Transpiraţia este un fenomen natural prin care corpul nostru îşi menţine temperatura constantă. De aceea folosim deodorante şi antiperspirante. Ceea ce puţină lume ştie însă este că aceste produse acţionează total diferit.
„Dacă mirosul este cel care jenează cel mai tare, atunci vom folosi produsele din comerţ care să anihileze, mascheze sau să capteze mirosul. Acestea sunt produsele cu denumirea de deodorante”, spune Ioan Nedelcu, medic primar dermatolog, pentru digi24.ro.
Antiperspirantele inhibă cantitatea de transpiraţie
Spre deosebire de deodorante, antiperspirantele inhibă cantitatea de transpiraţie eliminată de glandele sudoripare. Să fiţi însă foarte atenţi la ceea ce scrie pe eticheta. Produsele să nu conţină săruri de aluminiu, pentru că acestea blochează porii şi pot dauna sănătăţii.
„Odată ajunse în organismul femeilor, se comportă că nişte falşi estrogeni şi se leagă de receptorii de la nivelul glandei mamare, de la nivelul organelor genitale şi pot determina tulburări mergând de la dereglări hormonale mastoză fibrochistică, chisturi ovariene până la afecţiuni canceroase”, spune Ruxandra Constantina, medic de familie.
„Eu personal aş contraindică antiperspirantele care ocupă sau obstruează porii şi atunci împiedică eliminarea transpiraţiei. Lucrul cu care ne confruntăm şi ne deranjează cel mai tare este mirosul pe care îl emană această transpiraţie”, afirmă Monica Jugravu, medic de familie.
Ce visează femeile: Cele mai dese fantezii pe care le au
De ce bărbații au orgasm mai des MAI DES decât femeile
Pilozitatea excesivă, cauzată de consumul ACESTOR alimente
O altă opţiune este piatră de alaun. Această este de fapt o roca vulcanică sută la sută naturală, care a fost doar şlefuită. Modul de folosire este diferit de al altor deodorante: aplicaţi-o fie după duș, pe pielea umedă, fie pe pielea uscată, după ce o ţineţi puţin sub jetul de apă.
„Şi femeile însărcinate pot folosi acest remediu naturist pentru a îndepărta mirosul neplăcut al transpiraţiei”, afirmă Monica Jugravu, medic specialist medicină de familie.
Citiţi însă cu atenţie eticheta înainte de a o cumpără. Există două variante: „potassium alum” este cea naturală, iar „ammonium alum” este una sintetică, fabricată la scară industrială. Puteţi achiziţiona piatră de alaun brută, sub formă de stick, sau o puteţi găsi în compoziţia unor deodorante naturale.
„Deodorantele naturale pe care este bine să le folosim ar trebui să conţină aloe, care este un hidratant şi calmant execlent la nivelul epidermei, extract de ceai verde, care are rol detoxifiant şi antibacterian”, spune Ruxandra Constantina, medic de familie.
Cele mai tari COMBINAȚII de costume de baie din 2017
Ținute de vară care arată PERFECT, indiferent de siluetă
De ce NU este recomandat să ții parfumul în baie
La fel de eficiente sunt şi deodorantele pe baza de uleiuri esenţiale.
„Deodorantele cu uleiuri esenţiale au unele contraindicaţii în sarcină, tocmai datorită potenţialului de a produce diverse alergii. Se testează pe o mică porţiune din piele. Dacă este ok, pot fi folosite. Dacă nu, se renunţă şi se recurge la o altă metodă”, spune Monica Jugravu, medic de familie.
Sunt însă şi situaţii în care transpiraţia devine o afecţiune şi poartă numele de hiperhidroză. Între 2 şi 4% dintre oameni suferă de această boală. Medicii recomandă în acest caz injecţiile cu toxina botulinica şi chiar intervenţia chirurgicală.
9 Tipuri de BĂI DETOX care te ajută la slăbit
Apa cu lămâie îţi poate provoca probleme: Iată reacţiile adverse
Te ajută apa cu gheață să slăbești? ADEVĂR sau MIT
„Presupune scoaterea unei porţiuni mai mici sau mai mari a lanţului ganglionar simpatic de la nivelul toracelui fără o tăietură. Practic tehnică chirurgicală pe care o folosim e printr-un abord unipunct, adică există un singur orificiu de 10-11 mm pe unde reuşim să introducem un instrumentar special. E un singur canal pe unde se introduc două sau trei instrumente”, afirmă Vasile Popa, medic primar chirurgie toracică şi toracoscopică .
Orice deodorante aţi folosi, igienă este cea mai importantă
„Trebuie o igienă extrem de riguroasă. Deci persoanele care transpiră foarte abundent, trebuie să se spele şi mai frecvent pentru a îndepărta şi transpiraţia şi mirosul acesteia”, spune Monica Jugravu, medic de familie.
Cum calculezi CANTITATEA de apă pe care trebuie să o bei pe zi
Ți se spune mereu să bei 2 litri de apă pe zi, dar ai idee DE CE?
Știi CÂND și CUM trebuie să bei apă pentru a ajunge la greutatea ideală?
Nu uitaţi că hidratarea şi alimentaţia echilibrată au şi ele un rol important în lupta împotriva mirosului neplăcut al transpiraţiei. Aşadar, beţi cât mai multe lichide şi consumaţi cât mai multe fructe şi legume proaspete.
Comentarii: