SANATATE

De ce persoanele mai înalte au risc crescut de a avea un ritm cardiac anormal/ STUDIU

nbcnews.com

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au descoperit că persoanele mai înalte au un risc mai mare de a dezvolta fibrilație atrială, o afecțiune cardiacă din ce în ce mai frecventă.

Fibrilația atrială este o afecțiune caracterizată ritm cardiac anormal: inima poate bate prea repede, prea lent sau bătăile pot fi neregulate. Conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), între 2,7 și 6,1 milioane de persoane din SUA au fibrilație atrială.

Pentru că unele persoane nu știu că au această problemă, din cauza lipsei de simptome evidente, fibrilația atrială poate crește riscul de accident vascular cerebral. Când simtpomele există, acestea sunt: palpitații, slăbiciune, oboseală, amețeală, tulburări de respirație și dureri în piept.

Cercetări recente au arătat că numărul cazurilor de fibrilație atrială a crescut, prognozând o „epidemie”. Dar, dacă oamenii ar ști că se află la risc de a dezvolta această afecțiune, ar putea lua măsuri pentru a o preveni, consideră cercetătorii, potrivit doc.ro. De asemenea, ar putea fi mai bine pregătiți pentru a gestiona boala, dacă aceasta se dezvoltă.

CITEȘTE ȘI: Avertismentul medicilor: Bolile de inimă, în strânsă legătură cu somnul

Factorii de risc

Printre factorii de risc pentru fibrilația atrială se numără hipertensiunea arterială, obezitatea, diabetul, infarctul, boala coronariană, defectele cardiace congenitale, un dezechilibru metabolic, expunerea la stimulente precum alcoolul sau tutunul, bolile de plămâni, infecțiile virale, apneea de somn. Există, însă și alți factori de risc, precum îmbătrânirea și apartenența la rasa europeană.

Riscul de a dezvolta fibrilație atrială crește odată cu înalțimea

În prezent, un nou studiu¹ de la Penn Medicine sugerează că a fi o persoană înaltă poate fi un alt factor de risc pentru fibrilația atrială. Oamenii de știință implicați în studiu sunt de părere că această descoperire sugerează că, de acum înainte, medicii ar putea lua în calcul și înălțimea unei persoane printre celelalte instrumente de predicție a riscului pentru fibrilația atrială.

Cercetătorii raportează că pentru fiecare creștere de 1 inch (2,5 cm) în raport cu înălțimea medie (care este de aproximativ 1 metru și 70 centimetri), riscul unei persoane de a dezvolta fibrilație atrială crește cu aproximativ 3%.

Totuși, această constatare nu este surprinzătoare, deoarece și studiile observaționale anterioare au sugerat o asociere între înălțimea unei persoane și riscul de fibrilație atrială. Problema care a interesat cel mai mult echipa de cercetare a fost dacă ar putea exista o relație de cauzalitate între înălțime și riscul de fibrilație atrială.

Pentru a răspunde la această întrebare, cercetătorii au analizat datele genetice din două baze de date curpinzătoare, una în care se găseau genele a 700.000 de participanți și alta care a permis analizarea informațiilor genetice de la mai mult de 500.000 de persoane. Astfel, autorii studiului au căutat variante genetice legate de un risc mai mare de fibrilație atrială.

Oamenii de știință au descoperit că multe dintre variantele genetice asociate cu înălțimea crescută erau, de asemenea, asociate cu un risc mai mare de fibrilație atrială. Această asociere a rămas valabilă, chiar și după ce anchetatorii au ajustat concluziile în funcție de factori asociați, precum boli de inimă, hipertensiune arterială și diabet. În cele din urmă, echipa de cercetători a ajuns la concluzia că poate exista o relație cauzală între înălțimea unei persoane și riscul de fibrilație atrială.

Această noțiune a fost susținută și de o analiză suplimentară: Când cercetătorii au analizat datele unei cohorte suplimentare de aproape 7.000 de participanți înscriși în biobanca Penn Medicine, au observat încă o dată că înălțimea unei persoane, precum și variante genetice asociate specific cu înălțimea crescută, au fost puternic legate de un risc crescut de fibrilație atrială.

CITEȘTE ȘI: Medicii americani avertizează: Aceste alimente îți îmbolnăvesc inima

Aceste descoperiri i-au determinat pe autorii studiului să sugereze că, mergând mai departe, profesioniștii din domeniul medical ar putea dori să înceapă să includă înălțimea pe lista lor de factori de risc demni de luat în considerare în contextul sănătății inimii. Aceste analize, consideră cercetătorii implicați în studiu, arată cum se poate folosi genetica umană pentru a ne ajuta să înțelegem mai bine factorii de risc cauzal pentru afecțiuni frecvente.

Cum se poate preveni fibrilația atrială

  • Adoptarea unei diete sărace în grăsimi animale și sare și bogate în legume, fructe și cereale integrale
  • Menținerea unei greutăți corporale normale
  • Stabilirea unui program zilnic de exerciții fizice
  • Evitarea fumatului
  • Consumul moderat de alcool (consumul a cinci băuturi de-a lungul a două ore crește riscul de fibrilație atrială)
  • Respectarea recomandărilor medicului și a schemei de medicație în caz de hipercolesterolemie sau hipertensiune.

Comentarii: