Sărbătorile Pascale poartă aceleași simboluri și semnificații în întreaga lume, însă în fiecare regiune acestea se celebrează prin obiceiuri și tradiții diferite, în funcție de specificul locurilor.
În jurul lumii, culturi diferite, țări, comunități și secte au propriile lor tradiții de celebrare a sărbătorii.
CITEȘTE ȘI: Cea mai importantă săptămână pentru creştinii ortodocşi: Ce înseamnă fiecare zi din Săptămâna Mare
Franța
Pentru că este o țară preponderent catolică, nu ne miră faptul că Franța păstrează diverse tradiții de Paște.
Conform legendei, copiii primesc ciocolată în dimineața primei zile de Paște, nu de la iepuraș, ci de la clopotele zburătoare ale bisericilor.
Se spune că în zilele când clopotele nu se aud (din Vinerea Mare până în Duminica Paștelui), ele zboară spre Roma pentru a aduce bunătăți.
Polonia
În Polonia, festivitățile încep cu Duminica Floriilor, când oamenii care merg la biserică primesc buchete de flori uscate sau ramuri înmugurite în loc de cele de palmier.
În cazul lor, versiunea ouălor de Paște este mult mai complexă; numite „pisanki”, acestea sunt pictate cu modele florale delicate, ornamentale.
În a doua zi de Paște, polonezii sărbătoresc „Lunea Uda”, o zi în care băieții și bărbații udă cu apă femeile și fetele.
CITEȘTE ȘI: Câte ouă să vopsești Paștele acesta: De ce contează numărul exact
Italia
Deoarece este spațiul multor catedrale renumite care îi strâng laolaltă pe cei mai mari credincioși, sărbătorile de Paște din Italia sunt extraordinare.
În Florența se respectă o tradiție numită „Scoppio del Carro”, în care niște boi albi trag de o trăsură veche până la Basilica Santa Maria del Fiore.
După slujbă, arhiepiscopul eliberează un porumbel mecanic spre trăsură, iar acesta explodează apoi într-un spectacol de artificii.
A doua zi de Paște, zi numită „Pasquetta” (sau Paștele mic) este o zi dedicată picnicurilor și relaxării în natură.
Mexic
În Mexic și în toată America Latină, vacanța de Paște este o oportunitate pentru a te elibera de răutate și a te curăța de păcate.
În Sâmbăta Mare se obișnuiește să se reconstituie moartea lui Iuda, atârnând o efigie și dându-i foc pe rug.
De asemenea, au loc interpretări și ale altor piese de teatru, care au ca temă Patimile Mântuitorului.
Grecia
Pentru credincioșii ortodocși din Grecia, care sărbătoresc Paștele după calendarul vechi iulian, în locul celui Gregorian, adică pe 19 aprilie anul acesta – Focul Sfânt, despre care se spune că vine de la mormântul lui Iisus Hristos în fiecare Sâmbătă Mare, este adus din Ierusalim până în Atena și apoi împărțit în toată Grecia.
În timpul slujbei de la mijlocul nopții, flacăra este transmisă de la preot la credincioși, iluminând întunericul de afară.
Ceremonia se încheie prin urările „Hristos Anesti!” (Hristos a înviat!) și „Alithos Anesti” (Adevărat a înviat! )