Poate că v-am șocat deja, dar cu siguranță v-am stârnit curiozitatea. Da, nu o spunem noi, necunoscătorii, o spune una dintre cele mai autorizate voci in domeniul nutriției. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, doctor în științe, cercetător, biolog și chimist cu reputație trage un semnal de alarmă și demontează, piesă cu piesă, mitul dietei.
,,Nu sunt de acord cu aceste cure de slăbire restrictive care nu fac altceva decât să producă grave dezechilibre în organism. Privat de nutrienții esențiali, corpul își va cere dreptul, și uite așa, reușim să slăbim 10 kilograme, după care vom pune înapoi 20. Odată încetinit metabolismul bazal, vom observa că deși mâncăm puțin, vom continua să ne îngrășăm. Într-un context nefericit, este un drum scurt și sigur către obezitate,, explică Menci.
Ca să înțelegem cu toții, cel mai sănătos principiu pe care să vă bazați când vreți să scăpați de un surplus de greutate este mâncatul responsabil. Ce înseamnă asta? Să renunțați la tot ceea ce este procesat, să uitați de clasicul ciugulit între mese, să nu săriți peste mesele principale ale zilei și să mâncați din toate câte puțin.
Citește și: Care sunt CELE MAI SIGURE recipiente de plastic în funcție de CODURILE inscripționate
Superalimentele, doar o legendă
Capcana în care reușim să picăm de multe ori este aceea că există un aliment magic, superaliment, pe care trebuie să-l consumăm dimineața, la prânz și seara, în cantități incomensurabile și, puf, scăpăm de toate necazurile. Ei, bine, profesorul Menchinicopschi ne readuce cu picioarele pe Terra. Ba mai mult, ne spune cu subiect și predicat că nu există ,,alimentul alimentelor,, și că superalimentul este, de fapt, dieta diversificată și echilibrată. Orice consumat în exces, fie cel mai nutrivit și sănătos lucru din lume, ne va îmbolnăvi.
De exemplu, peștele. Este sănătos, este ușor, iar combinat cu o salata bogată în fibre e o masă ideală pentru oricine. Însă atenție, asta nu înseamnă că toată ziua trebuie să mâncăm pește cu salată. ,,Suntem programați genetic să fim omnivori. Pe lângă somon și salată, organismul are nevoie și de carbohidrați, și de grăsimi, și de zahăr,, ne atenționează doctor Menci.
Cum să slăbești după o naștere
Femeile, în general, se sperie de kilogramele luate în exces în timpul sarcinii. Iar tentația dietelor care promit marea cu sarea este enormă. Însă este puțin cunoscut și mai deloc popularizat un element important. Că o lăuză slăbește cel mai ușor alăptând. ,,Gândiți-vă că în fiecare mililtru de lapte matern sunt caloriile voastre, alăptatul la sân este minunat, este benefic și pentru copil și pentru mamă. O dietă restrictivă provoacă frustrare. De ce să nu îți faci o poftă? Ai voie o prajitură dacă poftești, dar să nu devină obicei. Nu vă frustrați, oameni buni, pentru că frustrarea provoacă stres. Iar stresul ce face? Îngrașă!,,.
Citește și: Mit sau adevăr? Cât slăbești de fapt dacă renunți la pâine
Dormiți noaptea și mâncați ziua!
Cine nu a avut măcar o dată în viață impulsul de deschide frigiderul în toiul nopți? Și ce mănâncă omul cel mai des în acele momente? O ciocolată, o prăjitură, etc… Ei bine, ceva mai rău pentru echilibrul organismului nici că se poate. Combinația este explozivă.
Și tot Menci ne spune de ce: pentru că noaptea, mașinăria aceasta incredibilă care este corpul uman intră pe modul refacere. Melatonina este secretată doar când cade întunericul., așa că suntem programați pentru somn noaptea. Organele interne ,,se repară,, singure, ficatul, de exemplu, se regenerează în timpul somnului care ar trebui să înceapă între orele 22 și să dureze până la ora 6. Interesant este că așa-zisul somn de frumusețe de după-amiază pentru adulți nu doar că e tot legendă. Dar poate să ne…streseze, ne transmite Mencinicopschi.
Așa că cel mai bine, mâncați ziua și dormiți noaptea.
Comentarii: