De ce există o diferență între valoarea tensiunii arteriale măsurate când stai culcat față de cea când stai pe scaun. Hipertensiunea arterială este un flagel al societății moderne, una dintre principalele cauze de mortalitate la nivel mondial, care necesită monitorizarea sistematică a tensiunii arteriale la cea mai mică suspiciune că pacientul suferă de hipertensiune arterială.
Măsurarea tensiunii arteriale în cabinetul medical în timpul examinărilor preventive anuale este extrem de insuficientă, motiv pentru care este bine ca fiecare familie să aibă acasă un tensiometru.
Citirile de pe tensiometrul din cabinetul medicului nu pot oferi o idee clară dacă pacientul are sau nu hipertensiune arterială.
Motivele pentru aceasta sunt complexe și includ:
Statisticile triste arată că hipertensiunea este cel mai adesea diagnosticată… după primul accident vascular cerebral. În cele mai multe cazuri, hipertensiunea este ascunsă și pacientul nu are simptome, nu realizează că suferă de hipertensiune arterială până la primul accident vascular sau prima criză hipertensivă.
Măsurarea tensiunii arteriale în confortul și liniștea locuinței oferă posibilitatea unui control mai precis asupra tensiunii arteriale și a monitorizării stricte a indicatorilor celor deja diagnosticați cu hipertensiune arterială.
Măsurarea tensiunii arteriale este mult mai precisă după repausul în poziția șezând. Majoritatea pacienților nu au posibilitatea de a se odihni în cabinetul medical din cauza lipsei de timp pentru acest lucru, deoarece există o coadă de oameni care așteaptă în fața ușilor.
Măsurarea tensiunii arteriale la domiciliu oferă posibilitatea efectuării mai multor măsurători pe parcursul zilei.
Efortul fizic, cum ar fi chiar mersul pe jos până la cabinetul medical, duce, de asemenea, la o creștere temporară a tensiunii arteriale, care poate fi diagnosticată greșit ca hipertensiune arterială.
Cu toate acestea, toate acestea sunt valabile dacă pacientul are acasă un tensiometru de înaltă calitate, precum și dacă știe cum să măsoare corect tensiunea arterială, precum și câteva mici secrete în această privință, cum ar fi de ce există o diferență a tensiunii arteriale atunci când este culcat și când stă jos.
Există o diferență a tensiunii arteriale în repaus și după efort, o diferență a tensiunii arteriale între brațul stâng și cel drept, precum și o diferență a tensiunii arteriale atunci când stăm culcați și când stăm jos. Conform studiilor mai vechi pe această temă, tensiunea arterială este mai mare în poziția culcat, în timp ce noile studii din 2018 indică exact contrariul.
Care este afirmația corectă este greu de spus, deoarece rezultatele pot fi afectate de diferite posturi, pacienți cu diferite boli cronice. Metoda de măsurare a tensiunii arteriale poate afecta, de asemenea, rezultatele, precum și numărul de ori în care tensiunea arterială este verificată una după alta.
CITEȘTE ȘI: Ceaiul care scade rapid tensiunea arterială ridicată
Cea mai scăzută tensiune arterială se găsește în poziția șezând, spre deosebire de poziția culcat sau în picioare. Tensiunea arterială scade și atunci când te ridici din poziția șezând sau culcat, dar dacă această scădere este semnificativă, este vorba de hipotensiune ortostatică și pacientul are nevoie de un consult medical pentru aceasta.
Cele mai exacte citiri sunt obținute atunci când se măsoară tensiunea arterială stând pe un scaun și cu picioarele pe podea, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.