REVIEW

De ce să nu te uiți niciodată în ochii unui câine: Cum eviți sau confrunți un câine agresiv

botosaneanul.ro

În primul rând să facem diferenţa între muşcatură şi atac!

Chiar daca muscaturile lor sunt destul de frecvente, un atac furios este un comportament destul de rar intalnit. Da, un caine te poate musca, dar sa te atace la fel ca un animal salbatic nu se intampla decat rar.

Cum ne comportam in aceste cazuri extreme? Care este comportamentul unui caine inainte de a ataca?

Inainte de ataca, un caine, de obicei, maraie, isi dezveleste dintii, te latra. Exista cazuri in care sta pe loc, te priveste fix, ramane cateva secunde blocat, iar apoi ataca brusc. Fereste-te de cainii care isi tin coada paralel cu solul, au urechile date pe spate si blana zburlita la ceafa, recomanda patrupezi.ro.

Ce faci daca te latra?

  • Evita contactul vizual;
  • Nu sta fata in fata cu cainele, intoarce usor corpul intr-o parte;
  • Incruciseaza-ti bratele;
  • Ignora complet cainele;
  • Ramai nemiscat cateva secunde, iar apoi indeparteaza-te incet;
  • Incearca sa gasesti un loc unde exista o bariera intre tine si caine: un copac, o banca din parc, o masina parcata etc…

CITESTE SI: Descoperire majoră a cercetătorilor americani: Ce rasă de câini descoperă cancerul la om în 97% dintre cazuri

Ce faci daca cainele sare la tine sa te muste?

  • Incearca sa gasesti o bariera intre tine si animal – o geanta, o jacheta sau un pulover, un bat. Aceste obiecte trebuie sa redirectioneze muscatura catre ele.
  • Incerca sa gasesti un loc mai inalt unde sa te refugiezi precum o banca, un gard. Vei putea supraveghea cainele de sus, iar lui ii va fi foarte greu sa te muste aflandu-se la o inaltime mai mica.
  • Nu tipa! daca tipi, il vei face sa devina si mai agresiv.
  • Incearca sa acoperi capul animalului cu o haina, obturandu-i, astfel, pentru cateva secunde, campul vizual. Aceste secunde sunt pretioase pentru ca iti vor da ragazul sa te indepartezi.

Acum, ce faci daca eşti “atacat” de o haită?

(Haitele de caini inseamna, in mare parte, familie, si/sau caini stransi impreuna pentru obtinerea de resurse, iar atacurile lor, sunt o avertizare ca le incalci teritoriul, fiind o amenintare pentru resursele lor).

Ati observat ca “haitele” se strang mai repede si reactioneza mai agresiv atunci cand esti insotit de un caine?

E bine să fug sau să mă opresc când dau peste câini agresivi?

E bine să mergi continuu. Dacă v-aţi oprit, câinii încep să îşi facă strategia. Şi zic cam aşa, ştiu că e ciudat: «ia tu în dreapta, eu mă duc în stânga, pe urmă vin din faţă». Deci îşi fac strategia. E bine să mergem şi în timp ce mergem să strigăm la ei. Asta în prima fază…

  • Prima fază este să strigi la câine “Marş!”. Câinii s-au adaptat, au învăţat ce înseamnă „Marş!”.
  • Doi: te apleci după ceva de pe jos, piatră, obiect, lemn, deoarece câinii ştiu că, de regulă, de pe pământ vine o piatră.
  • Trei: dacă găsim un obiect, aruncăm cu el, dar atenţie, nu în câine, ci lângă el, pentru că, credeţi-mă, câinii îşi păzesc teritoriul, sunt nevinovaţi. Dar, în orice caz, nu ne oprim! Suntem pe teritoriul lor şi ei îl păzesc. Dacă în principiu, cetăţeanul îşi vede de drum, 99% din cazuri, câinele nu atacă. Ne continuăm mersul normal, fiind cu ochii pe câine!

În cazul extrem, în cazul unui câine foarte agresiv, care vrea să atace, sfatul meu este ca cetăţeanul să îşi dea jos o haină de pe el şi să i-o bage câinelui în gură. Să i-o dea în gură. Nu să se urce în copac, nu să fugă, etc. Asta e singura contracarare, atacul numai aşa se poate opri.

Fără mişcări bruşte

Câinii vor percepe acest lucru ca pe o slăbiciune din partea ta şi vor porni la atac. Îndepărtează-te încet, dar în aşa fel încât să nu-ţi scape din priviri nici un câine din haită. Te poţi apăra ţinând în faţă, dacă ai, o umbrelă, un baston, o geantă mai voluminoasă.

Atenţie să nu cazi!

Dacă te-ai împiedicat şi ai căzut, este foarte posibil să fii atacat de câini. Faptul că eşti la pământ presupune, din punctul de vedere al animalului, că eşti vulnerabil. Astfel, este indicat să nu te aşezi „pe vine”, să nu te ghemuieşti la pământ, să nu te apleci spre câine. Dimpotrivă. Corpul tău trebuie să fie cât mai drept, în aşa fel încât să te impui în faţa câinelui.

Nu lovi câinii!

Nu ştii cu ce câini ai de-a face.
S-ar putea ca ei să fi fost bătuţi de-a lungul timpului sau loviţi, iar gestul tău clar nu-i va face să fugă. Nu încerca să dai cu piciorul în ei pentru că există probabilitatea foarte mare de a fi muşcat în timp ce loveşti.

Ce faci dacă eşti înconjurat?

Ar trebui să eviţi cât poţi de mult să fii înconjurat de haită. Câinii nu vor ataca niciodată doi în acelaşi loc: unul va sări din faţă, altul din spate, alţii din lateral. În cazul în care observi că te înconjoară, lipeşte-te cu spatele de un zid, de un gard, o maşină sau un copac. Important este să-i ai pe toţi în câmpul tău vizual.

CITEȘTE ȘI: Cercetătorii au dezvăluit: Cum poți îi poți face pe câini să te placă

Cum te aperi?

Sprayuri cu piper sau paralizante

Pentru alungarea câinilor agresivi poţi folosi sprayuri cu piper sau paralizante, dar şi aparate cu ultrasunete. Când foloseşti sprayul, trebuie să ştii s-o faci corect. Dacă nu pulverizezi bine înspre câine, iar acesta reuşeşte să se ferească, el ar putea deveni şi mai agresiv. Ai grijă să nu-ţi pulverizezi ţie în ochi!

Aparate cu ultrasunete

“E o metodă discutabilă, pentru că prezintă riscuri. Câinii maidanezi sunt obişnuiţi cu tot felul de sunete şi zgomote cu frecvenţe foarte diferite. S-ar putea ca unii să nu reacţioneze la aceste aparate şi să devină şi mai agresivi. Însă, decât să nu ai nimic asupra ta cu care să te aperi, mai bine îţi asumi acest risc”!

Dispozitive cu electroşocuri

Din magazinele care vând echipament militar sau echipament pentru autoapărare pot fi cumpărate dispozitive cu electroşocuri. Este vorba despre bastoane telescopice şi lanterne cu electroşocuri. Acestea îi pot pune pe fugă pe câinii agresivi.

În cazul în care câinii nu te atacă, dar te temi de ei, încearcă să-ţi păstrezi calmul fără să atragi atenţia asupra ta. “E bine să ne continuăm drumul cu calm şi să ignorăm câinele. Nu te uita în ochii unui câine. Evită să faci asta cu un câine paşnic. Privind în ochii lor, putem fi consideraţi noi agresivi şi câinele va reacţiona”, avertizează specialistul.

De asemenea, util se va dovedi să ai mâncare pentru căţei asupra ta dacă locuieşti într-un cartier cu multe animale fără stăpân. Aruncă-le bobiţe sau biscuiţi pentru a-i îndepărta.

Comentarii:
preload imagepreload image