SANATATE

De ce ni se întunecă privirea și amețim atunci când ne ridicăm brusc

itishowyouthink.files.wordpress.com

De ce ni se întunecă privirea și amețim atunci când ne ridicăm brusc. Fenomenul de întunecare a privirii și amețeală atunci când te ridici brusc în picioare se numește hipotensiune ortostatică. Această scădere temporară a tensiunii arteriale poate duce la o reducere a fluxului sanguin către creier.

De ce ni se întunecă privirea și amețim atunci când ne ridicăm brusc

Mai multe mecanisme fiziologice contribuie la acest fenomen. Când vă ridicați brusc în picioare, gravitația face ca sângele să se adune în partea inferioară a corpului. Această schimbare bruscă poate provoca o scădere momentană a tensiunii arteriale, în special în partea superioară a corpului și în creier.

Organismul are un sistem de reglare cunoscut sub numele de sistem nervos autonom care ajută la menținerea tensiunii arteriale și asigură o aprovizionare adecvată cu sânge a organelor vitale. Ca răspuns la schimbarea rapidă a posturii, sistemul nervos autonom încearcă să contracareze scăderea tensiunii arteriale prin reglarea ritmului cardiac și a constricției vaselor de sânge.

CITEȘTE ȘI: Amețeala, mai mult decât un disconfort: Când e vorba de carență de fier sau otită

Cu toate acestea, este posibil ca răspunsul organismului să nu fie instantaneu, ceea ce duce la o scurtă perioadă în care alimentarea cu sânge a creierului este insuficientă. Lipsa alimentării imediate cu oxigen și nutrienți a celulelor cerebrale poate duce la o scădere temporară a percepției vizuale, ceea ce duce la o senzație de întuneric sau blackout.

Deshidratare

Deshidratarea poate juca, de asemenea, un rol important în apariția vederii întunecate și amețite atunci când ne ridicăm brusc în picioare. Atunci când organismul este deshidratat, volumul de sânge este redus, ceea ce îngreunează menținerea unei presiuni arteriale adecvate pentru sistemul cardiovascular.

Hidratarea este esențială pentru menținerea volumului sanguin și pentru a ajuta capacitatea sistemului cardiovascular de a se adapta la schimbările de postură. Anumite afecțiuni medicale și medicamente pot crește riscul de hipotensiune ortostatică.

De exemplu, persoanele cu diabet pot prezenta disfuncții ale sistemului nervos autonom, afectând capacitatea lor de a regla eficient tensiunea arterială. Medicamente precum diureticele, antihipertensivele și vasodilatatoarele pot contribui, de asemenea, la hipotensiunea ortostatică, deoarece afectează reglarea tensiunii arteriale.

Vârsta

Vârsta este un alt factor care poate crește susceptibilitatea la hipotensiunea ortostatică. Pe măsură ce îmbătrânim, vasele de sânge pot deveni mai puțin flexibile, iar sistemul nervos autonom poate să nu răspundă la fel de rapid la schimbările de postură.

Persoanele în vârstă sunt mai predispuse să experimenteze simptome precum pierderea cunoștinței și amețeli atunci când se ridică brusc în picioare.

CITEȘTE ȘI: Ameţeală şi oboseală dimineaţa? Ce afecţiuni dezvăluie şi cum pot fi combătute

Vederea încețoșată și starea de amețeală la ridicarea în picioare se datorează în primul rând unei scăderi momentane a tensiunii arteriale, ceea ce duce la reducerea fluxului sanguin către creier. Sistemul nervos autonom al organismului și mecanismele de reglare cardiovasculară lucrează pentru a contracara această schimbare, dar factori precum deshidratarea, afecțiunile medicale, medicamentele și vârsta pot afecta probabilitatea și gravitatea hipotensiunii ortostatice.

Menținerea hidratării și atenția la schimbările de postură pot ajuta la ameliorarea acestor simptome, potrivit actualno.com.

Comentarii: