Hemograma este una dintre analizele pe care medicul le recomanda in mod uzual, pentru evaluarea generala a starii tale de sanatate. Prin intermediul hemogramei, medicul tau poate depista anumite nereguli la nivelul organismului, ca de exemplu o anemie, o infectie sau alte boli.
Hemograma (sau hemograma completa) este un test foarte simplu si foarte comun care poate verifica anumite afectiuni sau tulburari care iti afecteaza starea de sanatate.
O hemograma completa determina daca exista cresteri sau scaderi ale valorilor componentelor din sangele tau. Valorile normale ale acestor celule sanguine depind de varsta si de sexul tau. O hemograma poate ajuta la diagnosticarea unei game variate de afectiuni, incepand de la anemie ori infectie, si pana la cancer, potrivit doc.ro.
Acest examen de laborator evalueaza cantitativ si calitativ celulele din sange. Hemograma ofera informatii despre celulele sanguine din sangele unui pacient, cum ar fi cantitatea din fiecare tip de celula sanguina si concentratiile diverselor proteine si minerale din sange.
CITEȘTE ȘI: Una dintre cele frecvente buruieni din România are proprietăţi uimitoare: Previne cancerul şi diabetul
Cele trei componente de baza ale sangelui
Masurarea modificarilor pe care le sufera celulele sanguine il poate ajuta pe medicul tau sa iti evalueze starea generala de sanatate si sa detecteze afectiunile de care suferi. Acest test masoara cele trei tipuri de celule sanguine de baza:
Globulele rosii (numite eritrocite sau hematii) – aceste globule rosii transporta oxigenul prin tot corpul tau si indeparteaza dioxidul de carbon. O hemograma completa masoara doua componente ale globulelor tale rosii: hemoglobina (proteina care ajuta in transportul oxigenului) si hematocritul (procentul de globule rosii din sangele tau). Valorile mici ale hemoglobinei si ale hematocritului sunt, adesea, semnele unei anemii.
Globulele albe (leucocite) – acestea iti ajuta corpul sa lupte contra unei infectii. O hemograma completa masoara numarul si tipurile de leucocite sau globule albe din corpul tau. Orice cresteri sau scaderi anormale in ce priveste numarul sau tipurile de globule albe din sange ar putea fi semnul unui infectii, unei inflamatii sau unei forme de cancer.
Trombocite (sau plachetele sanguine) – ajuta sangele tau sa se coaguleze si controleaza sangerarea. Cand o taietura sau rana inceteaza sa mai sangereze, acest lucru se intampla deoarece trombocitele isi fac treaba, asa cum este normal. Orice modificari in valorile trombocitelor inseamna ca ai un risc de hemoragie excesiva si pot fi un semn al unei afectiuni grave.
Cand iti recomanda medicul o hemograma completa?
Medicul tau poate sa te puna sa faci o hemograma completa ca parte dintr-un control de rutina sau daca ai simptome inexplicabile, cum ar fi sangerari sau faptul ca te invinetesti usor (iti apar echimoze pe corp). O hemograma completa il poate ajuta pe medicul tau sa faca urmatoarele:
Sa evalueze starea ta generala de sanatate – multi medici vor recomanda o hemograma completa, astfel incat sa poata avea o baza care le permite sa iti evalueze starea de sanatate. Totodata, o hemograma completa il ajuta pe medicul tau sa depisteze sau sa monitorizeze orice alte probleme de sanatate.
Sa diagnosticheze o problema de sanatate – medicul iti poate recomanda sa faci o hemograma daca ai simptome inexplicabile, cum ar fi slabiciune, oboseala, febra, roseata, umflaturi (edem), echimoze (vanatai) sau sangerari.
Sa monitorizeze o problema de sanatate – medicul tau poate recomanda sa faci in mod regulat o hemograma, pentur a monitoriza afectiunea de care suferi, daca ai fost diagnosticat cu o boala care iti afecteaza valorile celulelor sanguine.
Sa iti monitorizeze tratamentul – anumite tratamente medicamentoase pot afecta valorile celulelor sanguine, asa ca este posibil sa faci analize de sange (precum hemograma) in mod regulat. Medicul tau poate evalua astfel cat de bine functioneaza tratamentul tau, pe baza rezultatelor hemogramei.
CITEȘTE ȘI: Care este VALOAREA NORMALĂ a tensiunii, în funcție de vârstă
Valorile normale
Rezultatele acestui tau de sange vor varia, in functie de valorile celulelor sanguine pe care le ai, la momentul respectiv, in mostra de sange. Mai jos sunt enumerate rezultatele normale (valorile) pentru adulti, insa acestea pot varia usor de la un laborator la altul:
Componenta din sange
Valorile normale
Globule rosii (numite si eritrocite sau hematii)
La barbati: 4,32-5,72 milioane de celule/microlitru (mcL)
La femei: 3,90-5,03 milioane de celule/mcL
Hemoglobina
La barbati: 135-175 grame/litru (L)
La femei: 120-155 grame/L
Hematocrit
La barbati: 38,8-50,0%
La femei: 34,9-44,5%
Globule albe (numite si leucocite)
3,500 – 10,500 celule/ microlitru (mcL)
Trombocite (numite si plachete sanguine)
150.000 – 450.000/mcL
O hemograma completa nu este un test definitiv de diagnostic. Asa ca este nevoie de teste speciale pentru ca medicul sa stabileasca diagnosticul pentru o anumita afectiune.
Comentarii: