REVIEW

Cum te afectează dezordinea din casă: Calitatea vieții scade, crescând nivelul stresului

evergreenmaids.com

Dezordinea este un fenomen inevitabil adesea, mai ales pentru persoanele care au un stil de viață agitat și mereu pe fugă. Potrivit unui sondaj1 efectuat în 2015, în Statele Unite, 54% dintre respondenți au mărturisit că se luptă mereu cu dezordinea din casă și că, de multe ori, nu reușesc să o țină sub control. Aparent inofensivă, dezordinea își poate pune amprenta nu doar pe aspectul căminului, ci și pe calitatea vieții și a stresului resimțit.

Impactul dezordinii asupra bunăstării psihice și emoționale

1. Lipsa de timp

Majoritatea dintre noi avem impresia că dezordinea din casă ne consumă energia, dar de multe ori, aceasta ne mănâncă și din timp. Acest lucru se întâmplă pentru că persoanele care trăiesc în case dezordonate petrec mai mult timp, în fiecare zi, căutând lucrurile de care au nevoie, cum ar fi cheile, portofelul, încălțămintea și multe altele. Mai mult, atunci când caută anumite lucruri, tind să le găsească mai greu, pentru că e dificil să identifici obiectul căutat într-o mulțime de alte lucruri adunate. Iar tot acest timp pierdut poate exercita stres asupra persoanei în cauză, care se află într-o fugă și agitație continuă.

2. Problemele financiare

Atunci când actele, facturile și banii nu sunt bine organizați, se pot pierde multe amănunte importante. Unele facturi se pot pierde, precum și unele documente, ceea ce poate duce ușor la cheltuieli în plus, neplanificate.

CITEȘTE ȘI: Trucuri în gospodărie: Ce să NU faci când speli hainele, dacă vrei să se curețe bine

3. Stresul general

După cum spuneam, stresul este inevitabil declanșat de lipsa ordinii în casă și în obiectele personale. Iată câteva exemple în acest sens:

– Primirea oaspeților acasă poate stârni jenă și poate solicita mult timp de pregătire și curățenie a casei
– Fiecare încăpere a casei poate stârni rușine, pentru că amintește de tot ceea ce e nevoie de făcut pentru a o ordona și a o face să arate bine
– Desfășurarea de activități, precum sport sau meditație, precum și întreținerea hobby-urilor, sunt mereu întârziate sau amânate, pentru că e nevoie de degajarea spațiului în prealabil
– Gândul la toate lucrurile care trebuie făcute pentru a menține casa în ordine pot declanșa stări de depresie, stres și anxietate

Care este un nivel realist de dezordine în casă?

Pentru majoritatea dintre noi, dar în special pentru părinții de copii mici, o casă perfect în ordine, la orice moment al zilei, nu este un proiect realist. În timp ce cataloagele de mobilă, precum și conturile de decorațiuni interioare de pe canalele de socializare redau perspective idilice asupra căminului, este important de înțeles că acestea nu oferă o perspectivă reală asupra vieții de zi cu zi și impun standarde greu de atins. Toate acestea pot contribui la stresul resimțit. Așadar, dacă te surprinzi reparând mereu fiecare colț inestetic al casei sau ordonând în mod obsesiv lucrurile personale, este important să iei o pauză și să îți amintești că, în viață, lucrurile nu se află în permanență în ordine perfectă.

Cu toate acestea, atunci când dezordinea îți acaparează spațiul vital, este timpul să cauți niște soluții. Trebuie să pornești, mai întâi, de la a găsi un echilibru între prea mult și prea puțin, adică să atingi un nivel confortabil de dezordine, cel cu care poți trăi, iar acest echilibru depinde de la o persoană la alta.

Primul semn potrivit căruia dezordinea din casă este dificil de tolerat este atunci când te simți stresată de mediul din casă. Căminul trebuie să fie sanctuarul tău, în care te simți în siguranță și relaxată. Atunci când acest sentiment dispare, e cazul să începi să ordonezi elementele vitale din casa ta.

Aici, organizarea joacă un rol foarte important. Cât de bine știi să îți organizezi casa pentru a găsi mereu, cu ușurință, lucrurile de care ai nevoie și pentru a nu te simți acaparat de obiectele pe care le deții. Începând de la aceste elemente, îți poți structura o strategie de organizare cât mai potrivită nevoilor tale, potrivit doc.ro.

Cum să îți organizezi casa pentru a scăpa de dezordine

Există numeroase strategii disponibile online care te pot ajuta să elimini dezordinea din casă, dar poți începe prin a urma acești pași simpli:

1. Parcurge fiecare cameră din casă și împarte obiectele în patru cutii: de donat, de aruncat, de păstrat și de depozitat.
2. Analizează fiecare obiect din cutia de păstrat și situează-l într-un loc la îndemână și de care aparține în mod logic. Prin crearea unor secvențe logice, îți va fi mereu foarte ușor să găsești obiectele de care ai nevoie.

CITEȘTE ȘI: De ce e sănătos să ții cactusul în dormitor sau lângă electrocasnice

3. Nu începe organizarea în altă încăpere până nu ai terminat-o pe cea anterioară.

O asemenea organizare poate fi demarată într-o singură zi, sau poți să o împarți pe mai multe zile, pe durate limitate de timp zilnic, de exemplu două ore pe zi. Dacă te simți lipsit de energie, poți lua un supliment alimentar nutraceutic, care să te ajute în acest sens.

Pe măsură ce organizezi obiectele pe care le păstrezi, ai grijă să păstrezi loc de depozitare pentru cele de care nu ai nevoie imediată, așa încât să nu te afecteze din punct de vedere estetic – te poți folosi de cutii și alte soluții de depozitare, dacă nu ai o debara.

Profită din plin de dulapuri, sertare, rafturi, așa încât totul să fie bine pus la punct, fără a incomoda privirea. De asemenea, un sistem de sortare al actelor, facturilor și altor documente poate fi de real ajutor. Cu puțin efort în prezent, îți poți face viața mult mai ușoară pe viitor.

Odată ce ai reușit să elimini dezordinea din casă, poți începe să te gândești la cum să îți înfrumusețezi spațiul de locuit. Specialiștii recomandă crearea unui colț pentru ascultat muzică, ceea ce poate fi foarte benefic pentru relaxare. De asemenea, dacă îți place aromaterapia, investește în lumânări parfumate și uleiuri esențiale, pe care să le ai prin casă. Nu în ultimul rând, creează-ți un spațiu numai pentru tine, în care să poți citi, scrie în jurnal sau medita, într-un colț preferat al casei.

O idee bună este să adaugi elemente de Feng Shui în casa ta, pentru a o decora și amenaja cât mai armonios și pentru a reduce nivelul de stres cotidian, așa încât căminul să devină un spațiu de refugiu și de relaxare.

Comentarii: