De ce mi se rărește părul – Întrebarea pe care fiecare femeie și-o pune cel puțin o dată. Foarte des, oamenii nu observă imediat că părul lor se rărește. Acest lucru se explică prin faptul că, inițial, există multe fire de păr pe cap. În plus, cele care cad sunt înlocuite în mod regulat cu altele noi.
Primul semn și semnal de alarmă este faptul că nu vă puteți coafa părul. Atunci veți înțelege că nu mai este gros, ci se rărește tot mai mult. Și apoi vine constatarea că părul s-a rărit semnificativ.
Rărirea uniformă a părului (sau alopecia difuză) se diagnostichează după cum urmează:
1. Părul crește, dar este slab și se rărește. Cade fără să ajungă la o lungime notabilă și se numește vellus. Le puteți găsi singuri examinând cu atenție firele de păr rămase pe pieptene și pe pernă – acestea diferă în grosime și lungime.
2. În interiorul firului de păr, nu rămân 3-5 fire, ca de obicei, ci o pereche de fire de păr. Această rărire este vizibilă pe o fototricograma computerizată (o metodă specială de examinare a părului). Evident, atunci când apar primele semne de rărire a părului, trebuie să consultați un tricolog.
CITEȘTE ȘI: Cum să îți dai seama dacă îți cade părul mai mult decât este normal: Semnele la care trebuie să fii atent
Măsurile preventive luate imediat cresc foarte mult șansele de regenerare a zonelor chele.
Cauzele răririi severe a părului
Stresul
Stările de anxietate și traiul în stres zilnic duc adesea la deteriorarea semnificativă a părului. Iar acestea nu sunt vorbe goale! Mecanismul procesului de cădere a părului este explicat foarte simplu. Atunci când sunt eliberați hormoni de stres, alimentarea cu sânge a rădăcinilor este perturbată, nutriția foliculilor de păr este redusă, părul încetează să mai crească și intră într-o fază de „somn”.
Apoi, în timpul perioadei de „calm”, toate procesele sunt restabilite și părul cade dintr-o dată. Rezultatul este rărirea excesivă.
Boli
Multe boli sunt însoțite de o cădere uniformă a părului – aceasta poate fi o reacție la o imunitate redusă, la medicamente sau la pierderea bruscă în greutate. Bolile cronice și bolile scalpului în sine – dermatită, seboree etc. – au un efect deosebit de negativ asupra stării coafurii.
Lipsa oligoelementelor și deficitul de vitamine Indiferent dacă este cauzată de un post prelungit sau în timpul sezonului de iarnă, atunci când organismul se confruntă cu o astfel de lipsă de vitamine, deficitul de oligoelemente utile afectează negativ starea părului.
Acestea nu pot crește în condiții de nutriție insuficientă.
Îngrijire necorespunzătoare
Dacă alegi produse de îngrijire a părului nepotrivite, părul tău va deveni tern, fragil și va începe să cadă. Este important să alegeți un șampon și un balsam pentru tipul dumneavoastră. Fiecare al treilea bărbat care împlinește 30 de ani suferă deja de o rărire vizibilă a părului. Acest lucru se explică prin faptul că reprezentanții sexului puternic sunt „destinați” să chelească – este determinat genetic.
Excesul de hormon masculin androgen este responsabil pentru creșterea bărbii și a mustaței, dar, din păcate, are un efect negativ asupra scalpului. Pornind de la creștet, părul se subțiază treptat pe creștet și în partea din spate a capului, în apropierea frunții. Ca urmare, poate apărea chelia completă.
Alte motive pentru care părul femeilor se rărește includ:
- Căderea părului după sarcină.
- Chelia în timpul menopauzei.
- Vopsirea excesivă, coafuri dăunătoare (cozi strânse, împletituri africane).
- Utilizarea constantă a produselor și aparatelor de styling.
- Dietele.
Ce trebuie să faceți când părul se rărește
Pentru a scăpa de consecințe, în primul rând este necesar să găsiți cauza căderii părului și… să o eliminați. Apoi, cu un tratament în timp util, este posibil să se restabilească grosimea anterioară a părului și să se prevină cel mai rău – chelie completă.
CITEȘTE ȘI: Ce trebuie să faci pentru a avea un păr sănătos: Iată toate secretele
Este importantă o abordare integrată :
- Consumați alimente bogate în vitamine și minerale benefice pentru păr. Proteinele prietenoase cu părul, fierul, cuprul, zincul, potasiul, vitaminele B, A, E se găsesc în cereale, carne, pește, nuci, ciuperci, legume și fructe proaspete – asigurați-vă că le includeți în dieta zilnică.
- Opriți obiceiurile proaste! Trăiască exercițiile fizice, somnul bun și plimbările în aer liber! Un organism sănătos îți va mulțumi prin frumusețea și grosimea părului tău.
- Totul este bun cu moderație. Acest lucru este valabil pentru diferite coafuri. Dați o pauză părului dvs. de la uscătorul de păr și ondulator, uscați-l natural dacă este posibil și nu aplicați fixativ în fiecare zi.
- „Nu” oboselii și stresului – această abordare nu numai că vă va păstra părul, dar va fi benefică și pentru sănătatea fizică și psihică.
- Îngrijire simplă la domiciliu. Piepteneți-vă părul în mod regulat, spălați-vă părul dacă este necesar, tăiați vârfurile părului la timp: poate că problema răririi vă va ocoli.
- Aveți răbdare. Părul poate avea nevoie de ceva timp pentru a crește din nou. Nu renunțați dacă măștile nu dau un efect vizibil imediat – trebuie să finalizați cursul complet, recomandă actualno.com.