NUTRITIE SANATATE

De ce e bine să consumi miere dacă ai hemoglobina scăzută

Foto: Pinterest.com

De ce e bine să consumi miere dacă ai hemoglobina scăzută. În mod tradițional, utilizarea mierii datează din timpuri străvechi. Este încă considerată unul dintre cele mai valoroase daruri ale naturii pentru umanitate. Cercetările moderne arată, de asemenea, că mierea are proprietăți unice de vindecare și nutriționale.

Mierea ar trebui să fie inclusă în meniul zilnic, deoarece este un aliment care este benefic în mod natural pentru sănătatea generală și nu are efecte secundare.

Iată care sunt utilizările tradiționale ale mierii

1. Previne anemia

Mierea conține cantități mari de fier, mangan și cupru, care sunt foarte importante pentru construirea hemoglobinei. Potrivit textelor antice, mierea este un remediu tradițional pentru prevenirea anemiei, deoarece ajută la menținerea nivelului optim de celule roșii din sânge și hemoglobină.

CITEȘTE ȘI: Care sunt bolile de care mierea ne protejează

2. Promovează sănătatea ochilor

Mierea a fost folosită pentru a trata diverse boli oculare încă din cele mai vechi timpuri. Este cunoscută pentru îmbunătățirea vederii atunci când este aplicată zilnic. Este un remediu eficient împotriva bolilor precum conjunctivita, trahomul sau chiar ceva la fel de minor ca mâncărimea ochilor. De asemenea, este util în tratarea glaucomului în stadiile sale incipiente.

3. Îngrijirea pielii

Textele ayurvedice vechi menționează că aplicarea externă a mierii este eficientă în tratarea rănilor sau a altor afecțiuni. Aceasta acționează ca un antiseptic și ajută la calmarea durerii și accelerează procesul de vindecare. De asemenea, este folosită pentru tratarea arsurilor sau a carbunculilor pielii.

4. Remediu pentru tuse

Mierea este extrem de utilă în tratarea tusei. Ea acționează ca un decongestionant care ajută la calmarea membranelor mucoase umflate ale tractului respirator superior. Este capabilă să amelioreze tusea iritantă și simptomele asociate, cum ar fi accesele frecvente de tuse în timpul conversației și dificultățile de înghițire.

Din același motiv, este un ingredient-cheie în siropurile ayurvedice pentru tuse. De asemenea, puteți încerca să faceți gargară cu miere pentru a ameliora durerea din gât.

Date științifice privind beneficiile mierii pentru hemoglobină

Există date dintr-un studiu științific publicat în Pubmed , care demonstrează că mierea joacă un rol cheie în hemoglobină.

Șapte bărbați și trei femei cu o vârstă medie de 31,2 ani, cu un interval de 20-45 de ani, au primit o dietă regulată de performanță strict controlată în timpul unei perioade de control de 2 săptămâni, urmată de o dietă regulată suplimentată cu consumul zilnic de 1,2 g/kg greutate corporală de miere dizolvată în 250 ml de apă în timpul unei perioade de testare de 2 săptămâni.

La sfârșitul fiecărei perioade, au fost prelevate probe de sânge cu post peste noapte pentru analize ale glicemiei, mineralelor din sânge, vitaminei C, betacarotenului, acidului uric, glutation reductazei, imunoglobulinei E, hemoglobinei, indicilor și celulelor din sânge, feritinei serice, fierului seric și capacității de legare a fierului.

Rezultatele au arătat că mierea a crescut agenții antioxidanți. Aceasta a crescut concentrațiile sanguine de vitamina C cu 47%, betacaroten cu 3%, acid uric cu 12% și glutation reductază cu 7%.

CITEȘTE ȘI: Miere cu scorțișoară: Combinația care are un efect puternic asupra unor boli grave

Mierea crește fierul seric cu 20% și scade feritina plasmatică cu 11%. Crește procentul de monocite cu 50% și crește ușor procentul de limfocite și eozinofile. Mierea scade imunoglobulina E serică cu 34% și crește cuprul seric cu 33%. Ea scade aspartatul transaminaza cu 22% și alanin transaminaza cu 18%.

Mierea a redus semnificativ acidul lactic dehidrogenazic cu 41%, creatin kinaza cu 33% și glicemia de post cu 5%. A provocat creșteri ușoare ale zincului și magneziului din sânge, hemoglobinei și volumului celular.

Se poate concluziona că mierea crește agenții antioxidanți, fierul seric și indicii sanguini și micronutrienții și scade imunoglobulina E, enzimele hepatice și musculare și glicemia de post la persoanele sănătoase, potrivit actualno.com.

Comentarii:
preload imagepreload image