Considerat unul dintre cele mai gustoase tipuri de cozonac, Babka – o reţetă a comunităţile evreieşti din Polonia şi Ucraina, se prepară în bucătăriile mai multe ţări ale Europei de Est.
Ingrediente maia:
- 30g faină,
- 60g lapte călduţ,
- 25g drojdie proaspată
Ingrediente aluat:
- 500g faină,
- 2 ouă întregi,
- 3 gălbenuşuri,
- 150g unt la temperatura camerei,
- 80g zahăr pudră,
- 60ml lapte rece,
- coajă rasă de portocală şi lămâie,
- 5g sare,
- două plicuri zahăr cu aromă de vanilie,
- 30 ml rom
Ingrediente umplutură:
- 400g nucă tocată,
- 200g zahăr pudră,
- un praf de sare,
- 50g cacao ,
- 3 ouă,
- 50ml coniac
Ingrediente sirop:
- 600g zahăr,
- 200 ml coniac sau vin ars,
- 200 ml apă,
- 1 esenţă de vanilie.
Mod de preparare:
Se pune drojdia în lapte, se amestecă bine până se dizolvă şi se adaugă făina, amestecându-se până se încorporează bine. Se lasă la dospit 15 – 20 de minute.
CITEȘTE ȘI: Drojdia uscată versus drojdia proaspătă: Care dă gust mai bun aluatului de pâine sau de cozonaci
Se mixează cele două ouă întregi, 3 gălbenuşuri, coaja de portocală şi lămâie, zahărul cu aromă de vanilie, sarea, romul şi zahărul pudră pentru aproximativ 2-3 minute, până când ouăle formează spumă. Peste mixul rezultat se adaugă maiaua, care ar trebui să-şi fi dublat volumul, făina, cele 60 ml lapte rece şi se frământă aproximativ 15-20 de minute, potrivit adevarul.ro.
În momentul în care vedem că se despinde cu uşurinţă de pe pereţii vasului de frământat adăugăm untul şi mixăm la o viteză mică spre medie până se încorporează. Aluatul trebuie să fie elastic. Îl punem într-un bol uns cu ulei pe care îl acoperim cu o folie de plastic şi îl dăm la frigider pentru aproximativ două ore sau până când îşi dublează volumul.
După ce a stat la frigider îl scoatem pe masa de lucru. Se frământă puţin, iar apoi se împarte în două cantităţi egale. Fiecare parte se frământă un minut şi i se dă o formă rotundă, apoi se pun în câte un bol uns cu ulei. Se acoperă cu folie de plastic şi se pun la frigider pentru 3 ore.
Pentru umplutură punem într-un bol 400g nucă tocată, 200g zahăr pudră, un praf de sare, 50g cacao ,3 ouă, 50g coniac şi le amestecăm până devin o pastă omogenă.
Pentru sirop punem un vas la foc, apoi adăugăm 200 ml apă şi 600 g zahăr şi lăsăm la topit. Il lăsăm la răcit, iar apoi adăugăm 200 ml coniac şi esenţa de vanilie.
Presărăm puţină făină pe masa de lucru şi scoatem aluatul. Întindem prima parte de aluat într-o foaie dreptunghiulară, iar cealaltă parte o lăsăm la rece. Avem grijă să întindem cu sucitorul pe ambele părţi ale foii.
Punem deasupra jumătate din cantitatea de umplutură şi o întindem bune, lăsând marginile libere. Rulăm cât putem de strâns, tăiem capetele şi punem într-o tavă unsă cu ulei. Se lasă la congelator pentru 15 minute, timp în care procedăm la fel cu cealaltă parte de aluat.
Scoatem cozonacul de la congelator şi il tăiem pe lungime, apoi îl impletim şi îl aşezăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi unsă cu unt. Se pune o folie deasupra şi se lasă la frigider 8 – 12 ore.
Pentru pregătirea cuptorului se pune într-o tavă un litru de apă clocotită, se aşează cozonacii pe grătarul cuptorului şi se lasă pentru 30 de minute în cuptorul aburind. Cuptorul rămâne închis în acest timp.
CITEȘTE ȘI: Cozonac fără frământare: Delicios și ușor de preparat/ REȚETĂ
Se scot cozonacii şi tava cu apă, iar apoi se preîncălzeşte cuptorul la 160 de grade. Cozonacii se coc pentru aproximativ 45 – 50 de minute.
Se scot din tavă şi se lasă pentru 5 -10 minute la răcit. Luăm fiecare cozonac şi îl îmbăiem în sirop. Îl scoatem şi îi lăsăm în tava în care i-am copt până a doua zi.
Comentarii: