X

Demența: Oamenii de știință au descoperit 11 factori care cresc riscul de apariție a bolii

Demența: Oamenii de știință au descoperit 11 factori care cresc riscul de apariție a bolii. Demența este o tulburare cognitivă pentru care nu s-a găsit încă un tratament. O eventuală depistare precoce crește șansele de a întârzia evoluția acesteia.

Oamenii de știință de la Universitatea Oxford au reușit să dezvolte o scală pentru a determina mai precis nivelul de risc. Potrivit acestora, cunoașterea acestor factori este extrem de importantă – datorită acesteia, se poate face tot posibilul pentru a preveni dezvoltarea bolii.

Cercetătorii au creat, de asemenea, un instrument care poate prezice dacă o persoană va dezvolta boala în următorii 14 ani. În acest scop, ei au studiat datele a peste 200 de mii de persoane cu vârste cuprinse între 50 și 73 de ani care au participat la două mari studii britanice pe termen lung.

CITEȘTE ȘI: Simptomul care trădează o viitoare demență: Are de a face cu cititul

Demența: Factori de risc pentru apariția acestei afecțiuni

Experții au întocmit o listă cu 28 de factori cunoscuți pe care medicii îi asociază de obicei cu un risc crescut de apariție a bolii în cauză. Această listă a fost apoi redusă la 11 predictori puternici.

Printre acești factori de risc se numără:

Echipa a analizat, de asemenea, prezența unei gene specifice legate de această boală la oameni, numită APOE. În cele din urmă, oamenii de știință au folosit toți acești factori pentru a dezvolta UK Biobank Disease Development Risk Scale (UKBDRS), un instrument APOE.

Testele arată că această scală oferă cel mai mare scor de predicție pentru persoanele care dezvoltă boala în timpul perioadei de studiu de 14 ani.

Astfel, un bărbat în vârstă cu diabet cu gena APOE care trăiește singur și suferă de hipertensiune arterială va avea un nivel de risc mai mare decât o femeie care nu are astfel de probleme în viață. Acest instrument permite nu numai identificarea celor care sunt la risc, ci și luarea unor măsuri preventive în timp util pentru aceste persoane.

Oamenii de știință au estimat că până la 40% din cazurile de boală pot fi prevenite prin renunțarea la fumat, stabilizarea tensiunii arteriale, monitorizarea greutății și reducerea consumului de alcool.

CITEȘTE ȘI: Micul dejun care te păzăște de demență: Alimentele pe care trebuie să le consumi

Unul dintre autorii studiului, profesorul Sana Suri, subliniază că gradul de importanță al fiecărui factor este diferit. În plus, unii dintre factorii semnificativi pot fi schimbați sau vindecați, relatează Daily Mail.

„În timp ce la pacienții cu vârsta de 60 de ani și peste gena APOE reprezintă cel mai mare risc, factorii modificabili, cum ar fi diabetul, depresia și hipertensiunea joacă, de asemenea, un rol esențial”, a declarat expertul.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro