Cum știi că ai prea mult zinc în organism: Simptomele la care să fii atent. Zincul este un mineral esențial cu un rol important în sănătatea organismului uman. Dr. Carla Leal ne spune despre importanța și funcțiile sale.
Acest mineral este implicat în funcționarea a peste 300 de enzime, în formarea proteinelor, susține activitatea sistemului imunitar și a creierului și activează vindecarea rănilor.
Zincul întărește sistemul imunitar, deoarece participă la dezvoltarea și menținerea funcțiilor macrofagelor și interleukinelor – celule care protejează organismul de atacurile bacteriilor, virușilor și ciupercilor.
CITEȘTE ȘI: Băuturile care îți întăresc sistemul imunitar: Conțin nutrienți esențiali, zinc și vitamina C
Acest mineral este implicat în formarea, eliberarea și stocarea insulinei în organism – hormonul care echilibrează nivelul de zahăr din sânge.
Datorită efectelor sale antioxidante și antiinflamatoare, zincul îmbunătățește vindecarea rănilor chirurgicale și cutanate, deoarece participă la producerea și îmbunătățește aderența colagenului la piele.
Zincul inhibă activitatea nocivă a radicalilor liberi în exces din organism și astfel previne îmbătrânirea prematură prin reducerea aspectului ridurilor și a pielii lăsate.
Acest mineral este implicat în formarea testosteronului – hormonul care stimulează creșterea masei musculare atât la bărbați, cât și la femei.
Zincul susține activ funcțiile cognitive: întărește memoria, concentrarea și, în general, procesul de învățare.
Cu proprietățile sale cicatrizante și, mai precis, antiinflamatorii, zincul face ca tratamentul și vindecarea coșurilor să fie mai eficiente. Prin urmare, poate fi recomandat ca supliment la tratamentul acneei.
Zincul acționează prin funcțiile sale structurale asupra dezvoltării, creșterii și reparării părului, prevenind căderea părului.
Alimentele bogate în zinc sunt în principal produsele de origine animală, cum ar fi carnea de vită și mânzat, fructele de mare, stridiile și organele comestibile. Anumite alimente vegetale conțin, de asemenea, zinc – cereale integrale, nuci, leguminoase.
Doza recomandată variază în funcție de vârsta și nevoile nutriționale ale unei persoane, recomandându-se de obicei între 10 și 30 mg pe zi.
Cu toate acestea, un astfel de supliment trebuie utilizat numai sub îndrumarea unui medic sau nutriționist!
Deficiența acestui mineral poate apărea din cauza unei alimentații animale insuficiente; de asemenea, în anumite etape ale vieții, în care există nevoi mai mari de zinc – în timpul alăptării, în timpul sarcinii, în copilărie și adolescență.
Deficitul poate apărea și în situații care cresc nevoia organismului de sau reduc absorbția acestuia, boala Crohn, arsuri, complicații renale, chirurgie bariatrică, diaree intensă sau persistentă.
Deficitul de zinc determină vindecarea dificilă a rănilor, lipsa poftei de mâncare, diaree, pierderea masei musculare, modificări ale gustului sau mirosului, căderea părului.
CITEȘTE ȘI: Două simptome care pot arăta că suferi de deficit de zinc
Consumul excesiv de zinc prin alimente nu este frecvent și, în general, nu cauzează probleme de sănătate.
Cu toate acestea, consumul excesiv de astfel de suplimente farmaceutice poate provoca:
În plus, consumul excesiv de suplimente de zinc poate, de asemenea, să slăbească sistemul imunitar, să reducă absorbția altor nutrienți, cum ar fi cuprul, magneziul și fierul, și să scadă nivelul colesterolului bun din sânge.