Perele, fructele medicament. Dulci și zemoase, recomandate tuturor, de la mic la mare, sunt un adevărat regal de vitamine și nutrienți.
Le găsim toamna, iar cele de producție românească au un parfum și o dulceață unice! Dar de ce sunt numite fructe medicament? Deoarece au proprietăți incredibile pentru sănătate.
Perele sunt fructe delicioase ce conțin apă în proporție de 80%, fibre, fier, vitamina C, vitamina A, vitamina E, vitamine din complexul B, acid folic, enzime, antioxidanți și minerale precum zinc, sodiu, clor, calciu, magneziu, potasiu, cupru și mangan. Au un indice glicemic redus (30), motiv pentru care sunt digerate și absorbite mult mai lent față de alimentele care au un indice glicemic mediu sau mare.
Pentru a beneficia de proprietățile acestor fructe delicioase se recomandă consumul cu tot cu coajă
Atât para în sine cât și sucul de pere sunt adevărate medicamente naturiste pentru organism.
Pentru un sistem imunitar crescut se recomandă consumul de pere regulat datorită antioxidanților ce se regăsesc în compoziția acestor fructe.
Cunoscute ca fructe hipoalergenice, perele nu sunt de natură să cauzeze reacții alergice. De aceea se recomandă consumul de pere chiar și la copiii de vârste foarte mici. Totodată, ele pot fi utile în tratarea inflamației mucoaselor, în tulburările cronice, artrită și gută.
Perele sunt recomandate în prevenirea obezității, diabetului și a bolilor coronariene
Dintre toate fructele, perele au cel mai scăzut indice glicemic, fapt pentru care sunt indicate persoanelor care suferă de diabet.
Aceste fructe constituie și desertul ideal pentru persoanele supraponderale, fiind recomandate celor care doresc să slăbească și sunt la dietă. Pe lângă morcovi, și perele ajută la menținerea sănătății ochilor.
Potrivit unui studiu publicat în Arhivele de Oftalmologie, 3 porții de fructe consumate în fiecare zi reduc cu 36% riscul de apariție a degenerescenței maculare, cauza principală în pierderea vederii la persoanele în vârstă.
În cazurile de infecții sau răceli repetate este indicat să consumăm, timp de o săptămână sau două, câte un litru de suc sau de nectar de pere pe zi
În filosofia terapiei orientale, perele acționează benefic asupra plămânilor care produc energia necesară pentru a lupta cu agenții patogeni.
Cu un conținut bogat de fibre, perele reduc nivelul colesterolului “rău”, micșorând astfel riscul apariției bolilor cardiovasculare.
Prin conținutul bogat de potasiu, perele ajută la reglarea tensiunii arteriale. Mai mult, fiind o sursă de pectine și bioflavonoide, au un puternic efect antioxidant. Cercetătorii australieni au ajuns la concluzia că aceste fructe ne protejează și împotriva astmului.
Consumul acestor fructe stimulează formarea globulelor roșii și combate anemia.
Perele conțin acid hidroxicinamic care s-a dovedit că ajută la prevenirea cancerului de stomac. O porție de mere și pere pe zi este asociată cu un risc mai scăzut de cancer pulmonar la femei. Un alt nutrient care se regăsește în compoziția perelor, cuprul, ajută la prevenirea cancerului de colon. Un studiu efectuat pe un număr de femei aflate la post-menopauză arată că riscului apariției cancerului mamar este foarte mult diminuat, cu până la 35% la femeile care au consumat fructe bogate în fibre, mere, pere, prune și smochine.
Perele conțin mult mai multe fibre față de alte fructe, fapt pentru care ajută la digestie, însă joacă și un rol important în menținerea glicemiei în limite normale prin încetinirea absorției carbohidratilor din intestin în sistemul circulator sangvin. De asemenea, perele sunt recomandate copiilor care suferă de reflux gastro-esofagian deoarece ele nu afectează mucoasa stomacului. Au rolul și de a atenua constipația datorită pectinei care este diuretică și poate avea un efec laxativ ușor. Se recomandă sucul de pere pentru reglarea tranzitului intestinal.
În cazurile de litiază urinară, nutriționiștii recomandă consumul zilnic timp de două sau trei săptămâni a câte un litru sau doi de suc de pere pe zi. Acest remediu poate dizolva sau mărunți pietrele, favorizând eliminarea lor prin mărirea diurezei.
Efectul sedativ și calmant asupra sistemului nervos
Printre numeroasele beneficii ale consumului de pere se numără și efectul sedativ și calmant asupra sistemului nervos, la fel ca un medicament de combatere a efectului stresului. Zahărul natural din aceste fructe ne aduce fericirea, fără să dăuneze asupra sănătății. Totodată, și sucul natural de pere creează o stare de calm și de relaxare asupra persoanelor care beau zilnic un litru. În perioadele de suprasolicitare intelectuală sau în cazul asteniei, perele reprezintă o bună soluție pentru reenergizare și menținerea tonusului cerebral.
Comentarii: