SANATATE

De ce tresărim când adormim sau când visăm?

citynews.ro

De ce tresărim când adormim sau când visăm? Ați observat mișcări ciudate de contracție în timp ce adormiți? Sau poate că soțul sau soția dumneavoastră începe să „țopăie” pe pat în somn? Un expert a explicat de ce se întâmplă acest lucru și cum puteți face față.

Un somn complet și sănătos stă la baza bunăstării dumneavoastră și a unei zile productive. Medicii sunt de mult timp de acord că o persoană ar trebui să doarmă 7-8 ore. În caz contrar, vă veți simți rău, diverse boli cronice se pot agrava. Cu toate acestea, nu numai cantitatea de somn este importantă, ci și calitatea acestuia.

CITEȘTE ȘI: Care sunt problemele de somn care duc la demență – și nu este vorba de insomnie

De ce tresărim când adormim sau când visăm?

Acesta din urmă poate fi, de asemenea, influențat de modul exact în care o persoană se comportă într-un vis. Dacă doarme liniștit, nu vorbește, nu geme și nu se întoarce constant, atunci există toate motivele să credem că se află într-un somn profund.

Dar există persoane care se „zvâcnesc” în momentul în care adorm sau pe parcursul nopții, creând disconfort atât pentru ele însele, cât și pentru persoana care doarme lângă ele.

Potrivit expertului, atunci când o persoană are spasme în somn, este logic să vorbim despre hipnagogie. Este o stare intermediară între starea de veghe și somn.

„Spasmul hipnagogic este un spasm muscular involuntar care apare atunci când o persoană începe să adoarmă. Este important să înțelegem că acesta este un fenomen complet normal și nu prezintă niciun pericol pentru sănătate”, explică medicul.

Există trei cauze principale care provoacă cel mai frecvent reflexul hipnagogic.

Excesul de cofeină și alți stimulenți nervoși în organism.

De exemplu, dacă nu vă place cafeaua, dar fumați, atunci nicotina va servi, de asemenea, ca un excelent provocator. Alcoolul poate fi, de asemenea, inclus aici.

Antrenament intensiv de seară.

Sistemul nervos este supraexcitat, astfel încât somnul devine agitat. –

Stres puternic în timpul zilei.

Vă dați seama că este timpul să vă culcați, dar creierul continuă să analizeze evenimentele. Rezultatul este un somn agitat. Pentru a scăpa de spasmele neplăcute, Dr. Whittington sfătuiește să renunți la obiceiurile nocive, să bei cafea doar dimineața și să faci antrenamente de forță sau cardio dimineața sau cu cel puțin 4-5 ore înainte de a te culca.

Yoga, pilates sau stretchingul sunt excelente pentru activitățile de seară. De altfel, acestea vă vor ajuta să scăpați de stresul acumulat în timpul zilei și să vă relaxați corpul.

„Unele persoane care se confruntă frecvent cu spasme hipnagogice dezvoltă o anxietate excesivă. Acest lucru duce la o deteriorare a calității somnului și problema nu este rezolvată”, conchide expertul.

CITEȘTE ȘI: Ceaiul din această plantă alungă stresul și insomnia: Doar 1 cană și veți dormi până dimineața

De ce nu pot să dorm?

Uneori, problemele de somn apar nu din cauza nervozității, ci din alte motive. De exemplu, dacă ați mâncat prea mulți carbohidrați la cină, este posibil să nu puteți adormi imediat. De aceea, seara este mai bine să vă răsfățați cu legume, fructe și iaurt fără zahăr.

De asemenea, smartphone-ul alungă somnul: încercați să nu folosiți gadgeturile cu două ore înainte de culcare. Apropo, este de asemenea mai bine să nu vă uitați la televizor înainte de a merge la culcarem recomandă actualno.com.

Comentarii: