De ce să folosești sare Himalaya când gătești: Efectul benefic pe care îl are asupra organismului. Sarea roz de Himalaya este mai puțin prelucrată decât sarea de masă și poate conține urme de nutrienți și minerale. Aceasta poate oferi beneficii pentru sănătate. Este un tip de sare care are o culoare roz naturală și este extrasă lângă Himalaya, în Pakistan.
Mulți oameni susțin că este plină de minerale și oferă beneficii incredibile pentru sănătate. Din aceste motive, sarea roz de Himalaya este adesea considerată mult mai sănătoasă decât sarea de masă obișnuită.
Cu toate acestea, există puține cercetări privind sarea roz de Himalaya, iar alții insistă că aceste afirmații extravagante privind sănătatea nu sunt decât speculații.
CITEȘTE ȘI: Important pentru sănătatea ta: Ce se întâmplă dacă înlocuieşti sarea obişnuită cu sare roz de Himalaya
Ce este sarea roz de Himalaya?
Se crede că sarea roz de Himalaya din această mină s-a format acum milioane de ani prin evaporarea unor corpuri de apă străvechi. Sarea este extrasă manual și prelucrată la minimum pentru a produce un produs nerafinat, fără aditivi și considerat mult mai natural decât sarea de masă.
Ca și sarea de masă, sarea roz de Himalaya este compusă în principal din clorură de sodiu.
Cu toate acestea, procesul natural de recoltare permite sării roz de Himalaya să dețină multe alte minerale și oligoelemente care nu se găsesc în sarea de masă obișnuită.
Cum se folosește sarea roz de Himalaya
Sarea roz de Himalaya are mai multe utilizări dietetice și non-dietetice.
O puteți mânca direct sau puteți găti cu ea.
În general, puteți găti cu sare roz de Himalaya la fel cum ați face cu sarea de masă obișnuită. Adăugați-o la sosuri și marinate, sau adăugați-o la cină.
Unii oameni folosesc chiar sarea roz de Himalaya ca suprafață de gătit. Blocuri mari de sare pot fi achiziționate și folosite pentru coacere, prăjire și pentru a adăuga o aromă sărată cărnii și altor alimente.
Sarea roz de Himalaya poate fi achiziționată măcinată fin, la fel ca sarea de masă obișnuită, dar nu este neobișnuit să găsiți și varietăți grosiere vândute în cristale de dimensiuni mai mari.
Considerații privind gătitul
Ori de câte ori măsurați orice tip de sare în funcție de volum, este important să luați în considerare cât de fin este măcinată.
Este posibil să fie necesar să folosiți cantități mai mari de sare grunjoasă pentru a obține salinitatea sării măcinate fin. Acest lucru se datorează faptului că sarea măcinată fin este strânsă mai strâns decât sarea grunjoasă, astfel încât există o cantitate mai mare de sare într-un volum dat.
De exemplu, 1 linguriță de orice tip de sare măcinată fin poate conține aproximativ 2300 mg de sodiu, în timp ce 1 linguriță de sare grunjoasă variază în funcție de mărimea cristalelor, dar poate conține mai puțin de 2000 mg de sodiu.
Cum putem estima exact câtă sare să adăugăm atunci când gătim?
În plus, sarea roz de Himalaya conține ceva mai puțină clorură de sodiu decât sarea de masă obișnuită, ceea ce ar putea fi necesar să țineți cont atunci când gătiți.
Utilizări nondietărești
În timp ce sarea roz de Himalaya are mai multe utilizări dietetice, aceasta are, de asemenea, o serie de utilizări non-dietărești populare.
Sarea roz de Himalaya este folosită în unele săruri de baie, despre care se spune că îmbunătățesc starea pielii și calmează mușchii îndurerați.
Lămpile de sare sunt, de asemenea, adesea fabricate din sare roz de Himalaya și se spune că elimină poluanții din aer. Aceste lămpi constau din blocuri mari de sare cu o sursă de lumină internă care încălzește sarea.
În plus, petrecerea timpului în peșteri de sare artificiale formate din sare roz de Himalaya este populară printre persoanele care doresc să amelioreze problemele de piele și respiratorii.
Sarea roz de Himalaya conține mai multe minerale
Atât sarea de masă, cât și sarea roz de Himalaya constau în principal din clorură de sodiu, însă sarea roz de Himalaya conține până la 84 de alte minerale și oligoelemente.
Acestea includ minerale comune precum potasiu și calciu, precum și minerale mai puțin cunoscute precum stronțiu și molibden.
Un studiu a analizat conținutul de minerale al diferitelor tipuri de săruri, inclusiv sarea roz de Himalaya și sarea de masă obișnuită.
Sunt adevărate afirmațiile privind sănătatea?
În ciuda faptului că sarea roz de Himalaya conține doar cantități mici de minerale suplimentare, mulți oameni încă susțin că poate oferi o serie de beneficii pentru sănătate.
Adevărul este că majoritatea acestor afirmații nu au niciun studiu care să le susțină.
Unele dintre afirmațiile de sănătate frecvent promovate ale sării roz de Himalaya includ faptul că aceasta poate:
- Îmbunătățirea bolilor respiratorii
- Echilibrarea pH-ului corpului dumneavoastră
- Reduce semnele de îmbătrânire
- Îmbunătățirea calității somnului
- Reglementarea zahărului din sânge
- Creșterea libidoului
Unele dintre afirmațiile legate de utilizările non-dietărești ale sării roz de Himalaya se pot baza pe cercetări.
Utilizarea peșterilor de sare ca tratament pentru diverse afecțiuni pulmonare a fost evaluată în mai multe studii. Rezultatele sugerează că ar putea exista unele beneficii, dar, în general, este nevoie de cercetări mai riguroase pentru a investiga eficacitatea acestora.
Pe de altă parte, unele dintre aceste afirmații privind sănătatea sunt de fapt doar funcții normale ale clorurii de sodiu în organism, astfel încât veți obține aceste beneficii de la orice tip de sare.
În plus, mineralele din sarea roz de Himalaya nu sunt prezente în cantități suficient de mari pentru a avea vreun efect asupra echilibrării pH-ului organismului. Plămânii și rinichii dvs. reglează strict pH-ul corpului fără ajutorul sării roz de Himalaya.
CITEȘTE ȘI: Medicii propun o alternativă mai sănătoasă: De ce e bine să foloseşti sarea roz de Himalaya
Cu toate acestea, dacă doriți să evitați aditivii din sarea de masă obișnuită, sarea roz de Himalaya este o alternativă naturală excelentă. Dar nu vă așteptați să vedeți beneficiile majore pentru sănătate despre care ați putea citi pe internet.
Și nu uitați, sarea de masă este o sursă alimentară majoră de iod, astfel încât, dacă utilizați sare roz de Himalaya, va trebui să obțineți iodul din alte alimente, cum ar fi algele marine, produsele lactate și peștele, pentru a evita deficiența de iod.
În cele din urmă, sarea roz de Himalaya este adesea mult mai scumpă decât sarea obișnuită, așa că, dacă nu vă deranjează aditivii, utilizarea sării de masă obișnuite ar trebui să fie bună.
Comentarii: