Deficiența acestei vitamine este cauza vânătăilor pe corp. Nutriționistul Sophie Trotman a explicat pericolele unei deficiențe în vitamina importantă. Unul dintre simptome este legat de apariția vânătăilor pe corp. Expertul adaugă că o lipsă de vitamina C poate duce la o serie de simptome neplăcute, inclusiv oboseală, iritabilitate, dureri musculare și articulare, piele uscată, vânătăi ușoare și vindecare lentă a rănilor.
Deficiența acestei vitamine este cauza vânătăilor pe corp – Vitamina C
Expertul subliniază faptul că dietele moderne, bogate în alimente procesate, adesea nu oferă cantități suficiente de vitamina C, ceea ce agravează situația. O deficiență a acestui nutrient, cunoscută sub numele de scorbut, poate avea consecințe grave asupra sănătății, inclusiv anemie, slăbirea imunității și boli severe ale gingiilor.
CITEȘTE ȘI: Cum știi dacă consumi suficientă vitamina C
Pentru a vă restabili nivelul de vitamina C, Dr. Sophie Trotman recomandă includerea în alimentație a alimentelor bogate în vitamina C: citrice, ardei, căpșuni și frunze verzi. Gătirea corectă a legumelor, cum ar fi aburirea, ajută, de asemenea, la păstrarea nutrienților lor valoroși. De asemenea, este util să adăugați în meniul dvs. gustări și smoothie-uri îmbogățite cu vitamina C.
De ce avem nevoie de vitamina C?
Iată cinci roluri importante pe care le joacă acidul ascorbic, potrivit expertului:
Acționează ca un antioxidant
Vitamina C servește ca un „scut” care distruge radicalii liberi periculoși și previne efectul lor distructiv asupra celulelor. În plus, datorită proprietăților sale antioxidante, acidul ascorbic ajută organismul să lupte împotriva substanțelor toxice precum nitrozaminele, arsenicul, cianurile, plumbul și benzenul, care pot intra în organism prin alimente, aer sau apă.
Activează celulele imunitare
Există o clasă specială de celule imunitare numite neutrofile. Acestea sunt primele care ajung la țesuturile unde a început inflamația. Medicul adaugă că studiile au arătat că neutrofilele acumulează în mod activ vitamina C, ceea ce le ajută să își îndeplinească mai activ funcțiile: absorb viruși și bacterii și curăță țesuturile de „gunoaie”.
Inhibă virușii
Vitamina C poate spori producția de interferon, „arma” celulelor împotriva virușilor. Acest efect este deosebit de vizibil 6 atunci când sunt infectate cu virusuri gripale.
CITEȘTE ȘI: 6 alimente care au mai multă vitamina C decât o portocală
Reglează coagularea sângelui
Într-un organism sănătos, vitamina C este practic invizibilă, dar atunci când există o suprasarcină de radicali liberi, ea poate suprima coagularea excesivă.
Susține sinteza colagenului
Aproximativ o treime din toate proteinele din organism sunt colagen, care conferă rezistență și elasticitate țesuturilor în același timp. Colagenul este sintetizat de celule speciale numite fibroblaste; fără cantități suficiente de vit. acest proces este întrerupt.
Comentarii: