Cum să-ți păstrezi oasele sănătoase după 50 de ani: Metodele naturale care pot preveni osteoporoza. După vârsta de 50 de ani, femeile ar trebui să acorde o atenție serioasă sănătății lor osoase, unul dintre principalele obiective fiind prevenirea apariției osteoporozei.
Această afecțiune, care duce la slăbirea structurii osoase și la creșterea susceptibilității la fracturi, este deosebit de frecventă în rândul femeilor din cauza schimbărilor hormonale care apar în timpul menopauzei.
Osteoporoza se poate dezvolta lent și imperceptibil, dar cu abordarea corectă a prevenirii, este posibil să se reducă riscul de complicații grave. Alimentația adecvată, exercițiile fizice regulate și îngrijirea oaselor în timp util sunt factori-cheie care pot ajuta la menținerea densității osoase și a sănătății scheletului la o vârstă înaintată, potrivit actualno.com.
CITEȘTE ȘI: Fructul care le protejează pe femei de osteoporoză: Menține sănătatea oaselor
Cum să-ți păstrezi oasele sănătoase după 50 de ani: Metodele naturale care pot preveni osteoporoza
„Rolul estrogenului în controlul remodelării osoase explică de ce osteoporoza este de două până la trei ori mai frecventă la femei decât la bărbați. De fapt, estrogenul încetinește degradarea țesutului osos și favorizează formarea de os „nou”.
Dar în timpul menopauzei, nivelul de estrogen se prăbușește, ceea ce face ca pierderea osoasă să se accelereze timp de 5 până la 10 ani”, explică experții. De aceea, după vârsta de 50 de ani, femeile ar trebui să acorde o atenție deosebită densității lor osoase.
Calciu împreună cu vitamina D
Iar una dintre cele mai bune modalități de a preveni această boală este să vă aprovizionați cu calciu (combinat cu vitamina D pentru o fixare mai bună), care ajută la întărirea oaselor. Acesta nu este un leac, dar ajută la prevenirea disconfortului osteoporozei.
Exercițiul fizic este, de asemenea, important, deoarece are un efect benefic asupra densității minerale osoase, iar acest lucru este valabil pentru toate vârstele. Iar pentru a face provizii de calciu, puteți folosi două semințe mici bine cunoscute.
Două semințe pentru un plus de calciu
Și pentru a face plinul de calciu, există multe alimente. Suntem cu toții familiarizați cu brânza, iaurtul și laptele de vacă, dar altele sunt mai puțin cunoscute. Acesta este cazul semințelor de chia și susan.
„Semințele de susan oferă un conținut impresionant de calciu, pe lângă faptul că sunt bogate în fibre și acizi grași esențiali (Omega-3 și Omega-6). (…) În plus, studiile au arătat că semințele de susan au un impact foarte pozitiv asupra reglării diabetului, permițându-vă să rămâneți tineri și contribuind la prevenirea osteoporozei datorită conținutului lor abundent de calciu”, explică experții.
În mod similar, semințele de chia pot fi un adevărat aliat pentru stocarea calciului. „Conform studiilor, cercetătorii au demonstrat că semințele de chia conțin de cinci ori mai mult calciu decât laptele și de două ori mai mult potasiu decât bananele”, explică Elisa Baraya, nutriționist.
„Datorită conținutului lor de calciu, ele sunt un aliat al sănătății în prevenirea osteoporozei, mai ales dacă suferiți de intoleranță la lactoză sau dacă nu sunteți un fan al laptelui”, continuă expertul.
CITEȘTE ȘI: Vitamina esențială pentru sănătatea oaselor și pentru prevenirea cheagurilor de sânge
Semințele de chia și de susan sunt două dintre cele mai benefice surse naturale de calciu care pot contribui semnificativ la menținerea sănătății oaselor, în special la femeile de peste 50 de ani. Aceste alimente mici, dar puternice, oferă niveluri ridicate de calciu, care este esențial pentru consolidarea structurii osoase și prevenirea osteoporozei.
Pe lângă calciu, aceste semințe conțin și alți nutrienți importanți, cum ar fi acizii grași omega-3, fibre și minerale, care susțin în continuare densitatea osoasă și sănătatea generală. Includerea lor în dieta zilnică poate fi o modalitate eficientă de a susține rezistența oaselor și de a oferi protecția necesară împotriva bolilor osoase, oferind în același timp o serie de beneficii suplimentare pentru sănătate.
Comentarii: