NUTRITIE SANATATE

De ce este sucul de roșii bun pentru inimă

medicalnewstoday.com

De ce este sucul de roșii bun pentru inimă. Sucul de roșii este una dintre cele mai sănătoase băuturi. Dar cum afectează consumul său nivelul colesterolului și inima? Dr. Range Kings notează că sucul de roșii este bogat în licopen. Această substanță dă roșiilor culoarea roșie și combate colesterolul rău. Acesta este motivul pentru care roșiile sunt atât de bune pentru inimă, relatează expertul.

De ce este sucul de roșii bun pentru inimă

„Potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință japonezi, 200 ml de suc de roșii pe zi pot reduce nivelul colesterolului rău. Experții cred că există o legătură între licopenul din roșii și scăderea nivelului de colesterol „rău””, notează Dr. Kings.

„Potrivit unui experiment realizat în Peru, cei care beau suc de roșii cu ulei de măsline au niveluri mai scăzute de colesterol decât persoanele care nu beau acest suc. În plus, sucul de roșii poate proteja împotriva bolilor de inimă și a formării plăcilor de colesterol în artere. Acest lucru se datorează faptului că acest suc conține vitamina B6, acid folic și potasiu”, adaugă expertul.

CITEȘTE ȘI: Cum să prepari un suc de roșii delicios?

Alte beneficii ale sucului de roșii

Roșiile conțin aproximativ 94% apă. În consecință, ele vor fi utile pentru cei care vor să slăbească. De asemenea, ele conțin acizi organici, pectină, vitaminele A, C, PP, K etc. Și în ceea ce privește conținutul de magneziu și fier, roșiile ocupă unul dintre primele locuri printre produse. Licopenul, un colorant natural cu proprietăți antioxidante, este responsabil pentru culoarea roșie bogată a roșiilor. În roșiile proaspete (în funcție de strălucirea culorii) cantitatea sa ajunge la 50 mg/kg.

Reduce riscul de cancer și boli de inimă

Licopenul este un antioxidant puternic, care reduce inclusiv riscul de cancer și boli de inimă. Se găsește cel mai mult în coaja roșiilor. Și cu cât fructul este mai roșu, cu atât este mai mare concentrația de licopen din el.

Sucul de roșii susține activitatea inimii și a vaselor de sânge, ajută la reglarea tensiunii arteriale (dacă băutura nu conține sare de masă). Pectina din fruct ajută la legarea excesului de colesterol și la eliminarea acestuia din organism.

Serotonină

Sucul de roșii stimulează producția de globule roșii (eritrocite), conține multă vitamina C, utilă în absorbția fierului. Declanșează sinteza serotoninei, un hormon responsabil pentru sentimentul de satisfacție față de viață, fericire și bucurie.

Reglarea funcției intestinale

Consumul său reglează funcția intestinală, are un ușor efect diuretic și laxativ. Proprietățile benefice ale sucului de roșii vor fi mai eficiente dacă îl preparați din roșii întregi, fără a filtra semințele și pielița (trebuie să măcinați legumele într-un blender până devin groase și omogene și să adăugați puțină apă).

Sucul de roșii inhibă dezvoltarea florei putrefactive, stimulează activitatea bacteriilor benefice prin crearea unui mediu acido-bazic optim. Nu crește brusc nivelul zahărului din sânge, deci este potrivit pentru diabetici. Menține tonusul pielii, favorizează creșterea sănătoasă a părului și a unghiilor. Ajută la menținerea funcțiilor reproductive ale femeilor, iar în timpul sarcinii face față greaței și semnelor de toxicoză și, de asemenea, elimină excesul de lichid.

Producția de testosteron

La bărbați, sucul de roșii stimulează producția de testosteron prin subvenționarea vitaminelor A și E. Din acest punct de vedere, este mai sănătos să consumați sucul cu o cantitate mică de ulei vegetal (ideal ulei de măsline).

CITEȘTE ȘI: Îţi poate schimba viaţa: Ce se întâmplă în corp dacă bei un pahar de suc de roşii în fiecare zi

Cine nu ar trebui să bea suc de roșii?

Este extrem de nedorit să includeți această băutură în dietă pentru următoarele boli:

  • pancreatită acută – sucul de roșii va crește inflamația și durerea;
  • gastrită acută, în special cu aciditate ridicată;
  • exacerbarea ulcerului peptic – sucul crește producția de acid clorhidric;
  • reflux gastroesofagian și arsuri la stomac.

Pentru a maximiza beneficiile sucului de roșii, trebuie să îl beți corect. Acesta nu este compatibil cu toate produsele. În special, nu este compatibil cu brânza de vaci, ouăle, amidonul, cartofii, pâinea și carnea.

Dar sucul de roșii funcționează excelent cu alte sucuri de legume, uleiuri vegetale, ierburi și fructe. De exemplu, puteți adăuga suc de dovleac sau de mere la băutură – veți obține un cocktail sănătos și gustos, mai spune specialistul.

Comentarii:
preload imagepreload image