SANATATE

Cum se schimbă mâinile odată cu trecerea anilor: Problemele de sănătate pe care le-ar putea indica

Foto: Pinterest.com

Pe măsură ce îmbătrânim, sănătatea mâinilor are de suferit: pot apărea dureri articulare, o diminuare a forței de a apuca obiecte și pete de vârstă. Ce se poate face?

Ne folosim mâinile pentru a face multe lucruri, pe care le repetăm zi de zi: me legăm șireturile de la pantofi, deschidem borcane, ridicăm sau cărăm diverse obiecte, conducem mașina și folosim telefonul. Pe măsură ce îmbătrânim, însă, forța mâinilor poate să mai scadă și, de asemenea, flexibilitatea. Unele probleme ale mâinilor pot fi chiar semne ale anumitor probleme de sănătate. Ce se întâmplă cu mâinile odată cu înaintarea în vârstă?

Forța de prindere și strângere slăbește

Acest lucru se întâmplă în mod natural pe măsură ce îmbătrânim, mai ales după 65 de ani. Aceast neajuns poate face mai dificilă îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi. Dacă aderența devine mai slabă în timp, este probabil cauzată de oase fragile, artrită sau pierderi musculare. Dacă se întâmplă brusc, ar putea fi un semn al unei probleme mai grave, cum ar fi diabetul, bolile de inimă sau hipertensiunea arterială, scrie doc.ro.

Dacă te confrunți cu o slăbire a forței mâinilor, un fizioterapeut îți poate testa puterea în mâini și te poate ajuta să o păstrezi pe cea pe care o mai ai sau să o recâștigi pe cea pierdută. De asemenea, poți încerca să faci exerciții acasă. De exemplu, poți lua o bilă de cauciuc de mărimea unei mingi de tenis pe care să o strângi cât de tare poți timp de 3-5 secunde, apoi să te odihnești scurt – și repeți de 10 ori cu fiecare mână.

CITEȘTE ȘI: Tremuratul mâinilor: Poate fi un semn al unor afecțiuni neurologice?

Apare tremuratul

Mâinile îți pot tremura din mai multe motive la orice vârstă, dar problema este mai frecventă după 50 de ani. Unele medicamente – cum ar fi stabilizatorii stării de spirit și medicamentele care tratează convulsiile sau migrenele – o pot provoca sau agrava. Anxietatea, stresul, scăderea nivelului de zahăr din sânge, oboseala sau prea multă cofeină pot, de asemenea declanșa tremuratul mâinilor. Un tremur „activ” are loc atunci când încerci să îți folosești mâinile, iar un tremur „pasiv” apare când mâinile îți sunt odihnite.

Deși poate fi deranjant, un tremurat activ este de obicei inofensiv. Schimbările în dietă și în stilul de viață pot fi de ajutor – mai puțină cofeină, de exemplu. Dar un tremurat pasiv poate fi un semn al unei probleme grave, inclusiv o tumoare sau o boală a creierului, cum ar fi Parkinson. Adresează-te imediat medicului dacă te confrunți cu tremuratul pasiv.

Se poate instala artrita

Această boală inflamează articulațiile și apare cu precădere în locurile în care o persoană a avut entorse sau fracturi, chiar dacă au fost tratate. Este mai probabil ca boala să apară odată cu bătrânețea și să ducă la dureri, umflături și pierderea capacității normale de mișcare.

Medicul tău s-ar putea să îți recomande antiinflamatoare sau injecții cu steroizi care să ușureze durerea și umflăturile pentru mai săptămâni sau, eventual, luni. De asemenea, poți încerca și administrarea unui complex nutraceutic pe bază de ulei de pește, care să contribuie la reducerea inflamației și la redarea mobilității articulațiilor.

Aspectul pielii se deteriorează

Acele „pete de ficat” sau „pete de vârstă” care pot apărea pe mâini la bătrânețe pot avea legătură cu statul excesiv în soare, dar nu neapărat. Pe măsură ce pielea îmbătrânește și apar ridurile, este mai greu să se păstreze hidratarea și acest lucru poate duce la piele uscată și mâncărimi. Venele devin mai evidente odată cu înaintarea în vârstă, deoarece se pierd țesuturile moi.

Pentru a amâna sau chiar evita apariția acestor pete, protejează-ți mâinile împotriva razelor solare cu o cremă cu FPS 30 sau mai mult, poartă mănuși atunci când speli prin casă sau grădinărești și folosește un săpun care să nu usuce pielea prea tare. Cremele hidratante și o alimentație sănătoasă, cu multe vitamine, antioxidanți și acizi grași Omega-3, pot contribui la păstrarea sănătății pielii și unghiilor.

Poate apărea cancerul de piele

De-a lungul anilor, mâinile sunt expuse cel mai mult razelor solare, principala cauză a cancerului de piele. Pielea deschisă la culoare, probleme cu sistemul imunitar, anumite tipuri de alunițe și un istoric familial de cancer de piele pot crește, de asemenea, riscul acesti boli.

Un medic dermatolog poate verifica orice pete neobișnuite și alunițe; dacă găsește cancer de piele, persoana va avea nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a elimina celulele canceroase. De asemenea, este posibil să fie nevoie de radioterapie sau chimioterapie pentru a distruge orice urmă de cancer.

Pot apărea semne ca niște vânătăi

Când petele apar pe spatele mâinilor și brațelor, medicii numesc această problemă „purpură”. O lovitură ușoară o poate provoca și este mai frecventă pe pielea mai subțire, ridată sau afectată de soare. De asemenea, riscul de învinețire este mai mare dacă persoana ia medicamente precum aspirina sau alte anticoagulante sau bea des alcool. Purpura începe ca o pată roșie care devin violet, apoi se întunecă și se estompează. De obicei nu doare, dar poate ține mai mult decât o vânătăie normală, adesea câteva săptămâni.

Dacă lucrezi mult în soare, protejează-te cât poți cu mănuși sau cu creme cu factor de protecție solară mare. De asemenea, niște mâneci mai lungi îți pot fi de folos. Dacă iei medicamente despre care crezi că provoacă vânătăi, cere sfatul medicului legat de această situație.

CITEȘTE ȘI: Îți amorțesc mâinile și picioarele? Este un semn că îți lipsește o vitamina importantă

Te poți confrunta cu contractura Dupuytren

În această boală, țesutul de sub pielea mâinii devine neobișnuit de gros și poate face ca degetele, cel mai adesea inelarul și degetul mic, să se aplece spre podul palmei. Uneori, contractura afectează și tălpile picioarelor. Medicii nu sunt siguri de cauzele acesteia, dar apare mai des la bărbații cu vârste de peste 40 de ani, în special de origine nord-europeană.

Pentru mulți oameni, un caz ușor de contractură Dupuytren nu cauzează probleme majore sau durere și este posibil să nu se înrăutățească în timp, astfel încât medicul să recomande o abordare de așteptare atentă. Dacă afecțiunea provoacă neplăceri, medicul poate sugera un tip de stimulare cu injecții sau chiar o intervenție chirurgicală care să ofere mai multă libertate de mișcare în mâini. Totuși, tratamentul nu remediază complet problema și uneori boala revine.

Comentarii: