Cum te păzește ciocolata de boli de inimă: Descoperirea făcută de cercetătorii americani. Ciocolata poate avea un efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular uman. Concluzia corespunzătoare a fost făcută de oamenii de știință de la Colegiul american Baylor College of Medicine, informează Health.
Cum te păzește ciocolata de boli de inimă
În cadrul studiului, specialiștii au analizat date de la 300.000 de pacienți. A reieșit că persoanele care au consumat acest deliciu cel puțin o dată pe săptămână au avut un risc cu opt procente mai mic de a dezvolta boli coronariene decât restul.
Oamenii de știință au descoperit că dulceața conține acid stearic, flavonoide și polifenoli. Aceste elemente întăresc inima și ajută la creșterea nivelului de colesterol „bun”.
CITEȘTE ȘI: Momentul ideal din zi pentru a mânca ciocolată: Protejează creierul și inima
Cercetătorii recomandă ca acest deliciu să fie consumat doar în cantități mici. Dacă este în exces în alimentație, pot apărea obezitatea și diabetul de tip 2.
Alte proprietăți utile ale ciocolatei
O bucățică mică din această delicatesă de ciocolată ajută la ameliorarea tensiunii nervoase și la îmbunătățirea stării de spirit, a declarat nutriționistul Natalia Denisova. În plus, favorizează sinteza serotoninei și a endorfinei – hormonul bucuriei.
„Ciocolata conține, de asemenea, ingrediente care pot îmbunătăți funcția creierului. Nu e de mirare că, după ce mănânci o bucată de ciocolată, îți vin în minte cele mai năstrușnice idei. Cofeina și teobromina din acest desert sunt responsabile de creativitatea și productivitatea creierului.”, spune medicul.
„Interesant este faptul că noile date de cercetare arată că nu numai că adevărata ciocolată neagră nu este atât de dăunătoare pentru dinți cum se credea până acum, dar poate, de asemenea, să protejeze smalțul dentar prin formarea unui strat pe suprafața dintelui care protejează împotriva efectelor bacteriilor . Taninurile din trata protejează împotriva formării tartrului”, spune expertul.
„Printre noi există iubitori de ciocolată cu lapte, neagră și albă, amăruie. Care este cea mai utilă? Cercetările arată că este ciocolata neagră care conține cel puțin 60-70% cacao. Aceasta este considerată un adevărat depozit de proprietăți utile: susține sănătatea pielii, protejează inima și garantează o stare de spirit bună. Dar nu uitați că este suficient să mâncați 2-3 bucăți mici de ciocolată pe zi”, spune doctorul Denisov.
CITEȘTE ȘI: Ciocolata preferată a Reginei Elisabeta și alte obiceiuri sănătoase ale familiei regale
Deliciul de cacao ajută la:
- prevenirea aterosclerozei – ciocolata amăruie și neagră contribuie la normalizarea vaselor de sânge, ajutând astfel la încetinirea dezvoltării aterosclerozei cerebrale;
- îmbunătățirea circulației cerebrale;
- scăderea nivelului de colesterol din sânge;
- slăbirea și ameliorarea spasmelor;
- întărirea pereților arterelor și venelor;
- stabilizarea tensiunii arteriale;
- îmbunătățirea metabolismului celular;
- reducerea riscului de infarct și accident vascular cerebral.