SANATATE

Cum să tratezi tusea acasă, în funcție de tipul ei

Foto: Pinterest.com

Ai tuse seaca sau tuse umeda? Indiferent de modul in care se manifesta tusea iti atrage atentia asupra unei probleme cu caile respiratorii. Tusesti cand un firicel de praf sau altceva se afla pe caile nazale. Tusea, de asemenea, ajuta a curatarea plamanilor si a traheiei. Tusea cauzata de gripa sau raceala va trece de la sine, insa oamenii cauta mereu un tratament pentru tuse. Indiferent de motivul pentru care tusesti, tratamentul pentru tuse, inclusiv cel administrat acasa, te va face sa te simti mai bine.

1. Tratament tuse acasa

Consuma multe lichide sau foloseste un umidificator sau vaporizator pentru a alina un gat iritat si a elibera mucusul. Reazama-ti capul pe doua perne noaptea si consuma putina miere inainte de a merge la culcare. Studiile au aratat ca mierea ajuta la vindecarea tusei. Nu da miere copiilor sub 12 luni!

2. Tratament tuse umeda

Daca elimini mucus cand tusesti cauta solutii pe a caror ambalaj apare cuvantul expectorant. Acestea elibereaza mucusul astfel incat sa-l poti elimina. Daca cand tusesti o faci cu mult mucus, mergi la doctorul de familie care sa-ti recomande tratamentul potrivit.

CITEȘTE ȘI: Bei apă RECE sau CALDĂ? Ce efecte are fiecare asupra organismului

De asemenea, vorbeste cu medicul in cazul in care te confrunti cu pneumonie, astm. Nu da medicamente copiilor sub 4 ani inainte de a vorbi cu medicul pediatru!

3. Tratament tuse uscata

Te poti confrunta cu o tuse uscata, in cazul unei raceli sau a unei gripe, sau daca ceva iti irita gatul (precum praful sau fumul). Un tratament antituse iti poate fi de ajutor. In plus, acesta te poate ajuta sa dormi mai bine. Dropsurile impotriva tusei te pot scapa de senzatia ca ai ceva in gat si ca trebuie sa tusesti. Nu da astfel de dropsuri copiilor mai mici de 4 ani!

4. Tratamentul impotriva tusei la copiii

Nu-i da copilului mai mic de 4 ani medicamente impotriva tusei, pentru ca acestea pot avea efecte secundare. Pentru copii intre 4-6 ani vorbeste cu medicul inainte de a-i da ceva impotriva tusei. In cazul copiilor de peste 1 an le poti oferi jumatate de lingurita de miere, recomandă sfatulpărinților.ro.

CITEȘTE ȘI: Tipurile de MIERE şi indicaţiile terapeutice pentru fiecare în parte

5. Antibioticele opresc tusea?

De obicei nu. In general, o tuse seaca sau umeda este cauzata de infectii virale precum raceala si gripa si vei scapa de ea intr-o saptamana. Antibioticele functioneaza in cazul infectiilor cauzate de bacterii. Daca dupa o saptamana nu ai scapat de tuse, mergi la doctor pentru investigatii amanuntite. In cazul unei infectii la sinus sau pneumonie este posibil sa trebuiasca sa folosesti antibiotice.

6. Tusea cauzata de alergii si astm

Alergiile te pot face sa stranuiti, tusesti sau ambele. In acest caz antihistaminele sunt de un real ajutor. Daca se aude un suierat atunci cand respiri s-ar putea sa ai astm si este nevoie sa te vada un specialist.

CITEȘTE ȘI: OMS atrage atenţia asupra antibioticelor noi

7. Tusea cauzata de fumat

Daca fumezi sunt sanse mari sa tusesti, in special dimineata. Insa o tuse seaca poate indica si probleme mai serioase. Uneori fumul irita caile respiratorii si cauzeaza inflamatii care mai tarziu s-ar putea transforma in bronsita cronica. Alteori poate semnala un posibil cancer. Daca tusea pare diferita decat de obicei sau daca nu scapi de ea dupa o luna de cand ai renuntat la fumat mergi la un consult.

8. Ce altceva mai cauzeaza tusea

Daca tusesti timp de 8 saptamani sau chiar mai mult pot exista o multime de cauze.

CITEȘTE ȘI: NU e de joacă! SLIME, pasta gelatinoasă provoacă alergii!

Tusea cronica poate avea ca motiv refluxul gastrointestinal. Sau poate ca iei anumite medicamente care au efect secundar tusea. Sau poate fi un simptom al tusei convulsive. Toate aceste probleme medicale necesita atentia unui specialist.

Comentarii: