SANATATE

Cum te simți atunci când îți scade sau când îți crește glicemia: Asemănări și deosebiri

Foto: Pinterest.com

Fluctuațiile glicemiei sunt frecvente pentru pacienții pare suferă de diabet sau, de asemenea, pot indica dezvoltarea afecțiunii. Fie că ai un nivel scăzut al glicemiei sau un nivel prea ridicat, este important să știi cum se manifestă. Simptomele pot fi asemănătoare în ambele situații.

Concentratia glucozei in sange – glicemia – este in mod normal 70-120 mg la 100 ml sau 70-120 mg/dl. Cu toate acestea, nivelul glicemiei poate suferi fluctuații, mai ales în cazul persoanelor care suferă de diabet. În caz contrar, acestea pot fi semne ale dezvoltării afecțiunii.

Fluctuațiile glicemiei provoacă anumite simptome pe care nu trebuie să le ignori

CITEȘTE ȘI: Medicii recomandă: Alimentul care încetinește creșterea glicemiei după ce ai mâncat ceva dulce

Un nivel ridicat al glicemiei

Urinare frecventă

Rinichii sunt suprasolicitați procesând tot acel zahăr în exces din sânge. De aceea, organismul încearcă să filtreze cât mai mult excesul de zahăr prin urinare frecventă

Sete

Pentru a elimina zahărul în exces, organismul are nevoie de apă. Astfel, rezervele organismului se consumă rapid, ceea ce îi transmite creierului un semnal că ai nevoie de mai multă apă la nivelul întregului corp.

Probleme de piele

Corpul consumă apa din tot organismul pentru a elimina excesul de zahăr. Acest lucru poate provoca mâncărime, piele uscată, crăpată, în special pe picioare, coate, picioare și mâini.

Probleme digestive

Dacă zahărul din sânge este ridicat prea mult timp, acesta poate deteriora nervul vag, care ajută la mișcarea alimentelor prin stomac și intestine. Este posibil să slăbești pentru că nu ți-e foame. Este posibil să ai probleme cu refluxul acid, crampe, vărsături și constipație severă, explică DC Medical.

Oboseală

Când aveți diabet de tip 2 și zahărul din sânge este prea mare, deveniți mai puțin sensibil la insulină, ceea ce ajută corpul să mute energia către celule. Lipsa de combustibil te poate face să te simți obosit. Poți avea aceeași oboseală și cu diabetul de tip 1, deoarece corpul nu își poate produce propria insulină.

Un nivel scăzut al glicemiei

Oboseală

Dacă ai diabet, insulina este o modalitate de a reduce glicemia atunci când devine crescută. Dar dacă este administrată prea multă, s-ar putea să elimini atât de multă glucoză, atât de repede, încât corpul nu o poate înlocui suficient de repede. Asta te face să te simți obosit.

Foame

Foamea bruscă și intensă, chiar și după ce ai mâncat, poate fi un semn că organismul tău nu transformă alimentele în zahăr din sânge în modul corect.

CITEȘTE ȘI: Factorii care destabilizează valorile glicemiei: La ce să fii atent

Greață și amețeală

Greața este provocată de fluctuațiile glicemiei, întrucât aceste schimbări rapide perturbă funcțiile digestive normale. De asemenea, amețeala este provocată de lipsa glucozei necesare creierului. Dacă acesta nu are suficientă glucoză, poate provoca senzația de amețeală.

Bătăi neregulate ale inimii

Hormonii care ajută la creșterea nivelului de zahăr din sânge, atunci când este prea scăzut, pot crește ritmul cardiac și îl pot face să fie resimțit că o aritmie (bătăi neregulate ale inimii).

Comentarii: