E vremea murăturilor, și borcanele cu castraveciorii acri în oțet se golesc rapid. Dar zeama sărată, ușor picantă și delicioasă nu trebuie deloc aruncată. Iată ce mai poți face cu ea!
Saramura cu oțet de la castraveciorii acri poate fi păstrată multă vreme după ce ai consumat murăturile. Este suficient să o strecori printr-un tifon des, să dai deoparte boabele de muștar, de piper și frunzele de dafin. Iar apoi să o depozitezi în sticle la frigider, unde poate sta și două, trei luni.
Plină de arome de la piperul și condimentele pe care le-ai folosit și suficient de sărată ca să dea gust la orice alt preparat, saramura cu oțet poate fi folosită la salatele de crudități, potrivit libertateapentrufemei.ro. Merge de minune cu morcovi și țelină sau cu salata de varză roșie.
CITEȘTE ȘI: Zeama de castraveți murați un adevărat medicament: Poate trata arsurile la stomac
Taie morcovii rondele subțiri sau dă-i pe răzătoare și îi poți pune în saramura cu oțet. Vei obține într-o săptămână morcov murat și picant, excelent pentru garnituri la friptură. Poți face și rondele de ceapă murată, delicioase pentru sandviciuri cu felii subțire de friptură.
Taie felii subțiri de carne pentru friptură și pune-le într-un bol sau într-o pungă cu saramura de la castraveciorii. Oțetul și sarea marinează carnea, o fac mai fragedă și va avea un gust delicios după ce o gătești. Dacă saramura este prea acră sau sărată adaugă un pic de lapte sau de iaurt și carnea va avea un gust numai bun.
Dacă nu suferi de afecțiuni pentru care sarea este interzisă, saramura cu oțet poate fi o băutură sănătoasă, plină de vitamina C, sodiu și electroliți. Când ai crampe musculare sau crampe abdominale, poți bea puțină saramură și apoi un pahar mare de apă plată. Pentru unele persoane acționează ca un laxativ, iar altele susțin că le potolește arsurile din piept.
Ușor picantă și acrișoară, saramura dă gust mai bun la ciorbele cu legume și carne de porc sau de vită. Pune câteva linguri în farfurie, după ce ai încălzit bine ciorba și te vei bucura de un prânz mult mai gustos.
CITEȘTE ȘI: Reinventează murăturile în propria bucătărie: Cum se prepară castraveciorii muraţi cu ardei iute
Amestecă muștar, maioneză, ulei și puțină zeamă de la castraveciorii murați să obții un sos omogen și cu un gust deosebit pentru fripturile fade. Spre exemplu, pentru pieptul de pui sau mușchiul de porc, care sunt mai tari și mai uscate. Cu acest sos, vor fi mult mai delicioase.