Demineralizarea dinților reprezintă, practic, o erodare superficială a suprafeței smalțului. Este primul dintre stadiile procesului de apariție a cariilor dentare și se prezintă ca o pigmentare poroasă albicioasă, vizibil inestetică. Ea apare în urma expunerii regulate a dinților la acizii din saliva – acizi produși în urma formării plăcii bacteriene și provenind din mâncare și diferite băuturi. În timp, petele albe ajung să se închidă ca nuanță, pe măsură ce suprafața tot mai aderentă și poroasă a dintelui își strică structura.
CITEȘTE ȘI: Trucuri pentru a scăpa de obiceiul de mânca ÎNAINTE DE CULCARE
Sursele acizilor care deteriorează smalțul dentar:
Smalțul dinților are o suprafață extrem de dură, de puternică, lucioasă ca o oglindă atunci când dintele este sănătos. Demineralizarea dinților, în primă fază, apare sub formă de mici pete albe pe smalț.
CITEȘTE ȘI: Adevărul despre durerile de dinţi: Greşelile pe care le faci
Un dinte demineralizat nu mai are un aspect uniform sticlos, ci unul calcaros, care ar putea fi cu ușurință răzuit într-o pudră albă și care se pătează cu ușurință din cauza fumatului, a consumului de cafea, ceai, tot felul de mâncăruri și băuturi cu coloranți puternici.
Pentru aflarea exacta a sursei demineralizării, trebuie studiat tiparul ei. Și acest studiu include observarea exacta a dintelui bolnav, localizarea precisă a zonei exacte din el afectată și a mărimii ei exacte.
De exemplu, pacienții care suferă de tulburări de alimentație prezintă demineralizare a dinților la nivelul suprafețeii palatinale a dinților din față, de sus. Oamenii care au o igienă dentară precară (mai ales cei care poartă aparat dentar) dezvoltă demineralizare a dinților în prima treime gingivală a dinților.
CITEȘTE ȘI: Adio plombe! Dinţii se repară SINGURI cu un medicament pentru tratarea Alzheimer-ului
Este greu de făcut diferența, din prima, între demineralizarea dinților si hipoplazia de smalț(anomalie structurală apărută în timpul formării și dezvoltării dintelui, care nu îi permite dintelui să se mineralizeze complet din start). Dacă medicul stomatolog poate stabili faptul că smalțul pacientului a fost la început unul sănătos și că zona calcaroasă demineralizată a apărut între timp, diagnosticul de demineralizare a dinților este corect.
De cele mai multe ori, o demineralizare în stadiu incipient nu este deloc vizibilă la o radiografie, deoarece un smalț îndeajuns de puternic și sănătos nu permite penetrarea razelor.
O demineralizare în stadii incipiente se poate trata prin simpla folosire a unor geluri sau lacuri de fluorizare. De asemenea, dentistul mai poate recomanda folosirea, pe rețetă, a unei paste de dinți cu o concentrație mare de fluor sau o apă de gură cu mai mult fluor decât acelea găsite la liber în comerț și folosirea acestora până când se poate realiza remineralizarea dinților.
Pentru ca tratamentul prescris și ținut să aibă efectul dorit, este extrem de importantă stabilirea sursei demineralizării, înțelegerea cauzei problemei. Realizarea unor fotografii dentare și a unor radiografii, pentru monitorizarea întreg procesului, vor fi, cu siguranță, recomandate.
Dacă demineralizarea nu se tratează din stadiile de început, se poate ajunge și la îndepărtarea zonei afectate și înlocuirea ei la medicul dentist.
CITEȘTE ȘI: Te speli pe dinţi sau cânţi sub duş? Ce spun aceste lucruri despre tine
Dacă pacientul este deranjat și din punct de vedere estetic de prezența unor zone demineralizate pe suprafața dinților, tratamentul prescris poate include și o albire profesionistă a danturii. Pentru ca albirea să fie de natură permanentă, este extrem de important ca smalțul dinților să ajungă la sănătatea și structura puternică inițială și să fie lipsit de alte probleme și bacterii.
În funcție de cauza demineralizării danturii, unii pacienți primesc și consiliere nutrițională, consiliere antidrog și consiliere pentru cei care suferă de boli de alimentație – totul pentru o rată de succes mai mare a tratamentului urmat.