Actriţa Dana Rogoz este deseori invidiată pentru viață frumoasă de familie, alături de fiul ei, Vlad, şi de soțul ei, Radu Dragomir. Se distrează, petrece vacanţe minuntate şi, ceea ce e mai important, se iubesc. Nimeni nu a ştiut însă că dincolo de zâmbetul senin afişat de vedetă se ascunde o suferinţă reală.
Dana Rogoz suferă de o afecțiune a tiroidei, care la un moment dat poate să declanşeze o serie de simptome dureroase. Se numeşte boala Hashimoto şi este foarte des întâlnită la femei.
Despre faptul că e afectată de această boală, a vorbit chiar Dana pentru revista Viva: „Sunt pe tratament. Nu simt deocamdată așa-zisele perioade de îngrășare care sunt cumva specifice bolii, deși, dimpotrivă, toată lumea crede că eu am hipertiroidism, pentru că sunt slabă, dar de fapt am hipotiroidism. Dar simt schimbări la textura pielii, simt că se usucă mai tare, am alte probleme asociate. Sau pot să am stări mai proaste și de obicei atunci îmi verific analizele și văd dacă e cazul să îmi măresc doza de tratament”, a mărturisit actriţa.
Citeşte şi: De ce românii sunt cei mai mari consumatori de zahăr din Europa. Care sunt consecințele
Organismul se autodistruge!
Boala Hashimoto sau tiroidita Hashimoto este o boală autoimună în care sistemul imunitar creează anticorpi cu rolul de a distruge hormonii glandei tiroide. Cu alte cuvinte, organismul începe să se autodistrugă, fără ca să facă diferența dintre o amenințare și propriul mecanism de funcționare.
Despre ce anume împinge sistemul imunitar să se autodistrugă, medicii nu sunt încă siguri. Unii oameni de știință cred că e vorba despre un virus sau bacterie, care ar putea declanșa maladia. Alții spun că un defect genetic ar putea fi implicat. Ce este cert e că combinație de factori – inclusiv ereditatea, sexul și vârsta – pot influența dezvoltarea bolii.
Simptome care trebuie să vă pună pe gânduri
Semnele și simptomele tiroiditei Hashimoto sunt de cele mai multe ori subtile și nu dau nimic de bănuit sau pot fi confundate cu transformările care au loc în organism odată cu înaintarea în vârstă.
Simptomele tiroiditei Hashimoto devin mai evidente pe măsură ce boala se agravează și survin din rata metabolică încetinită. Acestea pot fi de la oboseală accentuată, depresie, creştere în greutate, intoleranţă la frig, somnolenţă, păr şi piele uscate, constipaţie, crampe musculare, rigiditate a gâtului şi până la dificultate la înghiţire sau ciclu neregulat.
Testele de sânge pot confirma sau infirma tiroidita Hashimoto, însă nu vor determina și cauza care se ascunde în spatele afecțiunii.
Citeşte şi: Tensiune arterială MARE? Scădeți-o prin… alimentaţie!
Netratată, duce la complicaţii grave
Iar cele mai înfiorătoare nu sunt guşa, mixedema, problemele cardiace sau eventuale probleme de sănătate de mintală care pot să apară când pacientul nu se tratează.
Gândiţi-vă cum ar fi să daţi naştere unui copil cu malformații congenitale. Medicii cunosc de mult timp legătura dintre hipotiroidism și probleme intelectuale și de dezvoltare la copii. S-ar putea să fie o legătură și între hipotiroidism și malformațiile congenitale la copil, cum ar fi despicătura palatină.
O legătură există și în cazul problemelor de inimă, creier și afecțiuni a rinichilor la sugari. Dacă planificați o sarcină este bine să mergeți la doctor pentru a vedea dacă nu suferiți de probleme ale glandei tiroide.
sursa: SanoTeca.md