De ce oamenii din multe țări mănâncă struguri în ziua de Anul Nou. „Cei 12 struguri ai norocului” – aceasta este tradiția de a mânca struguri pe 31 decembrie la miezul nopții.
În timp ce noi ne umplem paharele cu vin spumant, alții se străduiesc să mănânce 12 struguri – unul pentru fiecare lună a anului. Aflați de ce se mănâncă struguri în ajunul Anului Nou în multe țări.
Fiecare strugure simbolizează o lună a anului și este asociat cu speranța de prosperitate, succes, noroc, sănătate și tot ce este mai bun în cele 12 luni ale noului an. Această tradiție veche ținută într-o serie de țări din întreaga lume, este cunoscută sub numele de „Cei 12 struguri ai norocului”.
CITEȘTE ȘI: Ce să NU faci de Revelion: Lucrurile care te pot face să începi noul an cu stângul
În ultimul minut al anului vechi, cei care cred în norocul pe care îl aduc strugurii trebuie să mănânce exact 12 din ei. Acest lucru este adesea o provocare, deoarece este dificil să înghiți 12 struguri în 60 de secunde, mai ales dacă sărbătorești noul an în aer liber, dar țările în care se respectă tradiția au găsit o soluție la această problemă – înșiră strugurii pe o țepușă – sunt mai ușor de transportat și de mâncat oriunde te-ai afla, de îndată ce ceasul începe numărătoarea inversă a ultimului minut din anul vechi.
Cea mai masivă mâncare de struguri la miezul nopții de Revelion poate fi văzută în piețele principale din Spania, cea mai cunoscută fiind Puerta del Sol din Madrid.
Norocul pe care acești 12 struguri îl aduc depinde în întregime de tine și de dorințele tale – dacă va fi noroc pentru familia ta, în carieră, în viața ta amoroasă – tu decizi. Cei care respectă tradiția cred, de asemenea, că nu numai că aduce noroc, ci și alungă forțele și spiritele rele, astfel încât acestea să nu provoace nenorociri în noul an, astfel încât tot ce a fost rău în cel vechi să rămână, absorbit de trecerea timpului, la fel cum tu absorbi cei 12 struguri.
Undeva, tradiția spune să mănânci fasolea sub masă, ceea ce pare ciudat și comic, din moment ce la miezul nopții poți vedea sute de oameni în haine de gală sub mese. Adevărul este, însă, că nu trebuie să mergi atât de departe și nu se știe cine a adăugat tradiției ca fasolea să fie mâncată sub masă – probabil un mare glumeț.
Istoria acestei tradiții este neașteptată și este legată de… urmărirea producției și a creșterii economice, nu de legende, mituri sau magie.
Locul de naștere al acestei tradiții este Spania. Istoria apariției tradiției este mai interesantă decât întrebarea de ce se mănâncă struguri în ziua de Anul Nou în multe țări.
Obiceiul își are originea la sfârșitul anilor 1800, dar a devenit răspândit, popular, general acceptat și tradițional în 1909. Popularizarea sa este asociată cu dorința fermierilor din regiunea Alicante de a-și realiza surplusul de recoltă de struguri și de a-și crește vânzările.
Dacă vă așteptați la o poveste sau legendă interesantă și inspirată, ne pare rău să vă dezamăgim, dar istoria tradiției este mai mult decât prozaică și este, de fapt, o stratagemă de marketing.
CITEȘTE ȘI: Cele mai comune, dar și ciudate superstiții pentru noaptea dintre ani – De unde vin tradițiile românilor
Astăzi, vânzările de struguri Aledo – un soi spaniol tradițional care este ambalat în pungi de hârtie până la maturitate – sunt cu adevărat impresionante pentru Anul Nou. Și pentru că marketingul este marketing, în Spania se vând cutii cu 12 „struguri norocoși” pentru Anul Nou, în special pentru tradiția de la miezul nopții, cu fiecare strugure decojit și fără sâmburi, astfel încât să puteți mânca toți 12 în ultimul minut al anului vechi. Și prețul lor este departe de a fi același ca pentru doar 12 struguri, dar aduc noroc…
Și alte țări au adoptat această tradiție, cele mai multe dintre ele nefiind preocupate de soi și nu caută strugurii „speciali” spanioli. Printre acestea se numără țările din America Latină și Caraibe, precum și comunitățile vorbitoare de spaniolă din țări precum Statele Unite, potrivit actualno.com.