NUTRITIE

Deliciu bogat în minerale: Cum se prepară ciorba ardelenească de salată

mentasirozmarin.ro

Salata verde are numeroase beneficii nutritive, fiind bogată în minerale precum fier, calciu, magneziu, potasiu – esenţiale pentru metabolismul corpului. Nu te rezuma să o consumi doar în stare proaspătă, ci poţi pregăti o ciorbă delicioasă cu ea.

Ciorba ardelenească de salată, cu afumătură şi omletă, este ideală pentru acest sezon. Iată cum se pregăteşte şi de ce ingrediente ai nevoie, potrivit epochtimes-romania.com.

Ingrediente

  • două căpăţâni mari de salată verde
  • 100 g de afumătură tăiată în cubuleţe sau fâşii mici (poate fi slănină afumată, kaizer sau bacon)
  • o ceapă mică sau o legătură de ceapă verde tocate mărunt
  • un vârf de cuţit de paprică
  • 2 căţei de usturoi sau o legătură de usturoi verde
  • 2 căni de lapte sau zer de oaie
  • 4 căni de apă
  • 2 ouă
  • 1 lingură de făină
  • două, trei linguri de smântână, iaurt sau lapte
  • sare şi piper

CITEȘTE ȘI: Reţetă tradiţională britanică: Cum prepari rapid plăcinta ciobanului

Mod de preparare ciorbă de salată

Salata verde se spală bine în mai multe ape pentru a îndepărta impurităţile de pe frunze, după care se taie în fâşii de aprox 1.5 – 2 cm.

Într-o oală de mărime potrivită se pun la fiert 4 căni de apă.

Într-o tigaie se pune afumătura mărunţită şi se lasă să se topească la foc potrivit până când începe să se rumenească. Se adaugă apoi ceapa tocată şi se amestecă în continuare până când ceapa începe să se înmoaie. În cazul în care nu folosiţi afumătura, ceapa se prepară folosind o lingură de ulei. După ce ceapa s-a înmuiat, se adaugă paprica, apoi se ia de pe foc. Afumătura împreună cu ceapa se scot din tigaie, se scurg de grăsime şi se pun în oala cu apă fierbinte.

În oala de ciorbă, se adaugă salata şi cele 2 căni de lapte sau zer. După ce ciorba începe să clocotească, se reduce focul la mic-mediu şi se lasă se fiarbă în continuare cam 10 minute.

Între timp se face omleta. Mai întâi, se separă gălbenuşul de la un ou şi se pune deoparte într-un castron mic pentru dresătura. Albuşul se pune separat într-un castronaş mic sau o farfurie adâncă, în care se adaugă şi oul întreg. Ouăle se bat bine cu o furculiţă, după care se adaugă în ploaie o lingură rasă de făină. Se presară puţină sare şi piper.

Într-o tigaie încinsă se pun 1-2 linguri de ulei şi apoi se toarnă ouăle. După ce s-a rumenit pe o parte, omleta se întoarce pe cealaltă parte. Când este gata, omleta se scoate pe o farfurie întinsă, se taie în fâşii sau cubuleţe şi se toarnă în oala cu ciorbă. Tot acum se adaugă usturoiul pisat şi se potriveşte de sare. Ciorba se lasă să fiarbă în continuare timp de 5 minute.

CITEȘTE ȘI: Supa de pui cu găluşte, un adevărat deliciu dacă respecţi această reţetă

Pentru prepararea dresăturii, gălbenuşul de ou pus deoparte, se freacă cu 3 linguri de smântână sau lapte până când se omogenizează. Se adaugă apoi puţin câte puţin din zeama fierbinte, până când dresătura se aduce aproape de temperatura ciorbei.

Se opreşte focul de la ciorbă, după care dresătura diluată cu ciorbă se toarnă în oală. După ce ciorba s-a mai răcit puţin se adaugă oţet sau zeamă de lămâie, în funcţie de preferinţă fiecăruia.

Ciorba se serveşte caldă, alături de mămăliguţă cu brânză şi ardei iute. Poftă bună!

Comentarii: