Copiii au fost, în cea mai mare parte, feriți de complicații grave ale COVID-19 pe tot parcursul pandemiei. În timp ce peste 4 milioane de copii au contractat SARS-CoV-2, marea majoritate a cazurilor au fost ușoare, rareori ducând la spitalizare și la deces.
Ce trebuie să știe părinții despre infectarea cu varianta Delta, responsabilă de multe cazuri din prezent?
Potrivit Academiei Americane de Pediatrie (AAP), copiii au încă un risc scăzut de a se îmbolnăvi grav de COVID-19.
Cele mai recente date arată că cei mici reprezintă aproximativ 1,3 până la 3,6 la sută din totalul spitalizărilor raportate și că în jur de 0,1 până la 1,9 la sută din toate cazurile de COVID-19 la copii au dus la spitalizare.
Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), varianta Delta este de peste două ori mai contagioasă decât variantele anterioare, și există date care sugerează că ar putea provoca boli mai severe la persoanele nevaccinate, scrie doc.ro. Deoarece majoritatea copiilor nu sunt vaccinați, acest lucru îi plasează într-o categorie de risc mai mare de a contracta virusul.
În condițiile în care varianta Delta, care este extrem de contagioasă, continuă să se răspândească, este normal ca mulți părinți să fie îngrijorați de ceea ce înseamnă acest lucru pentru copiii lor de vârste mai mici, nevaccinați.
CITEȘTE ȘI: Noul tratament pe care îl primesc pacienții infectați cu tulpina Delta, internați la Matei Balș
„Copiii sunt scutiți de consecințele severe ale COVID-19 și sunt mai puțin susceptibili de a-l răspândi și cred că acest lucru rămâne valabil și pentru varianta Delta”, a spus dr. Amesh Adalja, expert în boli infecțioase și cercetător principal la Johns Hopkins.
„Spitalizările nu cresc în rândul copiilor ca urmare a variantei Delta, așa că par să prezinte un risc scăzut de COVID-19 chiar și cu această variantă”, explică și dr. Monica Gandhi, specialist în boli infecțioase la Universitatea din California, San Francisco.
Este încă prea devreme pentru a afla dacă există diferențe semnificative în simptomele variantei Delta față de variantele anterioare.
Yale Medicine a raportat că tusea și pierderea mirosului sunt mai puțin frecvente la varianta Delta, în timp ce durerile de cap, durerile în gât, curgerea nasului și febra sunt printre simptomele cele mai frecvente.
„Este puțin prea devreme să avem studii pediatrice concludente care să reflecte răspândirea actuală a variantei Delta”, a spus dr. Michael Grosso, medic la Spitalul Huntington.
Cele mai frecvente simptome la copii și adolescenți par a fi febra și tusea, cu simptome nazale, simptome gastro-intestinale și erupții cutanate care apar mult mai rar. Înainte, majoritatea copiilor cu COVID-19 nu prezentau simptome.
„Oricare ar fi varianta, părinții trebuie să rămână conștienți de celelalte complicații cauzate de COVID-19 la tineri”, a mai spus Grosso. Forma de COVID-19 depinde foarte mult de starea de sănătate a copilului.
O afecțiune gravă pe care o poate provoca virusul SARS-CoV-2 la copii este Sindromul inflamator multisistemic (PIMS). „[PIMS], care este o complicație neobișnuită și gravă a COVID-19 primar, ce are debutul la câteva săptămâni după infecția inițială”, mai explică dr. Grosso.
Simptomele PIMS includ:
„Faceți un test copilului dacă prezintă simptome ale căilor respiratorii superioare”, a spus Offit.
Copiii cu oricare dintre simptomele menționate mai sus trebuie să fie testați și văzuți de un medic pediatru. Acest lucru este valabil mai ales înainte ca ei să se întoarcă la școală sau după ce s-au întors dintr-o tabără.
Potrivit lui Offit, dacă copilul tău este testat pozitiv pentru COVID-19, ar trebui izolat și ținut în carantină până când nu va mai avea simptome.
Grosso a adăugat: „Dacă sunt depistați pozitivi, dar starea lor este suficient de bună pentru a nu avea nevoie de spitalizare, părinții ar trebui să monitorizeze problemele de respirație, aportul de lichide și, poate cel mai important, aspectul general”. De asemenea, este o idee bună să purtați măști în interior și să deschideți frecvent ferestrele pentru a aerisi încăperile.
CITEȘTE ȘI: Varianta Delta a infecției cu COVID-19 se răspândeşte rapid: Care sunt primele simptome
Cel mai eficient mod de a proteja copiii care nu sunt încă eligibili pentru vaccin este ca mai mulți adulți din familie să fie vaccinați.
„Sute de milioane de doze de vaccin au fost administrate în SUA. Știm că este atât sigur, cât și eficient”, a spus dr. Richard Martinello, specialist în boli infecțioase și profesor asociat de medicină și pediatrie la Școala de Medicină din Yale.
Nu uita că prevenția este întotdeauna mai bună decât tratamentul. Pentru copiii de vârstă școlară care se întorc din septembrie la școală, măștile pentru toți elevii, profesorii și alte categorii de personal sunt esențiale. Și, cea mai bună metodă, toți cei care sunt eligibili ar trebui să fie imunizați.
Odată cu apropierea anului școlar, părinții sunt nerăbdători ca un vaccin să fie disponibil pentru copiii lor. Dar studiile clinice sunt încă în desfășurare pentru a vedea cum funcționează vaccinurile la copii, mai ales dacă sunt sigur de administrat și care ar trebui să fie doza adecvată.
Studiul privind vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech a implicat mai mult de 4.600 de copii din trei grupe de vârstă, iar datele vor fi publicate în septembrie, după cum au declarat reprezentanții Pfizer. De asemenea, în cadrul unui studiu pentru vaccinul dezvoltat de Moderna au fost înscriși aproximativ 6.700 de copii.
Acest lucru înseamnă că ar putea trece încă câteva săptămâni înainte ca cei sub 12 ani să fie eligibili pentru vaccinare. Deci, prevenția imediată este cea mai bună armă pe care o avem pentru a opri răspândirea variantei Delta la copii.