Cum știi dacă ai gripă sau doar o răceală: Micile mari diferențe care te vor ajuta să te tratezi potrivit cu ce ai. Tuse, strănut, frisoane… Există multe cuvinte pentru a descrie simptomele fizice pe care le resimțim atunci când ne îmbolnăvim.
Deși nu este întotdeauna plăcut să vorbim despre ele, aceste detalii supărătoare pot fi simptome importante pentru a face diferența între o răceală obișnuită și gripă.
Aveți o tuse uscată sau strănut însoțit de flegmă? Vă simțiți febril după doar câteva zile? Identificarea timpurie a simptomelor vă poate ajuta să luați măsurile potrivite pentru a vă recupera rapid și a preveni alte boli.
CITEȘTE ȘI: Specialiștii recomandă: Trei remedii care te ajută să îți revii complet după o viroză sau gripă
Gripa vă va surprinde adesea prin rapiditatea cu care apar simptomele și prin cât de gravă poate deveni boala. Gripa debutează de obicei cu un debut brusc de febră, frisoane, dureri musculare, dureri ușoare de cap și oboseală. Este posibil să aveți simptome însoțitoare, cum ar fi nasul care curge și tusea.
Gripa apare la aproximativ 1-4 zile de la infectare, ale cărei simptome se resimt timp de 5-7 zile. Dar oboseala poate dura câteva zile în plus.
O răceală apare treptat și, de obicei, durează mai mult decât gripa. Germenii răcelii sunt contagioși în primele trei zile. Tusea și nasul care curge pot dura până la trei săptămâni. Există și alte simptome care pot dura mai mult de o săptămână și care sunt semnul unei infecții bacteriene sau sinusale – febră, disconfort toracic, tensiune sinusală. Dacă aveți simptome care persistă, nu le ignorați. Vorbiți cu medicii. Aceștia pot ajuta la diagnosticarea problemei și vă pot recomanda un plan de tratament.
CITEȘTE ȘI: Specialiștii avertizează: Gripa poate cauza probleme ale inimii – În ce situații se întâmplă acest lucru
Deși vă puteți simți „cald”, o răceală rareori vine cu febră. Gripa poate începe fără temperatură, dar în câteva zile veți ajunge la peste 37,5 grade. Febra gripei apare destul de repede, mai ales la copii. Monitorizați cu atenție copiii și persoanele în vârstă, deoarece sunt mai predispuși la complicații. Beți multe lichide și odihniți-vă mult.
Deși tusea este atât un simptom al răcelii, cât și al gripei, tipul de tuse în ambele cazuri este foarte diferit. Gripa vine cu o tuse uscată care nu produce mucus. În cazul unei răceli, tusea produce adesea mucus și este însoțită de flegmă.
Dacă observați aceste simptome, este mai probabil să aveți o răceală. În timp ce strănutul și nasul înfundat pot însoți gripa, acestea sunt mai tipice unei răceli.
Durerea este foarte frecventă în cazul gripei, dar rareori în cazul unei răceli. Dacă aveți febră și vă simțiți în general rău, este aproape sigur că aveți gripă.
Dacă vă este greu să vă mișcați sau vă simțiți foarte obosit, este probabil din cauza gripei. Vă veți simți fără chef de muncă timp de câteva zile, chiar și după ce celelalte simptome ale gripei dispar. Pe de altă parte, o răceală rareori vă va împiedica să vă îndepliniți sarcinile zilnice, potrivit healthpartners.com.