SANATATE

Ai des senzaţia de mâncărime a scalpului? Care sunt cauzele şi ce remedii există

Mancarimile de la nivelul scalpului pot fi extrem de inconfortabile asa ca ar fi bine sa le descoperi cauza si sa stii cum le poti combate.

Cauzele mancarimilor de la nivelul scalpului

Pruritul care apare la nivelul scalpului poate avea mai multe cauze, insa cele mai frecvente sunt dermatita seboreica si matreata, remarca doc.ro.

Dermatita seboreica este o afectiune inflamatoare care apare din cauza expunerii la stres, a fluctuatiilor hormonale sau a dezvoltarii unei ciuperci la nivelul pielii. Matreata poate aparea daca scalpul este prea uscat sau prea uleios, insa poate fi cauzata si de o infectie fungica.

CITEȘTE ȘI: Trebuie să ştii: Alimentele care previn şi tratează căderea părului

Alte cauze ale mancarimilor la nivelul scalpului sunt:

Afectiunile autoimune precum psoriazisul
Infectiile fungice
Eczemele
Reactiile alergice
Dermatita atopica
Stresul sau anxietatea
Diabetul
Zona Zoster
Unele cauze ale pruritului la nivelul scalpului au nevoie de tratament asa ca ar fi bine sa mergi la medic daca observi ca mancarimile persista mai mult de o saptamana, daca apar dureri, leziuni sau daca mancarimile sunt atat de puternice incat afecteaza calitatea vietii.

Remedii naturale pentru mancarimile de la nivelul scalpului

Exista si o serie de remedii naturale pe care le poti folosi pentru a combate mancarimile de la nivelul scalpului.

Otetul de mere – otetul de mere are proprietati antifungice, antibacteriene si antiinflamatoare, de aceea poate fi folosit pentru combaterea mancarimilor de la nivelul pielii capului. Dilueaza otetul de mere in apa calduta si foloseste-l apoi pentru a-ti clati scalpul. Astfel, matreata si pruritul sunt combatute.

Uleiul esential de menta – acest ulei are abilitatea de a calma mancarimile si senzatiile naplacute de la nivelul scalpului. Dilueaza ulei de menta in ulei de masline sau de cocos si foloseste amestecul obtinut pentru a-ti masa scalpul.

Samponul pe baza de acid salicilic – samponul care contine acid salicilic poate trata mancarimea scalpului daca aceasta este cauzata de psoriazis sau dermatita seboreica. Daca suferi de alergie la aspirina nu ar trebui sa folosesti un sampon pe baza de acid salicilic.

CITEȘTE ȘI: Reguli pentru uscarea cu foehnul: Cum să te asiguri că nu îți strici părul

Uleiul esential de arbore de ceai – acest ulei esential are efecte antibacteriene, antiinflamatoare si antifungice, de aceea este foarte eficient in combaterea pruritului de la nivelul scalpului. Maseaza-ti capul cu un amestec facut din ulei de arbore de ceai si ulei de masline.

Daca suferi de mancarimi ale scalpului, evita sa folosesti la comun perie, pieptan sau alte obiecte personale similare. Incearca, de asemenea, sa schimbi samponul pe care il folosesti intrucat e posibil sa ai o reactie alergica la unele ingrediente din samponul tau.

Ia o pauza, de asemenea, si de la produsele precum fixativul sau spuma de par, care pot usca scalpul cauzand astfel mancarimi si iritatie la nivelul pielii.

Si decolorarea parului poate fi responsabila pentru mancarimile scalpului intrucat decolorantul si vopseaua deshidrateaza si agreseaza pielea. Asadar, incearca sa renunti pentru o perioada la decolorarea podoabei capilare daca suspectezi ca aceasta este problema. Poti incerca, pe de alta parte, sa iti vopsesti parul folosind o vopsea cat mai naturala, pe baza de ingrediente organice.

Comentarii: