Având în compoziție sulfură de alil, vitamina A, vitamina C, carotenoizi, ulei eteric, uleiuri volatile, alicină, carotenoizi şi săruri minerale (calciu, fier, fosfor, cupru, natriu), leurda este una dintre plantele aflate acum în plin sezon.
De cele mai multe ori în România îi spunem usturoi sălbatic însă în întreaga Europă această plantă cu proprietăți nutritive valoroase este cunoscută ca leurdă sau usturoiul urșilor și este foarte folosită în alimentația zilnică. Pate-urile cu leurdă sunt comercializate și la noi în țară și au foarte mare succes. Brânza cu leurdă sau sosurile de roșii cu leurdă pot fi găsite în special în magazine naturiste cu produse de calitate, 100% naturale și bio.
Alimentele cu leurdă sunt de mare ajutor în caz de indigestie, gaze intestinale, hipertensiune arterială sau “rigidizarea arterelor “(arteroscleroză). Acest tip de usturoi poate fi aplicat și direct pe piele în caz de erupții cutanate (dacă îl aveți disponibil în stare proaspătă). Leurda conține ingrediente active care pot proteja împotriva bolilor de inimă prin reglarea activității trombocitelor și scăderea presiunii sângelui.
Este recomandată în dietele de slăbire datorită efectului depurativ, detoxifiant. De asemenea, Leurda are efect antiseptic, antiviral, antimicrobian, rol imunomodulator, acţiune antihipertensivă, vasodilatatoare periferică, hipocolesterolemiant, antitrombotic, fluidifiant sanguin şi antiplachetar sanguin, acţiune bronhodilatatoare, expectorantă şi antitumorală.
Iata câteva rețete extraordinare în care poți folosi această plantă atât de valoroasă nutrițional:
„Unt” din leurdă
Ingrediente:
6-8 frunze de leurda
75g ulei de cocos
1 lingurita suc de lamaie – optional
Putin ulei de masline
Sare si piper pentru gust
Mod de preparare:
Se spala si se usuca frunzele de leurda cu ajutorul unor servetele de bucatarie sau a unui prosop. Se taie cat mai fin. Se topeste incet uleiul de cocos, intr-un castron, deasupra unei oale cu apa fierbinte. Cand devine lichid, se adauga usturoiul si restul de ingrediente, amestecand pana la omogenizare. Apoi se toarna intr-un bol de ceramica sau alt tip de recipient, dar nu din plastic. Se lasa la frigider pana se intareste si se foloseste dupa caz. Merge foarte bine cu cartofi dulci la cuptor, legume verzi sau un alt fel de mancare gatit la aburi. Sau se poate pune pe o paine calda din seminte germinate, proaspat scoasa din deshidrator. Pentru consumatorii de lactate se poate folosi unt in loc de ulei, dar e bine sa fie unt organic crud, pe cat posibil.
Leurdă în ulei/ oțet
Ingrediente:
500g frunze de leurda
500ml ulei de masline organic, presat la rece
1 lingurita sare naturala
Mod de preparare:
Frunzele trebuie sa fie curate si complet uscate. Se pun intr-un blender sau robot de bucatarie cu ulei si sare si se amesteca pana capata consistenta unui pure. Se pastreaza in frigider intr-un borcan de sticla, cu un strat de ulei de masline deasupra, insa e bine sa fie folosit in decurs de o saptamana pentru a preveni dezvoltarea de bacterii. Cea mai buna metoda de depozitare pe perioade mai lungi este prin congelare; se pot portiona sau congela in tavite de gheata, apoi se aseaza bucatile congelate intr-o punga cu sistem de inchidere.
Dressing cu leurdă
Pune o mâna de frunze de leurda in blender si acopera cu 3 parti ulei de masline si 1 parte otet de cidru sau suc de lamaie. Se amesteca si se foloseste ca sos sau dressing pentru orice fel de mâncare sau salata. Pentru un sos mai cremos se poate adauga o lingura de pasta de susan (tahini) sau mustar Dijon.
Hummus din leurdă
Ingrediente (2-4 portii):
2 cani dovlecei verzi (zucchini)
1 mana mica de leurda
¾ cana tahini (pasta de susan)
¼ cana ulei de masline
½ cana suc de lamaie
1 lingurita pudra de chimion si 1 lingurita paprika
Mod de preparare:
Se amesteca toate ingredientele – se mai poate potrivi cu apa daca dovleceii nu lasa mult lichid. Se pot folosi si boabe de naut incoltite, insa pentru a fi mai usor de digerat e bine sa fie gatite putin la abur in prealabil sau tinute in apa fierbinte, la limita fierberii, cca 5 min pentru a se inmuia. Nu vor mai fi crude, insa sunt inca sanatoase si usor de digerat.
Pesto din leurdă
Ingrediente:
2 maini de leurda
1 legatura patrunjel (pentru a neutraliza mirosul de usturoi!)
2 cani de nuci sau seminte hidratate
Poti alege intre migdale, nuci, alune, seminte de canepa, seminte de dovleac si floarea-soarelui
Ulei organic presat la rece dupa caz ~ de masline, canepa sau dovleac
Sucul de la 1 lamaie
Sare, piper pentru gust
Mod de preparare:
Se pun toate ingredientele in robotul de bucatarie si se amesteca, iar cand incep sa se marunteasca se adauga si ulei pana se obtine consistenta dorita. Se pune amestecul intr-un borcan de sticla, curat si uscat, acoperit cu ulei si se pastreaza in frigider cateva saptamani si chiar daca se foloseste din el, intotdeauna trebuie sa ramana acoperit cu un strat de ulei. Se poate si congela, pe portii, in pungi cu sistem de inchidere.
Supă cu leurdă
Ingrediente (4 portii):
1 mana de leurda
3 cani de pastarnac sau radacina de telina
1 cana de bulb de fenicul
2 tije de telina
½ cana canepa, nuci hidratate sau pulpa de avocado
¼ cana ulei de masline & 1 lingurita lecitina (ambele optionale)
1 ardei iute verde sau ½ lingurita pudra chili (optional)
1 lingurita mica de miso alb sau sare
4 cani de apa calda
Mod de preparare:
Intâi se spala usturoiul salbatic si se taie. Se curata si se taie cubulete pastârnacul, feniculul si telina. Se aseaza si restul de ingrediente, mai putin uleiul, in blender si se amesteca pana devine cald si cremos. Se adauga uleiul de masline câte putin pentru a lega supa si a-i da o textura aerata, sau nu se foloseste deloc daca vrei sa reduci grasimile. Se toarna in doua boluri preincalzite, garnisite cu pesto din leurda si se orneaza cu patrunjel maruntit.