X

De ce amorțesc mâinile sau picioarele: Când este mai mult decât o senzație de moment

Amorțeala este un simptom des întâlnit și se manifestă prin pierderea simțurilor în anumite zone ale corpului, fiind însoțită frecvent de senzația de înțepare cu multe ace mici sau „furnicături”.

Deși amorțeala nu este o urgență medicală, fiind cauzată deseori de statul într-o anumită poziție o lungă perioadă, din cauza perturbării microcirculației sangvine și inervației zonei respective, există și situații când poate semnala o afecțiune neurologică gravă, cum ar fi hernia de disc, care necesită tratament de specialitate, mai ales dacă este însoțită de alte simptome, și bineînțeles, poate semnala un accident vascular cerebral, în care amorțirea de moment evoluează până la paralizia nervilor și imobilizarea membrului.

În plus, în cazul pacienților diabetici, instalarea amorțirii membrelor inferioare poate fi un indicator demn de urmărit de către medic dat fiind riscul crescut de instabilitate ce poate genera dezechilibru și cădere, cu consecințele grave de rigoare- leziuni și fracturi, potrivit doc.ro.

Un studiu efectuat în Japonia a urmărit la pacienții diabetici simptomele de amorțire bilaterală și parestezie la nivelul picioarelor. După ajustarea în funcție de vârstă, sex, retinopatie diabetică, exerciții fizice regulate, indice de masă corporală, nivelul hemoglobinei A1c și puterea cvadricepsului, pacienții cu simptome de amorțire au avut risc mai mare de dezechilibru postural, mai ales la cei cu vârsta de peste 60 de ani, ceea ce reprezintă un indicator ce trebuie luat în calcul de către medicul curant, alături de celelalte valori monitorizate în mod uzual.

CITEȘTE ȘI: Senzația de amorțeală dimineața: De ce e greu să te dai jos din pat după ce te trezești

Ce este amorțeala?

Amorțeala și senzația de furnicături sunt senzații neobișnuite care pot să apară în orice zonă a corpului. De regulă, pacienții observă aceste senzații (ca și când ceva i-ar pișca) în mâini, laba piciorului, brațe și picioare. Mai mulți factori pot sta la baza amorțelii și a furnicăturilor, inclusiv faptul că persoană stă cu picioarele încrucișate ori faptul că a dormit pe o parte (a stat sprijinită pe un braț).

Dacă amorțeala și furnicăturile persistă și nu există o cauză evidentă pentru aceste senzații în mâini sau picioare, ele ar putea fi un simptom al unei afecțiuni ori al unui traumatism, cum ar fi scleroza multiplă ori sindromul de tunel carpian.

Tratamentul pentru amorțeala va depinde, însă, de diagnosticul primit de pacient, așa că este extrem de important ca un medic să vadă persoana care prezinta amorțirea mâinilor și picioarelor pe perioade mai lungi de timp. Reține că termenul medical pentru amorțeală și furnicături este „parestezie”.

Cauzele amorțelii

Amorțeala este resimțită de cele mai multe ori la nivelul membrelor superioare și inferioare și poate avea diverse cauze. Cele mai frecvente cauze sunt reprezentate de lezarea nervilor și de compresie, apărute ca urmare a statului prelungit într-o anumită poziție.

Pentru spondiloza cervico-toracala, amorțirea mâinilor este semn patognomonic (caracteristic). Alte cauze care pot favoriza instalarea amorțelii la nivelul mâinilor sau picioarelor sunt:

Gravidele pot prezenta în al treilea trimestru de sarcină senzații de amorțeală și furnicături în mâini și picioare, ca urmare a presiunii exercitate asupra nervilor periferici.

În cazul amorțirii buricelor degetelor de la mâini, medicii pot suspecta:

Sindromul de tunel carpian

Încheietura ta are un spațiu mic cunoscut sub numele de tunel carpian. Mulți dintre nervii care îți controlează degetele și mâinile trec prin acest tunel. Dacă petreci mult timp lucrând la computer sau făcând alte activități care încordează încheieturile, poți irita sau provoca umflarea tunelului carpian. De asemenea, artrita poate provoca inflamația ce „prinde” nervii și poate provoca amorțeală la degete. Este cunoscut sub numele de sindromul de tunel carpian. Alte simptome pe care le poți avea sunt:

Când utilizezi un computer, un smartphone sau alte dispozitive, fă pauze dese pentru a-ți odihni mâinile și brațele. Ține încheieturile drepte, nu îndoite, când utilizezi un mouse și o tastatură. Acest lucru poate ușura simptomele tunelului carpian.

Un medic îți poate sugera, de asemenea, purtarea unor atele pentru a-ți menține încheietura mâinii într-o poziție care să nu-ți rănească nervii. Dacă artrita provoacă umflarea tunelului carpian, injecțiile cu steroizi pot ajuta.

Comprimarea nervilor

În afară de sindromul de tunel carpian, o serie de alte probleme de sănătate îți pot prinde nervii din brațe sau încheieturi. Aceste condiții includ:

Toate acestea pot provoca amorțeală la unul sau mai multe degete. S-ar putea să simți, de asemenea, durere sau slăbiciune musculară.

Tratamentul depinde de cauza nervului „ciupit” sau lezat. Ajută să te relaxezi și să eviți activitățile care agravează simptomele. În unele cazuri, este posibil să ai nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a repara nervul.

Tulburări legate de consumul de alcool

Consumul de cantități mari de alcool pentru o perioadă lungă de timp poate duce la un tip de leziuni ale nervilor numit polineuropatie alcoolică. Poate provoca amorțeală a degetelor. Alte simptome pot include:

Principalul lucru care te poate ajuta este să renunți la consumul de alcool, ceea ce poate stopa deteriorarea nervilor. Programele de detoxifiere medicală și de dezintoxicare te pot ajuta dacă te confrunți cu consumul de alcool. După aceea, alte opțiuni pentru a trata simptomele polineuropatiei includ:

CITEȘTE ȘI: Senzaţii de amorţeală la limbă – Ce înseamnă şi când trebuie să mergi la medic

Fibromialgie

Principalul simptom al fibromialgiei este durerea larg răspândită, care nu are o cauză clară. Dar poate provoca și degete amorțite și alte simptome, cum ar fi:

Medicii cred că fibromialgia poate proveni dintr-o problemă cu modul în care creierul gestionează semnalele de durere. Nu există leac, dar tratamentele te pot ajuta să gestionezi simptomele. Medicamentele pot ameliora durerea și te pot ajuta să dormi. Terapia fizică, terapia ocupațională și consilierea te pot ajuta să găsești modalități de a gestiona simptomele în viața de zi cu zi. De asemenea, ajută la exerciții fizice regulate și la găsirea modalităților de a reduce stresul.

Alte probleme medicale pot duce, de asemenea, la amorțeală a degetelor, inclusiv:

Dacă amorțeala degetelor este un simptom nou, nu dispare sau devine dureroasă, mergi la medicul de familie sau la un medic internist.

Lipsa vitaminelor

Deficiențele de vitamine pot fi cauzate de lipsa unei anumite vitamine în dietă sau de o afecțiune în care organismul nu absoarbe în mod corespunzător vitamina respectivă.

Unele vitamine sunt importante pentru sănătatea nervilor tăi. Printre acestea se numără:

Vitamina B12 este necesară pentru ca celulele să producă energie. Se găsește în produsele de origine animală precum carnea, lactatele și ouăle. Veganii și vegetarienii ar putea avea nevoie de suplimente cu vitamina B12. Lipsa acestei vitamine din dietă poate provoca leziuni neurologice, care se manifestă prin furnicături în mâini sau picioare.

Trebuie să consumi vitamina B6 în fiecare zi, deoarece nu poate fi stocată în organism. Carnea, peștele, nucile, leguminoasele, cerealele, fructele necitrice și cartofii sunt surse bune de vitamina B6. Persoanele cu o deficiență de vitamina B6 pot experimenta o erupție cutanată sau modificări cognitive.

Vitamina B1, cunoscută și sub numele de tiamină, joacă un rol în impulsurile nervoase și repararea neuronilor. Carnea, leguminoasele, cerealele integrale și nucile sunt surse bune de vitamina B1. Persoanele cu diete bogate în cereale rafinate pot avea mai multe riscuri de a prezenta deficiență de vitamina B1. Poate provoca durere sau furnicături în mâini și picioare.

Este mai probabil ca deficiența de vitamina E să fie cauzată de probleme de absorbție a grăsimilor din intestin decât de lipsa vitaminei E din dietă. Semnele unei deficiențe de vitamina E includ furnicături în mâini sau picioare și dificultăți de coordonare. Nucile, semințele, uleiurile vegetale și legumele cu frunze verzi sunt surse bune de vitamina E.

Deficitul de folat poate provoca durere sau furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor. Un studiu din 2019 a descoperit că acest lucru poate avea un efect mai mare asupra persoanelor sub 40 de ani 2. Sursele de acid folic, cunoscute și sub denumirea de vitamina B9, includ legume cu frunze verzi închise, cereale integrale, fasole, alune, semințe de floarea-soarelui, ficat și fructe de mare.

Când trebuie să te prezinți la medic dacă prezinți amorțeli la nivelul mâinilor sau picioarelor

Ar trebui să stabilești o vizită la medic dacă amorțeala se manifestă cu precădere la nivelul degetelor de la mâini sau de la picioare și dacă simptomele se înrăutățesc fără o cauză anume.

Când este amorțeala o urgență medicală

Amorțeala pe o parte a corpului sau feței, dificultățile de vorbire, gândirea confuză, apariția de scotoame sau alte anomalii în campul vizual și slăbiciunea ori paralizia feței pot semnala prezența accidentului vascular cerebral, așa că nu ignora astfel de simptome și adresează-te de urgență medicului cand se instalează.
De asemenea, dacă amorțeala este însoțită de dureri severe de cap, pierderea conștienței, confuzie și dificultăți de respirație, solicită imediat ajutor medical, deoarece poate fi vorba despre o tumoră cerebrală.

Ce analize poate solicita medicul pentru a depista cauza amorțelii

Pentru determinarea cauzelor amorțelii, medicul poate solicita mai multe investigații, dacă istoricul medical și examinarea clinică (testarea reflexelor, a rezistenței musculare și a funcțiilor senzoriale) nu indică un răspuns clar. Acestea pot include analize de sânge și urină

În plus, medicul poate solicita RMN de coloană cervicală sau lombară precum și tomografie computerizată. Și un consult la reumatolog este util, pentru eliminarea suspiciunii unei boli autoimune sau sclerozei multiple.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro