X

Cum te poate proteja cafeaua de diabet și accident vascular cerebral

Cum te poate proteja cafeaua de diabet și accident vascular cerebral. Endocrinologul Zuhra Pavlova a împărtășit rezultatele unui studiu efectuat de oamenii de știință privind efectul cafelei asupra prevenirii diferitelor boli, inclusiv împotriva diabetului și a accidentului vascular cerebral.

Cum te poate proteja cafeaua de diabet și accident vascular cerebral

„Oamenii de știință au urmărit efectul cafeinei asupra riscurilor de apariție a bolilor cardiometabolice (CMD). Acestea includ, de exemplu, diabetul zaharat de tip 2, bolile coronariene, hipertensiunea și dislipidemia. Cei care au băut aproximativ trei cești de cafea pe zi (o porție echivalează cu 200-300 mg de cofeină) au avut un risc cu 48% mai mic de a dezvolta CMD decât cei care au băut mai puțin de 100 mg din această băutură pe zi. Rezultatele se bazează pe o analiză a datelor provenite de la 360 000 de persoane care inițial nu aveau boli cardiometabolice.

CITEȘTE ȘI: Cel mai bun moment pentru prima și ultima ceașcă de cafea a zilei

Interesant este faptul că ceaiul, potrivit cercetărilor, poate avea, de asemenea, un efect pozitiv asupra sănătății. Cofeina conținută în această băutură ajută, de asemenea, la reducerea riscului bolilor menționate, dar mai puțin semnificativ.

„Un efect pozitiv se obține numai cu un consum moderat de cafea și ceai și cu absența contraindicațiilor. Un studiu recent a arătat că a bea mai mult de patru cești de băutură revigorantă în fiecare zi poate dăuna grav sănătății. Nu exagerați”, sfătuiește Dr. Pavlova.

Alte beneficii ale cafelei

Efectele benefice ale cafelei asupra creierului sunt, de asemenea, bine cunoscute – aceasta reduce riscul bolii Alzheimer, au constatat cercetătorii de la Universitatea din Florida de Sud și de la Universitatea din Miami. Potrivit cercetărilor lor, persoanele de peste 65 de ani cu un nivel mai ridicat de cafeină în sânge dezvoltă boala Alzheimer mai rar și mai târziu (cu 2-4 ani) decât cele care nu au cafeină în sânge.

În plus, cercetările arată că cafeaua face creierul să lucreze mai progresiv și să ia decizii mai rapid. De fapt, cofeina îmbunătățește concentrarea și atenția, chiar dacă nu ați dormit prea mult. Beneficiul cafelei în prevenirea bolii Parkinson a fost, de asemenea, dovedit, mai spune expertul.

CITEȘTE ȘI: Cum ți se va schimba tensiunea arterială dacă bei cafea în fiecare zi

Cafeaua promovează, de asemenea, bunăstarea fizică. În esență, cafeina ajută la reducerea senzației de oboseală prin stimularea utilizării grăsimilor în scopuri energetice, crescând numărul de calorii arse. Sportivii știu bine acest lucru, în special cei implicați în sporturi profesioniste, cum ar fi cicliștii și maratoniștii, a adăugat specialistul, potrivit actualno.com.

„Cofeina are un efect tonic și stimulator asupra inimii și sistemului nervos. Pe scurt, cafeaua te trezește. Și ne face mai fericiți. National Institutes of Health din SUA arată că cei care beau 4 sau mai multe cești de cafea pe zi sunt cu 10% mai puțin deprimați decât cei care nu beau niciodată cafea”, spune Dr. Pavlova.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro