De ce să nu ignori durerea de încheietură: Poate semnala câteva afecțiuni. Uneori nu suntem atenți și ignorăm durerea care apare la încheietura mâinii. Cu toate acestea, aceasta este o greșeală gravă. Dr. Gustavo Figueiredo ne explică de ce.
De ce să nu ignori durerea de încheietură: Poate semnala câteva afecțiuni
Osteoartrita (artroza)
Osteoartrita este o boală articulară degenerativă în care cartilajul neted care acoperă ambele suprafețe ale oaselor din articulații este deteriorat sau uzat în timp. Această problemă poate afecta orice parte a corpului, iar în cazul mâinilor, degetele sunt părțile cele mai expuse la risc.
O articulație normală este formată din două suprafețe osoase acoperite cu cartilaj neted care se potrivesc perfect și alunecă atunci când oasele se mișcă. Dacă acestea se uzează, nu se mai potrivesc între ele și apare artrita.
CITEȘTE ȘI: Concluzia cercetătorilor: Acesta este alimentul care protejează articulațiile
Traumatismele, infecțiile, guta, psoriazisul și alte afecțiuni pot provoca, de asemenea, osteoartrita mâinii.
Cele mai frecvente simptome sunt:
- umflături
- durere
- deformări
- slăbiciune
- rigiditate / restricție a mișcărilor.
Chistul sinovial
Un chist sinovial este o patologie foarte frecventă caracterizată printr-o ușoară umflătură în apropierea unui tendon sau a unei articulații. Cea mai frecventă localizare este pe partea posterioară a încheieturii mâinii (60 până la 70% din cazuri).
Un chist este de fapt o veziculă cu un lichid transparent, vâscos, asemănător unui gel. Este o boală benignă, nu o masă canceroasă, și nu se răspândește în alte locuri, deși poate apărea în mai multe articulații.
Cele mai multe cazuri sunt idiopatice (fără o cauză cunoscută). Chistul poate varia ca mărime și, uneori, poate chiar să dispară fără intervenție.
Tenosinovită
Tenosinovita stenozantă a tendonului flexorului mâinii este cunoscută sub numele de „degetul de declanșare”. Tendonii flexori (structuri responsabile de îndoirea degetelor) pentru a rămâne aproape de oase și a transmite forța musculară către os, trec spre interior.
Cele mai multe cazuri sunt idiopatice (fără cauză cunoscută). Cu toate acestea, ele sunt adesea asociate cu guta, diabetul și bolile reumatice.
Afecțiunea poate afecta mai multe degete, cel mai frecvent degetul mare și degetul inelar. Faza inițială este însoțită de durere la baza degetelor sau a degetului mare, însoțită sau nu de umflături locale.
Tendovaginita de De Quervain
Tendinita este o inflamație care poate apărea la nivelul oricărui tendon. În cazul de Quervain de Quervain, inflamația apare în 2 tendoane specifice care sunt responsabile de mișcările degetului mare.
Aceste tendoane se află în zona încheieturii mâinii și trec printr-un tunel unde apare inflamația din cauza comprimării lor.
Simptomele pot fi debilitante și se agravează la mișcările de răsucire și la ridicarea obiectelor cu mâinile închise. Apariția acestei boli după sarcină este foarte frecventă, iar debutul bolii are loc de obicei la 4 până la 6 săptămâni după naștere.
Se crede că motivul se datorează legăturii dintre modificările hormonale din timpul sarcinii și mișcările de purtare a copilului, alăptarea, schimbarea scutecelor etc. Durerea în zona laterală a încheieturii mâinii este cea mai frecventă plângere.
Simptomele se agravează semnificativ atunci când încheietura mâinii deviază în direcția opusă degetului mare sau cu mișcări de răsucire.
Sindromul tunelului carpian
Există un spațiu în încheietura mâinii numit tunel carpian prin care trec nervul median și alte nouă tendoane în drumul lor de la antebraț la mână. Presiunea crescută în tunelul carpian se poate datora diferitelor patologii sau este idiopatică (fără o cauză definită).
Printre cele mai frecvente afecțiuni se numără
- „umflarea” tendoanelor flexoare – tenosinovita deja menționată;
- fracturi sau entorse ale încheieturii mâinii;
- umflături datorate sarcinii.
Alte patologii care sunt strâns legate și cresc riscurile acestei boli sunt diabetul, hipotiroidismul, artrita reumatoidă.
Simptomele amorțelii sunt de obicei mai grave noaptea și afectează degetul mare, arătătorul, degetul mijlociu și jumătate din degetul inelar.
În cazurile cronice, prelungite și mai severe, poate apărea atrofia mușchilor mâinii, asociată cu pierderea forței și a sensibilității, potrivit actualno.com.
Comentarii: