NUTRITIE SANATATE

De ce ar trebui să mănânci cel puțin un ou pe săptămână – Boala gravă pe care o poți preveni

altonbrown.com

De ce ar trebui să mănânci cel puțin un ou pe săptămână – Boala gravă pe care o poți preveni. Oamenii de știință din SUA au găsit încă un argument în favoarea includerii regulate a ouălor în alimentație. Cel puțin un ou pe săptămână, și chiar mai bine, două sau chiar mai multe ouă.

De ce ar trebui să mănânci cel puțin un ou pe săptămână – Beneficii

În ultimele decenii, ouăle au devenit în mod repetat un subiect de discuție în rândul experților. În plus, controversa a fost cauzată nu numai de beneficiile produsului în sine, ci și de doza – câte ouă pot fi consumate pe săptămână și câte sunt dăunătoare.

CITEȘTE ȘI: Cum să consumi ouă chiar dacă ai colesterolul mare

Alzheimer și consumul de ouă

Oamenii de știință americani au decis să afle în ce măsură consumul de ouă este legat de riscul de a dezvolta boala Alzheimer, unul dintre cele mai frecvente tipuri de demență. S-a dovedit că există o legătură, și una foarte vizibilă.

Mai mult de 1 000 de americani în vârstă neinstituționalizați au participat la un nou studiu de cohortă prospectiv. Vârsta lor medie a fost de 81,4 ani. Majoritatea participanților au fost femei (74,8%) și peste 82% dintre participanți aveau alela APOE-ε4, care este cunoscută ca fiind un factor de risc pentru dezvoltarea bolii Alzheimer. Ca urmare, pe o perioadă de aproape 10 ani, 27,3% dintre voluntari (280 de persoane) au fost încă diagnosticați clinic cu boala neurodegenerativă.

Pentru a înțelege modul în care consumul de ouă afectează riscul de apariție a demenței, cercetătorii au utilizat, de asemenea, un chestionar modificat privind frecvența alimentară al Harvard School of Public Health. Ei și-au publicat concluziile în The Journal of Nutrition.

Iată ce au descoperit cercetătorii: Consumul a unul sau mai multe ouă pe săptămână a fost asociat cu un risc redus cu 47% de boală Alzheimer. În plus, 39% din efectul total al consumului de ouă asupra dezvoltării demenței s-a datorat colinei conținute în gălbenuș.

„Aceste rezultate sugerează că un consum frecvent de ouă este asociat cu un risc mai scăzut de a dezvolta boala Alzheimer și că asocierea cu demența este parțial mediată de colina alimentară”, spun autorii studiului.

Ei spun că în niciun caz nu ar trebui să excludeți ouăle din dieta dumneavoastră. Acest produs valoros conține multe substanțe nutritive, inclusiv cele importante pentru sănătatea creierului: colină, acizi grași omega-3, luteină.

CITEȘTE ȘI: Câte ouă ar trebui să mâncați pe zi pentru a preveni demența

Ouăle fierte sunt cele mai benefice, fie că sunt fierte tari sau fierte moi

Cel mai bine este să mâncați ouă fierte tari. Atunci organismul va absorbi aproximativ 90% din nutrienți. Dacă nu vă plac ouăle fierte, faceți un ou poșat sau prăjit cu ierburi și legume – această opțiune vă va permite să obțineți cantitatea necesară de vitamine D și A, mai recomandă oamenii de știință.

Comentarii: