Expresia ”să faci ce zice popa, nu ce face popa”, nu prea se aplică și când vine vorba despre medic. Iar atunci când în discuție este chiar un reputat neurochirurg, e clar că puterea exemplului este definitorie.
Iar profesorul doctor Vlad Ciurea este o somitate în domeniu. O autoritate. Iar domnia sa mărturisește că nu se abate niciodată de la anumite principii.
”Noi, dacă vrem să facem o performanță, trebuie să respectăm cele 10 porunci. Nu sunt cele din Biblie, sunt pentru organism”, a spus medicul în podcastul lui Adrian Drăghici.
CITEȘTE ȘI: Creierul se ”autodevorează” atunci când nu dormim suficient /STUDIU
Cele ”10 porunci” ale lui Vlad Ciurea:
1. ”Trezirea cât mai de dimineață – eu încerc la 5-5.30, maximum.
2. Deschizi geamul și inspiri adânc- oxigenul se duce în creier, în inimă și totul a pronit.
3. Unul-două pahare cu apă plată, băute încet ”nu vă grăbiți că avem tot timpul”.
4. Înviorarea de dimineață,
5. Dușul de dimineață
6. Fără breaking-news, dar cu o melodie foarte plăcută. Într-o dimineață ascultam Valsul lui Dmitri Șostakovici. E incredibil. Parcă pluteam. Plutea creierul, pluteam eu și mă puteam desfășura. Să nu cumva să dați drumul la, mă scuzați, știri proaste: ”încă un caz de … nu spun ce, atâția cutare, atâția vindecați.
Nu are rost, se aprind niște beculețe în creier care pot să facă rău. Dar un vals de Șostakovici sau orice alta melodie care vă place, fac minuni. Acele informații de breaking news se duc undeva ca niște săgeți și tremuri. Te gândești imediat la cel apropiat, la copil, la soție, la rude.
CITEȘTE ȘI: Ce trebuie să faci pentru a avea un creier mai eficient. Cele două activități recomandate de specialiști
7. Încercați să luați micul dejun stând la masă. Chiar dacă îi spune ”mic”, încercați să îl luați în liniște. Consumați lucruri cât mai curate, cât mai proaspete, cât mai plăcute. Creierul are altfel de hrană, însă noi luăm miciul dejun pentru stomac, e cu un fel de motor care pornește întreg organismul.
8. Urmează deplasarea spre serviciu. Nu trebuie făcută în fugă și în clacsoane. Este o greșeală totală. Eu nu am clacsoane când merg la serviciu pentru că merg foarte de dimineață. Apoi, toate lucrurile se aranjează, în restul zilei”, a explicat medicul.
9. ”Odihna. Oameni buni, organismul se reface in somn. Noi trăim într-un chimism între legăturile nervoase. Celula sunt eu, mâinile sunt prelungirile celulei. Dacă ne epuizăm și ne privăm de somn, urmează supra-solicitarea organismului, urmează alcoolul tare, cafelele, drogurile și așa mai departe pentru a stimula sistemul nervos. Toate acestea duc la o ”biciuire a sistemului nervos, iar la o vârstă te trezești o epavă, ești așa, ca o cârpă…
Multe vedete de la Hollywood au făcut boli grave, chiar și președinți, ori premieri.
Întorcându-mă la somn, acesta este fantastic. ”toți soldățeii din creier” se odihnesc și fac liniște. Organismul funcționează, însă. Se curăță.
Dacă aveți o idee, o melodie, pe care vreți să o memorați, citiți-o seara, o dată, de două ori și se implementează.
”Tatăl nostru” să-l spuneți seara. De ce? S-a implementat în creier. Este foarte interesant. A doua zi le aveți pe toate în memorie.
10. Credința în Dumnezeu. Pentru mine, credința este totală. Este bine să te și rogi, să și mulțumești. Eu și când fac o operație mai deosebită, spun ”Doamne ajută!””, a mai spus medicul.