De ce este varza alimentul ideal pentru ficat: Efectul benefic pe care îl are. Suplimentele alimentare și vitaminele, care au câștigat popularitate pentru „tratarea” ficatului, nu au niciun efect asupra stării acestui organ și nu îl pot proteja de nimic.
Acest lucru a fost afirmat de medicul hepatolog Maria Arapova. Pentru funcționarea sa normală, sunt necesare anumite vitamine în cantități suficiente, care pot fi obținute prin alimentație. În ceea ce privește vitaminele speciale și suplimentele, acestea pot fi prescrise doar de un medic și numai dacă pacientul nu își poate ajusta dieta.
Mai mult: nu trebuie uitat că administrarea de vitamine speciale sau suplimente nutritive pentru ficat în scop preventiv pur și simplu nu are sens. În unele cazuri, provoacă chiar un rău incontestabil, deoarece multe suplimente nutritive sunt toxice pentru acest organ.
CITEȘTE ȘI: Ce distruge ficatul cu adevărat
Ficatul are nevoie de următoarele vitamine, care pot fi obținute din alimente:
Reglează producția de colesterol, ajută la producerea bilei și accelerează regenerarea în celule. Se găsește în morcovi, rădăcinoase (tuberoase) și legume cu frunze, fructe și legume uscate și portocalii;
Susține regenerarea celulară, reglează metabolismul lipidic și producția de hormoni sexuali. Se găsește în ouă, brânză, brânză de vaci, grâu germinat, semințe de in, dovleac și ulei de soia;
Participă la sinteza proteinelor și a grăsimilor, asigură metabolismul glucidelor, favorizează refacerea celulelor după leziuni, inclusiv boli inflamatorii, și previn acumularea de grăsimi în ficat. Se găsesc în legume cu frunze, nuci, tărâțe, hrișcă, ouă, lapte, brânză de vaci, smântână, carne, morcovi, mazăre verde, varză albă etc.;
Participă la procesele de refacere a hepatocitelor, îmbunătățește nutriția celulelor nervoase, previne degenerarea grasă a ficatului. Se găsește în linte, hrișcă verde, orez brun, semințe de in, carne roșie, fulgi de ovăz, potrivit actualno.com.
Crește absorbția vitaminelor A și E, reduce riscul de a dezvolta boala ficatului gras și previne distrugerea celulelor hepatice. Se găsește în citrice, afine, măceșe și varză.
Astfel, un meniu complet, echilibrat, bogat în proteine vegetale și animale, vitamine și minerale este extrem de important pentru ficat. Complexele vitaminice suplimentare pot fi prescrise de un medic, dar nu este necesar să le luați singure în scopul prevenirii.
Toate tipurile de varză sunt sănătoase: albă, chinezească, Savoy, de Bruxelles și broccoli. Consumul lor are un efect deosebit de favorabil asupra ficatului. Consumul de varză previne stagnarea bilei și ajută la evitarea simptomelor neplăcute.
CITEȘTE ȘI: Merele por curăța ficatul de toxine: Cum trebuie să le consumi pentru a avea parte de acest lucru
Varza conține substanța sulforafan, care are efecte anti-cancer și ajută la reducerea inflamațiilor cronice.
Varza susține o digestie bună datorită conținutului său ridicat de bacterii probiotice. În plus, este bogată în vitamina K2. Pentru o mai bună absorbție, este de dorit să o asezonați cu ulei vegetal. Acest produs poate fi dăunător doar dacă conține sare în exces. Prin urmare, în general, nu este recomandat persoanelor cu hipertensiune arterială și boli renale cronice.
Excesul de sare va reține fluide în organism, iar acizii organici din produs pot irita stomacul. Prin urmare, nu este recomandat să mâncați varză cu ulcer și gastrită.
Pentru ca varza să își păstreze cantitatea maximă de proprietăți utile, este foarte recomandat să se utilizeze ceapă, afine și ulei de măsline în prepararea sa. Ceapa protejează împotriva răcelii, uleiul de măsline îmbunătățește metabolismul și starea vaselor de sânge, iar afinele au un efect antiinflamator. Acești aditivi naturali sporesc beneficiile sauerkraut și îi permit să dureze mai mult.