Foto: providr.com
Cum te ajută dopamina în viața de zi cu zi: Rolul pe care îl joacă în felul în care te simți împlinit. În aceste zile, internetul este inundat de videoclipuri, articole și hack-uri care promit o modalitate de a reseta sistemul de recompense al creierului și de a redescoperi bucuria plăcerilor simple ale vieții. O metodă în special a câștigat popularitate și este promovată de influenceri ca o soluție rapidă pentru recâștigarea concentrării și scăderea nivelului de excitare.
Se numește detoxifiere cu dopamină, iar susținătorii acesteia susțin că poate ajuta rapid la restabilirea echilibrului neurochimic al creierului.
CITEȘTE ȘI: Alimentele care te ajută ai o memorie puternică
Cum? Ei susțin că tentațiile precum social media, jocurile video, junk food, cumpărăturile online, cafeaua și alcoolul au ars sistemul de recompensare bazat pe dopamină al creierului tău. Cu alte cuvinte, am devenit atât de obișnuiți cu bâzâitul aproape constant al acestor lovituri încât nivelurile noastre de dopamină sunt epuizate, lăsându-ne incapabili să ne concentrăm asupra a ceea ce contează sau să apreciem cele mai bune lucruri din viață.
Ideea de bază din spatele unei detoxifieri cu dopamină este să renunțați la toate plăcerile rapide și ușoare din viața dumneavoastră pentru o perioadă de timp, unele programe sugerând să începeți cu o zi și apoi să ajungeți la săptămâni la rând. Acest lucru, susțin susținătorii, vă va ajuta nivelul de dopamină să revină la un echilibru mai sănătos.
La prima vedere, acest lucru poate părea o biologie simplă, dar cât de multe dovezi reale o susțin? Ei bine, la fel ca în cazul multor mofturi din psihologia populară, există un sâmbure de adevăr în această idee, dar ea este adesea simplificată excesiv – uneori până la punctul de a deveni o neuroștiință caricaturală.
Este adevărat că substanța chimică din creier, dopamina, este implicată în activitățile recompensatoare. Dar este o simplificare excesivă să sugerezi că abilitatea ta de a simți plăcere și de a te concentra depinde în întregime de ea.
Funcția dopaminei este complexă și nuanțată – pentru început, aceasta interacționează cu mai multe tipuri diferite de receptori din creier. Dar, pe scurt, dopamina pare să ne facă să ne dorim anumite lucruri, însă nu este implicată în mod specific în plăcerea pe care o simțim atunci când le obținem.
Diverse studii au demonstrat această distincție importantă între dorință și plăcere. De exemplu, atunci când neuroștiințele au blocat dopamina în creierul șobolanilor, expresiile faciale și comportamentul animalelor au sugerat că acestea se bucurau în continuare de mâncare, doar că nu erau la fel de nerăbdătoare să o caute.
CITEȘTE ȘI: Oboseala de după-amiază: Este doar în capul tău sau organismul vrea să îți transmită ceva
Multe alte substanțe chimice din creier, cum ar fi endorfinele și opioidele, joacă, de asemenea, un rol în recompensă, ceea ce înseamnă că încercarea de a „reseta” nivelurile de dopamină prin evitarea activităților distractive, dar frivole, este puțin probabil să vă facă mai fericit.
Există chiar și un medicament împotriva bolii Parkinson care crește în mod specific nivelul de dopamină, dar nu s-a demonstrat că acesta duce la o mai mare concentrare sau fericire a pacienților. Acest lucru subminează afirmația simplistă conform căreia detoxifierea pentru creșterea dopaminei va aduce mai multă bucurie în viața ta.