Calcarul este o rocă naturală, formată în mare parte din carbonat de calciu. Calcarul apare atunci când fierbi apă concentrată în carbonat de calciu, numită și apă dură.
Carbonatul de calciu există în apa noastră potabilă, dar rămâne dizolvat până în momentul în care apa este încălzită.
CITEȘTE ȘI: Condimentul care îți poate curăța toaleta cu desârșire: Elimină calcarul și petele galbene
Pe măsură ce apa dintr-un ceainic fierbe, unii compuși, cum ar fi dioxidul de carbon, se evaporă. Acest proces modifică solubilitatea carbonatului de calciu, care se acumulează astfel în interiorul fierbătorului, într-o peliculă subțire și albă.
Depunerile de calcar apar deci pe electrocasnicele care funcționează cu apă fierbinte, de aceea nu vei vedea depuneri de calcar pe sticlele obișnuite de apă sau pe robineții la care curge doar apă rece.
Calcarul este alcătuit din calciu și carbon, două elemente existente în corpul nostru, care nu sunt dăunătoare pentru noi, însă pentru aparatele de bucătărie calcarul este inamicul tăcut.
Depunerile de calcar pot înfunda aparatele și le micșorează eficiența. În alte cuvinte, un fierbător sau un aparat de făcut cafea trebuie să consume de două ori mai multă putere penru a încălzi apa decât un aparat fără calcar. Mașina de spălat vase devine și ea mai ineficientă.
Pe lângă electrocasnice, calcarul, la fel ca alte substanțe din apa de la rețeaua publică (clorul), poate să afecteze gustul ceaiului și al cafelei.
La prepararea ceaiului sau a cafelei, apa acționează ca un solvent care extrage aromele din boabe sau frunze. Mineralele excesive din apa dură pot interfera cu acest proces de extracție, ceea ce duce la un gust inferior și o aromă mai slabă.
CITEȘTE ȘI: Cafeaua un pic diferită, pe care însă mulți o preferă: Ingredientul special care îi dă gustul aparte
Apa dură poate afecta notele amărui și acide ale ceaiului și cafelei. Acest lucru poate duce la un gust prea aspru sau acru, mascând aromele delicate și lăsând un gust neplăcut.
Ca și concluzie, când vine vorba de acumulări de calcar, e mai bine să previi decât să repari.
Alegeți filtre special concepute pentru a ajuta la reducerea durității apei, lăsând însă în apă minerale importante precum calciu și magneziu.