Cunoscută sub numele de ”hrana regilor”, deoarece însuşi Ludovic al XIV-lea a dispus construirea de solarii speciale pentru a se bucura de sparanghel tot timpul anului, sparanghelul nu are doar un gust fantastic dacă este corect pregătit, ci și efecte nemaipomenite asupra sănătății.
În linii mari, beneficiile consumului de sparanghel sunt următoarele: detoxifiază, are proprietăţi antiîmbătrânire, este considerat afrodiziac, protejează împotriva cancerului, ameliorează durerile şi inflamaţiile din corp, previne osteoporoza, reduce riscul de boli de inimă şi malformaţiile congenitale.
Sparanghelul este foarte delicios atât servit de sine stătător, eventual cu un sos, cât şi ca ingredient în alte mâncăruri (supe, paste, risotto, preparate din peşte şi fructe de mare, sufleuri şi gratinuri).
Haideți să vedem însă care sunt regulile de bază în pregătirea acestei legume.
Cât timp trebuie fiert sparanghelul?
Capetele se curăţă uşor, după care sparanghelul proaspăt se fierbe cca. 5-7 minute în apă clocotită, pentru un rezultat crocant şi fraged.
Cele mai sănătoase părți ale legumelor și fructelor pe care le ARUNCI
„Vă rup frunzele?” auziți când cumpărați ridichi. VEZI de ce ar trebui să spui NU
Cele mai frecvente GREȘELI pe care le faci când gătești cu ulei de măsline
Sparanghelul se curăţă?
Sparanghelul nu trebuie neapărat curăţat, doar că mulţi îl preferă în felul acesta. Folosiţi un cuţit de curăţat legume pentru tulpină, mai ales pentru capetele groase (se curăţă dinspre vârfuri înspre capăt).
Sparanghelul se poate consuma crud?
Deşi majoritatea oamenilor preferă să-l prepare în vreun fel, fie fiert, tras în tigaie, etc., consumarea lui în stare crudă nu reprezintă absolut nici un pericol. Doar clătiţi bine cu apă caldă pentru a îndepărta eventualele impurităţi şi serviţi alături de un sos.
Cum aleg cel mai bun sparanghel?
Se aleg tulpinile ferme, proaspete, ale căror vârfuri sunt compacte şi închise. Diametrul tulpinei să fie uniform, astfel încât timpul de gătire să fie acelaşi. Tulpinile cu un diametru mai mic sunt mai fragede.
Cum prăjim sparanghelul?
Se taie tulpinile în unghi în bucăţele de 3-5 cm, se încinge o tigaie sau un wok la foc mediu, se adaugă un pic de unt sau ulei, iar când acesta este fierbinte se adaugă bucăţelele de sparanghel. Se prăjesc cca 3-5 minute, până sunt fragede şi crocante, amestecând constant.
Autostrada din România pe care NU va merge nicio mașină/ VIDEO
Prezentatoarea Simona Gherghe a născut o fetiță
Cum CÂȘTIGĂ Lyudmila Putina milioane de dolari cu ajutorul INCREDIBIL al scriitorului Lev Tolstoi
Cum se păstrează sparanghelul?
Sparanghelul proaspăt trebuie păstrat curat, acoperit şi la rece. Tăiaţi 1-2 cm din capetele tulpinelor, spălaţi cu apă călduţă de mai multe ori, după care se scutură de apă şi se înveleşte într-un prosop de hârtie umed la capăt. Băgaţi la frigider şi consumaţi în decurs de 2-3 zile.
Poftă bună!
Comentarii: