SANATATE

Cum sunt afectate colesterolul și inima atunci când mâncăm zahăr

nbcnews.com

Cum sunt afectate colesterolul și inima atunci când mâncăm zahăr. Toată lumea știe că zahărul este dăunător, dar cu toate acestea este prezent în mod activ în dieta noastră. Boala arterelor coronare este adesea cauzată de depozitele de grăsime care se acumulează pe pereții arterelor din jurul inimii.

Astfel, o dietă plină de alimente grase vă poate expune la un risc mai mare de boală. Alimentele dulci pot accelera, de asemenea, acumularea de grăsime corporală, deoarece cresc producția de colesterol „rău” și reduc nivelul de colesterol „bun” din sânge.

Cum sunt afectate colesterolul și inima atunci când mâncăm zahăr

„O dietă care conține prea multe alimente cu un conținut ridicat de energie, grăsimi, grăsimi saturate, zahăr și sare poate crește riscul de boli coronariene. Există o legătură între obezitate și bolile de inimă și este bine cunoscut faptul că în țările occidentale există un nivel ridicat de obezitate la copii și adulți”, spune cardiologul Oleg Varfolomeev.

CITEȘTE ȘI: Simptomul intestinal care trădează un nivel ridicat de zahăr și diabet

„Zaharurile libere” sunt deosebit de dăunătoare, potrivit expertului. „Ele sunt adăugate în alimente pentru a îmbunătăți aroma sau ca conservant (pentru a prelungi durata de valabilitate). Este important ca zaharurile libere să nu reprezinte mai mult de cinci la sută din energia pe care o obțineți din alimente și băuturi în fiecare zi”, adaugă medicul.

Cardiologul a dat câteva sfaturi despre cum să evitați consumul de zaharuri libere:

  • Alegeți produse etichetate „fără zahăr adăugat” sau „fără zahăr”;
  • Reduceți dulciurile, cum ar fi prăjiturile, biscuiții și alte produse de patiserie dulci;
  • Schimbați fructele din conserve cu cele proaspete;
  • Înlocuiți cerealele zaharoase de la micul dejun cu cereale neîndulcite și adăugați fructe proaspete pentru a le îndulci;
  • Înlocuiți băuturile zaharoase cu apă, fără zahăr sau alternative dietetice;
  • Limitați sucurile de fructe și smoothie-urile la 150 ml pe zi;

Alte modificări ale stilului de viață pentru a reduce riscul includ mai multă mișcare și renunțarea la fumat.

Expertul mai spune că viața „dulce” dă consecințe amare, ducând la:

  • obezitate – cu fiecare lingură de cristale albe primim 20-30 de calorii, care se transformă în grăsime corporală,
  • crește greutatea,
  • mobilitatea devine mai dificilă și apar boli;
  • diabet;
  • imunitate redusă;
  • ateroscleroză;
  • deteriorarea pereților vaselor de sânge;
  • scăderea rezistenței țesutului osos;
  • reproducerea în gură a microorganismelor care distrug smalțul dinților.

Când dulciurile sunt descompuse, stomacul, ficatul, rinichii, pancreasul suferă o sarcină crescută, ceea ce provoacă disfuncționalități în activitatea lor. Acest lucru duce la apariția bolilor sistemului endocrin, digestiv și excretor.

Consumul excesiv de zahăr este dăunător, dar este imposibil să privăm complet organismul de glucoză, este necesar să menținem un metabolism normal al carbohidraților. Dacă există un dezechilibru în acesta, productivitatea va fi redusă.

CITEȘTE ȘI: Băutura perfectă care curăță sângele de excesul de zahăr

Celulele creierului care nu primesc hrană lucrează mai încet, este dificil pentru o persoană să se concentreze, să-și exprime gândurile și să genereze idei noi. Apare iritabilitatea, agresivitatea. Dar, în acest caz, dacă mâncați un desert dulce, după doar câteva minute veți avea putere, gânduri proaspete și starea de spirit se va îmbunătăți, potrivit actualno.com.

Comentarii: