De ce să îți clătești gura cu apă imediat după ce ai mâncat mandarine. Mandarine – aceste fructe sunt pline de fibre, vitamine și minerale. După ce mâncați o mandarină de mărime medie, vă acoperiți necesarul zilnic pentru acest supliment cu mai mult de 25%. Dar nu trebuie să exagerați cu acest fruct.
Conform recomandărilor OMS, adulții nu ar trebui să mănânce mai mult de 2 porții de 80 g de fructe pe zi (o porție este un fruct de mărime medie). Dr. Krutika Nanavati recomandă ca, după ce consumați acest fruct, să efectuați o acțiune simplă.
Medicul recomandă clătirea gurii cu apă caldă de fiecare dată după consumarea acestuia. Această regulă funcționează și pentru portocale, grapefruit și alte fructe citrice. Recomandarea se datorează faptului că aceste fructe conțin cantități mari de acizi organici care distrug smalțul dinților.
CITEȘTE ȘI: Cu ce să nu combini mandarinele: Alimentele pe care să nu le mănânci cu acestea
„Și copiilor care nu au împlinit vârsta de 1,5 ani nu ar trebui să li se ofere deloc aceste fructe. Dacă copilul are o tendință crescută la alergii, atunci familiarizarea cu mandarinele ar trebui amânată până la trei ani. Și unii adulți au contraindicații pentru consumul acestui fruct. Printre acestea se numără ulcerul peptic al stomacului și duodenului, gastrită, enterită, colită, colecistită, hepatită etc. Dar chiar dacă sunteți siguri că toate cele de mai sus nu vi se aplică, ar trebui să fiți atenți cu mandarinele”, spune specialistul.
Mandarinele sunt sărace în calorii și sunt pe deplin compatibile cu multe diete. În același timp, ele conțin multe vitamine, minerale și alte substanțe benefice.
Iată care sunt beneficiile incredibile ale mandarinelor
Mandarinele sunt deosebit de bogate în carbohidrați (aproximativ 90% din caloriile conținute în aceste fructe provin din carbohidrați) și practic nu conțin proteine sau grăsimi. 100 g de mandarine conțin:
Pe lângă vitaminele și mineralele necesare organismului, aceste fructe sunt bogate și în antioxidanți, care au un efect protector și vindecător. Iată care sunt beneficiile pe care mandarinele le pot aduce sănătății noastre:
Carotenoizii care se găsesc în aceste fructe ajută la reducerea riscului de cancer hepatic, iar o substanță numită limonen poate reduce, de asemenea, riscul de a dezvolta diverse tipuri de cancer.
Sinefrina și diverse flavonoide antioxidante conținute în mandarine ajută la reducerea nivelului de colesterol „rău” și a trigliceridelor, reducând astfel riscul de boli cardiovasculare.
Fibrele din alimente ne ajută să rămânem sătui mai mult timp după masă și să ne controlăm mai bine apetitul, evitând mâncatul în exces.
Fibrele conținute de mandarine servesc ca prebiotic (o sursă de nutriție pentru bacteriile benefice ale microflorei intestinale) și ajută la normalizarea proceselor digestive.
Aceasta este un antioxidant și crește eficiența celulelor sistemului imunitar și, de asemenea, are proprietăți antimicrobiene în sine, protejând astfel organismul nostru de bolile infecțioase.
Consumul regulat de mandarine previne formarea pietrelor la rinichi. Pietrele la rinichi nu sunt doar periculoase pentru sănătate, dar sunt și adesea foarte dureroase. Unul dintre motivele pentru formarea pietrelor este cantitatea insuficientă de citrați din dieta noastră. Mandarinele, ca și alte fructe citrice, sunt bogate în citrați, iar consumul lor regulat ajută la reducerea riscului de pietre.
CITEȘTE ȘI: De ce să nu arunci cojile de mandarine: Efectul pe care îl au asupra glicemiei și ficatului
Mandarinele pot fi consumate în orice moment al zilei, dar nu este indicat să le mâncați pe stomacul gol. Nici nu trebuie să exagerați: amintiți-vă că moderația este unul dintre principiile de bază ale unei alimentații sănătoase, mai recomandă expertul.
„Înainte de consum, fructele trebuie spălate bine pentru a le curăța atât de contaminanții vizibili, cât și de microorganismele patogene. De asemenea, este important să spălați bine mandarinele, deoarece în cultivarea și depozitarea lor se folosesc substanțe potențial nocive pentru organismul nostru (ceară, parafină, dioxid de sulf, precum și diverse fungicide și pesticide)”, adaugă Dr. Nanavati.