeală, furnicături, pierderea sau reducerea sensibilității
Unul dintre cele mai frecvente simptome ale circulației deficitare este amorțeala la nivelul mâinilor și picioarelor. Pacienții se plâng adesea de „furnicături” și acesta este, de fapt, simptomul cel mai ușor de recunoscut.
Extremități reci
Dacă afară sunt minus 10 grade, este normal ca membrele să fie reci. Mâinile și picioarele reci la temperaturi normale indică afectarea fluxului sanguin.
CITEȘTE ȘI: ”Aurul din bucătărie”: Ceaiul care vindecă răceala mai repede și îmbunătățește circulația sângelui
Răni și ulcere greu de vindecat
Circulația deficitară a sângelui poate duce la apariția ulcerelor la nivelul membrelor, care necesită o atenție specială pentru a evita complicațiile periculoase.
Cauzele circulației slabe a sângelui la nivelul membrelor
Este important nu numai ce simptome indică deshidratarea slabă a membrelor, ci și care sunt cauzele posibile care au dus la aceasta. Printre cele mai frecvente motive se numără:
- Terapia pentru tratamentul unei boli oncologice, caz în care medicul curant ar fi trebuit să avertizeze pacientul cu privire la posibilele consecințe negative și pacientul nu ar trebui să ezite dacă suferă de rouă proastă și de ce.
- Imobilitate indiferent de cauza sa – boală, fractură de membru și altele care duc la o ședere îndelungată în pat.
- Cauze de natură genetică.
- Cauze legate de alegerea greșită a îmbrăcămintei de către pacient sau de stilul de viață necorespunzător.
- Diverse infecții și boli, cele mai frecvente dintre acestea din urmă fiind artrita autoimună și în special artrita reumatoidă.
- Boli cronice precum sindromul Raynaud caracterizat prin extremități reci.
- Diverse leziuni și dizabilități care pot fi survenite atât ca urmare a unor intervenții chirurgicale, cât și a unor leziuni sportive, traumatisme rutiere și altele.
Tratamentul depinde în mod natural de cauză, iar în cazul în care nu există o cauză specifică, cum ar fi o boală autoimună, o traumă etc., tratamentul circulației deficitare va include modificări ale stilului de viață – mai multă mișcare, o dietă sănătoasă și menținerea unei greutăți moderate, potrivit actualno.com. Dacă există o cauză subiacentă, tratamentul vizează eliminarea acesteia pentru ameliorarea simptomelor.
Comentarii: